Työelämä muuttuu nopeaa tahtia, eikä kehitykselle näy loppua. Pärjätäkseen työmarkkinoilla täytyy kehittyä, oppia jatkuvasti ja edistää omaa osaamista läpi koko elämän. Töissä menestyvät nyt ne, jotka ovat valmiita sopeutumaan yhteiskunnan ja työelämän muutoksiin sekä kehittämään osaamistaan vastaamaan työn vaatimuksia. Työntekijällä itsellään on yhä enemmän vastuuta omasta oppimisestaan ja urakehityksestään.
Jatkuva oppiminen on väistämätöntä, sillä jokainen oppii uusia asioita koko elämänkaaren ajan. Kykyä elinikäiseen oppimiseen kannattaakin hyödyntää kehittämällä työelämässä tärkeitä taitoja. Niistä on hyötyä paitsi työntekijälle, myös työpaikalle ja koko yhteiskunnalle. Onkin tärkeää, että myös työnantaja ja yhteiskunta tukevat mahdollisuuksia jatkuvalle oppimiselle.
Muuttuvassa työelämässä tarvitaan monipuolisesti taitoja
Työtehtävät muuttuvat jatkuvasti, uusia työpaikkoja syntyy ja vanhoja häviää. Osaaminen on entistä merkityksellisempää, mutta toisaalta myös hyvin koulutetut saattavat joutua työttömiksi. Perinteiset pitkät urat palkkatöissä eivät enää ole normi, vaan elämä koostuu erilaisista vaiheista, jotka voivat olla lyhyitäkin. Omaa uraa kannattaa suunnitella, mutta toisaalta joustavuus on tärkeää työelämän ollessa yhä yllättävämpää. Urapolun varrelle voi mahtua palkkatyön lisäksi pätkiä opiskelijana, yrittäjänä ja työttömänä. Vaikka työelämä on epävarmaa, se tarjoaa paljon uusia mahdollisuuksia! Ulkomaille on entistä helpompi lähteä töihin ja alaa voi vaihtaa kesken uran.
Muuttuvassa työelämässä tarvitaan ennen kaikkea joustoa ja sellaisia taitoja, jotka helpottavat sopeutumista uusiin tilanteisiin. Tietoyhteiskunnan työpaikoilla on hyötyä kieleen, matematiikkaan sekä tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvistä perustaidoista. Hyvät oppimaan oppimisen taidot tukevat elinikäistä oppimista. On tärkeää osata havaita tulevia muutoksia ja pärjätä erilaisissa, nopeastikin vaihtuvissa tilanteissa. Oma-aloitteisuus, kriittinen ajattelu ja kyky luovaan ongelmanratkaisuun tukevat näitä taitoja.
Oppiminen jatkuu läpi elämän
Elinikäinen oppiminen on kaikkea oppimista, jota tapahtuu koko elämän ajan. Oppiminen ei pääty tutkintoon, vaan se sulautuu töihin ja tavalliseen arkeen. Oppia voi esimerkiksi yhdistämällä työstä saatavan kokemuksen teoriatietoon, hakemalla tukea verkostoista tai kouluttautumalla lisää. Internet mahdollistaa yhä monipuolisempia vaihtoehtoja täydentää omaa osaamista muun muassa verkkokurssien ja webinaarien muodossa.
Motivaatiota oppimiseen löytyy, kun uusia taitoja pääsee käyttämään ja huomaa, että niistä on hyötyä koko uran kannalta. Muuttuviin työtehtäviin, uuteen työpaikkaan tai työnhakuun on helpompi sopeutua, kun työelämän tärkeät taidot ovat ajan tasalla. Joustavuus, luovuus ja kyky oppia nopeasti ovat avainasemassa tulevaisuudessa. Työelämä vaatii myös jatkuvaa oman osaamisen arviointia ja taitojensa markkinoimista.
Lähteet: