Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Oppimaan oppimista tarvitaan myös työelämässä

$
0
0
oppimaan oppiminenoppimaan oppiminen

Kun työelämä muuttuu, työntekijöiden ja -hakijoiden on sopeuduttava muutoksiin nopeasti. Se vaatii jatkuvaa oppimista. Uusia asioita tulee jatkuvasti lisää ja vain yhteen keskittyminen on mahdotonta. Altistumme jatkuvasti monenlaiselle informaatiolle. Tietoa tulee eri muodoissa ja eri kanavia pitkin. Ei mikään ihme, että joskus tuntuu hankalalta pysyä perässä. Oppimaan oppimisella voit tehostaa sitä, miten hyvin omaksut uudet asiat ja saat ne hyvin jalkautettua töihisi.

Oppiminen ei ole jotain, minkä kaikki osaisivat automaattisesti. Sitäkin on opeteltava ja harjoiteltava tietoisesti. Kokosimme viisi vinkkiä, joiden avulla voit kehittyä paremmaksi oppijaksi:

1. Anna itsellesi aikaa oppia

Kun saat tietää jotakin uutta, aivosi tarvitsevat aikaa prosessoida sitä. Kiire ja häiriötekijät saattavat vaikeuttaa oppimista. Asioiden ymmärtäminen ja sisäistäminen onnistuu parhaiten silloin, kun et stressaa. Pyri oppimistilanteen jälkeen pysähtymään ja kertaa rauhassa oppimasi asiat. Älä ota paineita siitä, että sinun tulisi osata kaikki, vaan anna itsellesi aikaa oppia omien kykyjesi mukaisesti.

2. Muuta uudet opit käytännön teoiksi

Oppimistilanteen jälkeinen aika on oppimisen kannalta tärkeässä roolissa. Silloin totutellaan hakemaan tallennettua tietoa muistista ja käyttämään sitä oikeissa tilanteissa. Kannattaakin kiinnittää huomiota opitun tiedon hyödyntämiseen ennemmin kuin sen määrään. Pyri käyttämään oppimaasi heti. Jos se ei ole mahdollista, kokeile tehdä vaikkapa mielikuvitusharjoituksia. Pääasia on se, että saat sovellettua teoriaa käytäntöön.

 

muistiinpanot
Muistiinpanot auttavat muistamaan uudet asiat.

3. Tee muistiinpanoja ja käytä tarvittaessa apuvälineitä

Oppiminen voi tapahtua arkisissa tilanteissa. Tällöin on hyvä turvautua esimerkiksi muistilappuihin tai kännykän sanelukoneeseen, jotta opeista jää muistijälki. Voit palata muistiinpanoihin myöhemmin, kun haluat kerrata tai tarvitset tietoa. Lisäksi asia jää paremmin mieleesi, kun toistat sen kirjoittamalla tai puhumalla. Kokeile eri tapoja muistaa, niin huomaat, mikä sopii sinulle parhaiten.

4. Pohdi omaa oppimistasi

Kun tiedät, miten opit ja mikä kaikki oppimiseesi vaikuttaa, pystyt ohjaamaan sitä paremmin haluamaasi suuntaan. Siksi omaa oppimista kannattaa reflektoida jatkuvasti. Pohdi oppimistilanteen jälkeen, mitä ja miten opit siitä. Pikkuhiljaa löydät sinulle sopivimmat tavat oppia. Mieti lisäksi, miksi haluat oppia jotakin ja saat lisää motivaatiota.

5. Aseta tavoitteita ja arvioi oppimistasi

Aseta oppimisellesi konkreettisia tavoitteita. Mitä haluaisit oppia ja missä aikataulussa? Tee suunnitelma, jota pystyt noudattamaan. Huomioi suunnitelmassasi erilaiset tilaisuudet oppia. Voit esimerkiksi osallistua webinaariin, käydä kurssin ja harjoitella asiaa käytännössä. Arvioi oppimisen jälkeen, mitä opit ja oliko se mielestäsi onnistunutta.

Lähteet:

Työelämä 2020
Yle
Vaasan yliopisto


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles