Liiallinen suunnittelu ja analysointi jarruttavat turhan usein sosiaalisen median käyttöä. Hyvät ideat ja ajatukset tulisi laittaa julki välittömästi, koska siirtämällä asioita ne jäävät helposti kokonaan tekemättä. Sisällön puhki viilaaminen on varma tapa hioa pois kaikki särmät, jolloin lopputulos on valju ja mitäänsanomaton. Älä mieti liikaa, mitä muut ajattelevat. Kokeile rohkeasti, mikä toimii ja mikä ei. Jos joku asia ei toimi, entä sitten? Tee seuraavalla kerralla toisella tavalla.
Artikkeli on osa Työnhakijan some-opasta, johon kokoamme vinkkejä sosiaalisen median hyödyntämisestä työnhaussa
Hyvälle sisällölle on olemassa yksi kaava – se on aina tekijänsä näköistä. Tuo mukaan omaa persoonaa ja näkökulmaa, oli kanava ja julkaisumuoto mikä tahansa. Julkaise ja jaa sellaista sisältöä, joka kiinnostaa sinua aidosti ja jonka haluat sinuun yhdistettävän. Työnhakijana olet markkinoimassa itseäsi ja osaamistasi, joten miksi haluaisit esittää jotain muuta kuin mitä oikeasti olet.
Minkälainen sisältö toimii LinkedInissä, Twitterissä ja Facebookissa?
LinkedIn, Twitter ja Facebook ovat pääkanavat, joita työnhakijan kannattaa ensisijaisesti hyödyntää työnhaussa. Kaikissa on omat ominaispiirteensä, jotka tukevat erityyppistä sisältöä.
LinkedIn – on ollut jo vuosia työnhakijan kannalta tärkein some-kanava. LinkedIn tarjoaa työnhakijalle monipuolisimmat välineet ja parhaan kohdeyleisön sisällön tuotantoon. Palvelussa pystyt tilapäivitysten lisäksi liittymään erilaisiin työnhakua ja ammatillista osaamista tukeviin ryhmiin. LinkedInistä löytyy myös oma sisäänrakennettu blogialusta. Useimmissa some-kanavissa julkaisut sisältävät linkin, kuvan tai videon, mutta LinkedInissä näkee muita kanavia enemmän omiin ajatuksiin perustuvia tekstimuotoisia päivityksiä. Tällä hetkellä LinkedInin algoritmi arvottaa myös tällaiset päivitykset mielenkiintoisimmiksi.
Twitter – työnhakua ajatellen mukavan kevyt palvelu, jossa julkaisukynnys on matala ja sisältöä tuotetaan määrällisesti muita kanavia enemmän. Twitter on avoimen keskustelun alusta, jossa voit twiitata monipuolisesti eri aiheisiin liittyen. Työnhakijan on tärkeää tunnistaa merkityksellisimmät hashtagit, joiden avulla löytää parhaat työnhakua tukevat sisällöt. Käyttämällä samoja hashtageja omissa twiiteissäsi, saat lisää näkyvyyttä ja tavoitat oikean kohdeyleisön.
Facebook – työnhakijalle suurimmat hyödyt löytyvät ryhmistä, joissa on valmiiksi rajattu kohdeyleisö työnhakuun tai tiettyyn osaamiseen liittyen. Ryhmät toimivat samalla periaatteella kuin LinkedInissä, mutta usein suuremmalla volyymilla, onhan kyseessä maailman suosituin some-kanava.
Blogin hyödyt työnhaussa
Asiantuntijuus ei synny itsestään, vaan vaatii taustalle työtä ja halua kehittyä. Blogin kirjoittaminen on mitä parhain väline oman ammattitaidon esille tuomiseen ja kehittämiseen. Blogi toimii kevyenä kotisivuna, johon voit rakentaa sisältöä haluamasi aiheen ympärille. Se tekee osaamisesi näkyväksi ja auttaa erottautumaan työnhaussa laajasta hakijamassasta.
Blogialustoja on olemassa useita ja sellainen löytyy myös sisäänrakennettuna LinkedInistä. Teoriassa LinkedInin oma blogi on täydellinen paikka työnhakijalle kirjoitusten julkaisuun. Suoraan profiiliin linkittyvät tekstit tulevat työnantajalle nähtäville kuin tarjottimella. LinkedIn-blogissa on kuitenkin omat miinuspuolensa, jotka on hyvä tiedostaa omaa sisällöntuotantoa suunnitellessa.
LinkedIn-blogissa näkyvyyttä rajoittaa oman verkoston koko ja huono löydettävyys hakukoneissa. Jos kirjoituksia julkaisee harvakseltaan kerran kuukaudessa, on LinkedIn järkevin vaihtoehto blogin pitämiseen. Aktiivisempien bloggaajien kannattaa hyödyntää esimerkiksi Blogger– tai WordPress-alustoja, jotka ovat ominaisuuksiltaan LinkedIn-blogia monipuolisempia. Voit muun muassa nimetä blogin, muokata ulkoasua ja kategorisoida julkaisuja sekä tarkastella yksityiskohtaisemmin analytiikkaa.