Kysyttäessä mikä sosiaalisen median kanava on hyödyllisin työnhaun kannalta, nousee LinkedIn poikkeuksetta vastauksissa kärkisijoille. LinkedInin ohella myös Twitter on erittäin potentiaalinen palvelu työnhakua ajatellen. Twitter on Suomen viidenneksi suosituin some-kanava 0,7 miljoonalla käyttäjällä, mikä luo hyvät mahdollisuudet verkostoitumiseen ja oman tunnettuuden kasvattamiseen.
Artikkeli on osa Työnhakijan some-opasta, johon kokoamme vinkkejä sosiaalisen median hyödyntämisestä työnhaussa.
Minkälainen on hyvä Twitter-profiili?
Twitterissä profiilin merkitys korostuu, kun palvelua käyttää tavoitteellisesti työnhaun apuvälineenä. Hyvä profiili on yhtenäinen kokonaisuus, jossa jokainen palanen täydentää toisiaan. Profiilin tulee olla selkeä, informatiivinen ja samassa linjassa tuotetun sisällön kanssa.
Käyttäjänimen valinnassa yksinkertaisuus on valttia! Käyttäjänimeksi kannattaa valita nimi, joka on helppo muistaa ja liittyy jollain tavalla oikeaan nimeesi. Yksi toimivimmista ja käytetyimmistä vaihtoehdoista on etunimisukunimi yhteen kirjoitettuna. Vältä numeroiden ja alaviivojen käyttöä, sillä ne eivät jää helposti ihmisten mieleen.
Profiilikuvaksi kannattaa valita sama kuva, jota käytät muissakin some-kanavissa. Henkilö, joka kuuluu verkostoosi Twitterissä, haluaa usein ottaa yhteyttä myös LinkedInissä. Kasvot jäävät helposti muistiin, mutta jos kuvat eroavat toisistaan, voi sinua olla vaikea tunnistaa samaksi henkilöksi.
Profiilisivun visuaalista ilmettä voi täydentää lisäämällä sinne otsakekuvan. Kuva voi liittyä joko harrastukseen tai työhön, olla värikäs tai mustavalkoinen, abstrakti tai esittävä. Pääasia, että se on käyttäjänsä näköinen ja tuo esille persoonaa profiilin takana.
Kuvauksen rooli on profiilissa merkittävä, sillä sen perusteella tehdään yleensä päätös, aletaanko sinua seurata vai ei. Käytössäsi on ainoastaan 160 merkkiä, joten mieti tarkkaan, mitkä ovat oleellisimmat asiat, jotka haluat muiden tietävän sinusta. LinkedInin tapaan myös Twitterissä tehdään hakuja avainsanoja käyttämällä, joten kirjoita kuvaukseen osaamistasi kuvaavat sanat perusmuodossa.
Hyvä kuvaus kertoo aidosti, kuka olet ja mitä teet. Aloita listaamalla tärkeimmät saavutuksesi ja asiat, joista olet elämässäsi ylpeä. Jos olet mukana järjestötoiminnassa, tägää kuvaukseen @järjestönnimi. Haettaessa järjestön Twitter-tiliä myös oma tilisi näkyy tällöin hakutuloksissa henkilöt-välilehdellä.
Twitter-profiilista löytyvää linkki-kenttää ei kannata jättää tyhjäksi, vaikka sinulla ei olisikaan omaa blogia tai kotisivuja. Kokoa kaikki työnhaun kannalta merkitykselliset some-profiilit yhteen esimerkiksi about.me -sivulle ja lisää linkki Twitter-profiiliisi. Profiilissasi vieraillut henkilö pääse näin yhden klikkauksen kautta kontaktoitumaan kanssasi muissakin some-kanavissa. Jos olet Twitterin lisäksi aktiivinen ainoastaan LinkedInissä, lisää silloin linkki suoraan LinkedIn-profiilisivullesi.
Verkostoituminen Twitterissä
Twitter on erinomainen kanava verkostoitumiseen, sillä voit seurata ketä tahansa ilman erillistä kontaktipyyntöä. Seuraa niitä henkilöitä ja tahoja, jotka tuottavat sisältöä sinua kiinnostavista aiheista. Jos twiittaat markkinoinnista ja seuraat alan ihmisiä, myös seuraajiksesi valikoituu markkinoinnista kiinnostuneita henkilöitä. Twitterissä keskusteluihin osallistuminen palkitaan usein uusilla seuraajille, joten aktiivisen verkostoitujan kannattaa rohkeasti tuoda mukaan oma mielipiteensä päivänpolttaviin puheenaiheisiin.
Twitterissä kynnys yhteydenottoon on matala. Suoraviestillä tai julkisesti esitetyllä kysymyksellä saat luotua keskusteluyhteyden vaivattomasti keneen tahansa. Twitter-viestiin myös vastataan todennäköisemmin kuin sähköpostiin, joten työnhakijana voit helposti jättää muistijäljen rekrytoijaan. Mieti vaikka, kumman itse katsot ensimmäisenä, jos puhelimeesi tulee push-ilmoitus uudesta sähköpostiviestistä ja Twitter-maininnasta.
Twitter-listat jäsentävät tietoa
Seurattavien tilien määrä voi Twitterissä helposti olla jopa tuhansia. Mukana on usein henkilöitä laidasta laitaan aina laulajista oman toimialan vaikuttajiin. Feedin täyttyessä monenkirjavista twiiteistä on olennaisen tiedon löytäminen mahdotonta.
Twitterin listat ovat erinomainen apuväline tiedon jäsentelemiseen. Sinun ei tarvitse karsia seurattavien määrää, vaan voit luoda oman listan niin kavereille, julkkiksille kuin potentiaalisille työnantajillekin. Listojen avulla pysyt helpommin perillä siitä, mikä puhututtaa parhaillaan tietystä aihepiiristä kiinnostuneita ihmisiä.
Tutustu myös Viestintä-Pirittan kattavaan Twitterin perusteet -tietopakettiin, jossa pureudutaan yksityiskohtaisemmin kanavan ominaisuuksiin ja käyttöön.