Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Tulevaisuuden logistiikka muuttaa työmatkat ja varastot

$
0
0
RahtilaivaRahtilaiva

Etätyön tulevaisuudesta kertovassa artikkelissa viittasimme jo itsestään ajaviin autoihin. Tässä artikkelissa sukellamme syvemmälle logistiikan tulevaisuuteen ja siihen, miten se vaikuttaa työntekoomme. Artikkeli on osa juttusarjaa, jossa käymme läpi tulevaisuuden työelämää eri kanteilta.

Sanalla logistiikka voidaan viitata hyvinkin laajoihin kokonaisuuksiin asiayhteydestä riippuen: materiaalikuljetuksiiin, varastointiin, rahaliikenteeseen ja vaikkapa näiden hallinnointiin. Tässä jutussa keskitymme erityisesti ihmis- ja materiaalivirtoihin.

Varastomiesten uudet muskelit

Varastomiesten ja teollisuustyöläisten töihin odotetaan isoja mullistuksia. Muutos on parhaillaan menossa. Lajittelukeskuksissa ja isoissa varastoissa töitä tekevät jo nyt koneet ja robotit yhdessä ihmisten kanssa, mutta autonomisten robottien osuuden odotetaan kasvavan merkittävästi. Muun muassa Kiinasta löytyy jo lajittelukeskuksia, joissa robotit lajittelevat lähetyksiä viivakoodien perusteella 24 tuntia vuoden jokaisena päivänä. Suomalainen ZenRobotics kehittää robotteja jätemassojen erotteluun, jolloin liukuhihnahommista vapautuvat ihmiset voidaan siirtää fiksumpiin töihin.

Ihmisen avuksi tuleva ulkoinen tukiranka tai “päälle puettava robottipuku” (eng. exoskeleton) tuo scifi-elokuvat todellisuudeksi. Exoskeletonin avulla kuka tahansa voi nostaa kymmenien kilojen painoisia taakkoja vaivatta. Joidenkin USA:n armeijan testien mukaan pukua käyttävä henkilö pystyy tekemään 2-3 ihmisen työn kun kyse on fyysisesti vaativasta perustehtävästä, kuten painavan lastin purkaminen. Tällä hetkellä kehitys onkin painottunut vahvasti ase- ja puolusteknologiaan, mutta exoskeletoneja on testattu jo muun muassa eteläkorealaisilla telakoilla.

Kohti korkeuksia!

Mitäpä ihminen on halunnut enemmän kuin irrottaa jalat maasta. Ja vaikka Dubaissa on jo ehditty julkistaa lentävä taksi, näemme taivaalla tulevaisuudessa todennäköisemmin ensin lentäviä pitsalaatikoita kuin autoja. Mikäli kaupunkien infrastruktuuri antaa myöten, pienet lyhyen matkan tavaratoimitukset siirtyvät ainakin osittain ilmaan. Suomalainen ruokakujetusyritys Wolt on testannut samaa periaatetta maassa kulkevilla robottikärryillä Virossa.

Ilmassa tapahtuvan logistiikan kehitys tuskin vie montaakaan työpaikkaa, mutta luo uusia ammatteja tai vähintäänkin uudenlaisia työtehtäviä. Koptereille on jo onnistuttu kehittämään myös joukkoälyä, jolloin erilaiset automatisoidut ilmasta kätevimmin hoituvat tehtävät voisivat hoitaa lentävät robottiparvet.

Kuvauskopteri, drone
Nykyisin pieniä koptereita käytetään lähinnä kuvaus- ja viihdekäytössä, mutta tulevaisuudessa käyttötarkoitusten odotetaan laajenevan kuljetustehtäviin.

Itsestään liikkuva liikenne

Jokainen on varmastikin kuullut itsestään ajavista autoista ja että “ne tulevat kohta”. Tämä mystinen “kohta” voi olla jo ensi vuonna ainakin lumettomilla mailla, sillä lähes jokaisella isolla autonvalmistajalla on itsestään ajaviin autoihin liittyvä projekti. Teslan Elon Musk on ilmoittanut huhtikuussa, että heidän itsenäisesti liikkuva autonsa ajaa koko Amerikan halki tämän vuoden aikana ilman ihmisen ohjausta. Nissan on jo läpäissyt testejä mm. Isossa-Britanniassa.

Merimiehille ja bussikuskeille voi tulla eteen uudenlaisia tehtäviä. Norjassa kehitetään jo maailman ensimmäistä miehittämätöntä rahtilaivaa. Lentokoneet pystyvät lentämään tarvittaessa itsestään suurimman osan ajasta, joten mikseivät laivatkin kulkisi itsestään? Ja kun itsestään ajavat autot on saatu toimintavarmoiksi, tarvitsee seuraavaksi skaalata kokoluokkaa vain hieman isommaksi busseihin. Todennäköisesti ihmisten rooli tuleekin olemaan entistä enemmän poikkeustilanteisiin reagointia.

Vaikutukset työelämään

Tulemme aina liikuttelemaan ihmisiä ja tavaroita paikasta toiseen, vaikka digitaalisuus kuinka valtaisi alaa. Ainakin työmatkamme tulevat olemaan tulevaisuudessa hyvin erilaisia kuin nyt. Murros voi olla yhtä dramaattinen kuin autojen yleistyminen.

Tehokkaampi logistiikka tuottaa yhä isompia yksikköjä, mutta tekoälyn ja ketterien ratkaisujen kautta mahdollisesti myös henkilökohtaisempaa palvelua sekä joustavuutta. Yksittäisen ihmisen kannalta tämä toivottavasti tarkoittaa lisääntyvää vapaa-aikaa ja mukavampaa elämää – myös töissä.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles