Meillä kaikilla on verkosto, sen koko vain vaihtelee. Verkostoja syntyy koulussa, harrastuksissa, työelämässä ja aina kun olemme vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Mitä aktiivisempi ja halukkaampi olet tutustumaan uusiin ihmisiin, sitä laajempi verkosto ympärillesi rakentuu.
Artikkeli on osa Työnhakijan some-opasta, johon kokoamme vinkkejä sosiaalisen median hyödyntämisestä työnhaussa
Laajasta verkostosta on hyötyä työnhaussa
Verkoston merkitystä työnhaussa ei voi korostaa liikaa. Sosiaalisen median ansiosta meillä kaikilla on mahdollisuus kasvattaa verkostoja yli kaveripiirin ja työyhteisön rajojen. Työnhakijalla ei ole pakko olla 500 LinkedIn-kontaktia ja 300 Twitter-seuraajaa, jotta kutsu työhaastatteluun kävisi. Laajasta verkostosta on kuitenkin hyötyä, sillä suuri osa työpaikoista hankitaan verkostojen kautta. Mitä suurempi verkostosi on, sitä todennäköisemmin rekrytoija tuntee jonkun, joka tuntee sinut. Työnantajalle on aina turvallisempi vaihtoehto palkata henkilö, jonka hän tuntee joko itse tai oman verkostonsa kautta.
Vaikka verkostot tiedetään hyödyllisiksi työelämää ajatellen, koetaan niiden rakentaminen usein haasteelliseksi. Sitran työelämätutkimuksen mukaan ainoastaan 6 prosenttia kertoi verkostoitumisen lukeutuvan omaksi vahvuudekseen. Noin viidesosa puolestaan sanoi osaavansa hyödyntää verkostoja. Aktiivisuus ja oma-aloitteisuus ovat työnhaussa kaikki kaikessa. Suomalaiseen mentaliteettiin istuva epävarmuus ja itsensä väheksyminen on syytä jättää taka-alalle, kun verkostoja alkaa hyödyntää työnhaussa.
Verkostoitumisen säännöt sosiaalisessa mediassa
Verkostoituminen face-to-face tapahtuu kuin itsestään ilman, että siihen kiinnittää sen suurempaa huomiota. Töissä tai vapaa-ajalla toisiin tutustuminen sujuu meiltä luontaisesti. Oma työyhteisö ja ystävät ovat aina vahvimpia kontakteja, mutta omaa verkostoa voi kasvattaa myös sosiaalisessa mediassa.
Verkostoituminen somessa on helpointa aloittaa itselle jo tutuista henkilöistä. Tämä luo hyvän pohjan laajemman verkoston kasvattamiseen askel kerrallaan. Kun lähdet luomaan kontakteja sosiaalisessa mediassa, on syytä muistaa muutama etikettisääntö, jotka vallitsevat eri kanavissa.
Facebook – henkilökohtainen kanava, jossa kaveripyyntöä ei kannata lähettää täysin tuntemattomille henkilöille. Hyödynnä Facebookia työnhaussa seuraamalla mielenkiintoisia yrityksiä ja liittymällä työnhakua edistäviin ryhmiin.
Twitter – some-kanavista julkisin, avoimen keskustelun alusta. Twitter-tilit ovat poikkeuksetta julkisia, joten voit seurata ketä tahansa henkilöä tai mitä tahansa yritystä.
LinkedIn – ammattilliseen verkostoitumiseen suunnitteltu kanava, mutta silti sen etiketti herättää ristiriitaisia mielipiteitä. Voiko LinkedIn-kutsun lähettää tuntemattomalle, on kysymys, jota moni palvelun käyttäjä miettii. Suomalaiset verkostoituvat mielellään ihmisten kanssa, jotka ovat tavanneet kasvotusten. Tästä syystä LinkedIn-kutsun lähettämisessä kynnys kasvaa usein suuremmaksi kuin pitäisi.
LinkedIn on ammatillinen kanava, jossa ei jaeta omia henkilökohtaisia asioita – LinkedIn-kutsu ei ole sama kuin Facebookin kaveripyyntö. Täysin summittaisesti kontaktipyyntöjä ei tule lähettää, vaan verkostoja on järkevää rakentaa omalla alalla työskentelevien henkilöiden kanssa. Räätälöi LinkedIn-kutsu aina, jos lähetät sen henkilölle, jota et ole ennen tavannut. Kerro lyhyesti, miksi haluat verkostoitua juuri häneen kanssaan, jolloin kutsu myös hyväksytään todennäköisemmin.
Instagram ja Snapchat – eivät varsinaisesti linkity työnhakuun, mutta myös näitä kanavia kannattaa hyödyntää, aina kun mahdollista. Kun henkilö on jakanut Instagram- tai Snapchat-nimimerkkinsä julkisesti esimerkiksi Twitterissä, voit seurata häntä myös näissä kanavissa. Suhteen syventäminen ns. epävirallisimmissa palveluissa on työnhakijalle loistava erottautumiskeino. Vuorovaikutteisuus Snapchatissa takaa sen, että jäät varmasti paremmin mieleen kuin olemalla yksi 500:stä LinkedIn-kontaktista.
Huolehdi verkostostasi
Arvokkaista asioista täytyy pitää hyvä huoli ja tämä pätee myös verkostojen kohdalla. Sosiaalinen media on erinomainen väline verkostojen ylläpitämiseen ja lujittamiseen. Entisten kollegoiden kanssa ei päivittäin ole mahdollisuutta lähteä lounaalle, mutta somessa voit jakaa ajatuksia milloin vain. Vuorovaikutteisuus ja toisten auttaminen on etu sekä sinulle että verkostosi jäsenille. Kommentti LinkedInissä esitettyyn kysymykseen saattaa tuntua sinulle pieneltä asialta, mutta voi merkitä kysyjälle paljon. Älä odota aina muiden tekevän aloitteita vaan ole itse aktiivinen osapuoli. Mitä enemmän olet vuorovaikutuksessa toisten kanssa, sitä vahvempi side välillenne muodostuu.