Etätyö tai liikkuva työ on työtä, joka tehdään kiinteän työpaikan sijasta jossakin muualla: kotona, liikkeellä ollessa tai vaikkapa kahvilassa. Tässä artikkelissa kuikuilemme etätyön seuraaviin kehityskaariin. Artikkeli on osa juttusarjaa, jossa yritämme hahmottaa työelämän tulevaisuutta.
Etätyön nykyiset rajoitukset
Etätyö ei ole yleistynyt aivan sillä vauhdilla kuin joskus takavuosina ennustettiin, vaikka Suomessa olemmekin olleet Euroopan kärkijoukoissa. Tekniikka ei ole enää pitkään aikaan ollut etätöiden esteenä tieto- ja toimistotyötä tekevien arjessa. Muualla kuin työpaikalla tehtävän toimistotyön yleistymistä rajoittavatkin lähinnä ihmismielen toiminta, kulttuuri ja osaaminen. Etätyön näkökulmasta olemme enemmän sidoksissa toisiimme kuin paikkoihin.
Mitä sinä tarvitset työsi tekemiseen? Tietokoneen? Puhelimen? Työtilan? Paloauton? Työkaverin? Fyysisiin työtiloihin liittyvien työpaikkojen suhteellinen osuus on laskenut viime vuosikymmenet erityisesti internetin ja digitalisaation myötä. Tämä trendi jatkunee edelleen.
Uusia tapoja tehdä etätyötä
Virtuaalimaailmat ja lisätty todellisuus ovat tällä hetkellä kovassa nosteessa. Etätyö voi tulla arkipäiväiseksi jopa sellaisiin työtehtäviin, joissa se ei nyt ole mahdollista.
Erilaiset suunnittelijat ja arkkitehdit saattavat toimia täysin virtuaalisesti, näkemättä tilaa reaalimaailmassa ollenkaan. Etäohjattaviin robotteihin asennetut skannerit ja kamerat voivat mallintaa huoltokohteen ilman, että ihmisen tarvitsee käydä paikan päällä tekemässä arviota. Ehkä viatkin pystytään lopulta jopa korjaamaan robottien avulla.
Todennäköisesti sama logiikka ulottuu ainakin osittain myös ihmisiin. Kotona toipuvan potilaan tilaa voidaan seurata etänä, jolloin sekä potilaan että hoitohenkilökunnan elämä helpottuu. Villeimmissä visioissa kehomme sisällä toimivat nanobotit auttavat potilasta parantumaan, jolloin lääkäri olisi enemmänkin etätarkkailijan roolissa.
Ja uusia paikkoja
Jollekin koti voi olla työpaikka. Ehkä tulevaisuudessa toimistorakennus voisi olla myös asuinrakennus ainakin osalle työntekijöistä? Tällöin etätyön ja töihin menemisen käsitekin muuttuisi. Eikä näiden työntekijöiden tarvitsisi tuskailla aamuruuhkassa.
Jos oman tiskivuoren katseleminen työpäivän aikana ei miellytä, kotitoimiston voi siirtää tarkoitusta varten kehitettyyn etätoimistoon. Surffaile työpäivän jälkeen oikeilla aalloilla Portugalissa tai siirrä itsesi vaikka etätöihin Romaniaan. “Diginomadeille” kehitettyjä kommuuneja löytyy joka puolelta maailmaa. Tällaiset uudenlaiset etätyöjärjestelyt kasvattavat todennäköisesti suosiotaan ainakin tietyissä piireissä.
Jotkut paukapäät yrittävät jo nyt lukea sähköpostejaan työmatkalla autossa. Itsestään ajavat autot tuovat tullessaan mahdollisuuden tehdä töitä täysillä jo työmatkalla. Olettaen, että sinun pitää ylipäätään mennä erikseen töihin.
Työpaikka on lokero kulttuurissamme
Puhumme etätyöstä ja liikkuvasta työstä, koska kulttuurissamme on käsite nimeltään työpaikka. Perinteisen teollisen ajattelun valossa sinun on matkustettava tähän tilaan tehdäksesi työtä. Tila imaisee sinut sisäänsä noin kahdeksaksi tunniksi, jolloin aikasi ja tarmosi on työnantajan käytettävissä. Sinulle maksetaan tästä korvaus. Kun lähdet työpaikalta, sinä tietenkin kuin taikaiskusta unohdat työasiat ja lopetat töiden tekemisen. Harmi vain, että aivomme eivät toimi näin, kun kyse on luovasta ajattelusta.
Työtilasta voidaan jopa luopua
Meillä on jo nyt ammattikuntia, joilla ei välttämättä ole tiettyä paikkaa työn tekemiseen. Freelancerit, digitaalisen alan ammattilaiset, konsultit tai juristit saattavat tehdä työtään ilman heille osoitettua työtilaa. Myös tarkkaan määrätyn toimistoajan määritelmä voi karista pois tietyillä aloilla, koska sillä ei ole merkitystä työn tuottavuuden kannalta.
Joustavimmat organisaatiot toimivat täysin virtuaalisesti. Todennäköisesti varsinkin kansainvälisillä tiimeillä toimivat, aineettomia tuotteita sekä palveluita tarjoavat yritykset hyödyntävät tätä. Esimerkiksi sosiaalisen median hallintatyökalua tarjoava Buffer pisti toimistonsa kiinni vuonna 2016 ja siirtyi sekalaisesta etä- ja toimistotyöntekijöiden mallista täysin virtuaaliseen etätyömalliin. Tiimihengenkin voi luoda ainakin tiettyyn rajaan asti virtuaalisesti. Kysy vaikka verkkopelaajilta!
Lähteet:
Buffer
Ympäristöhallinto
Tampereen yliopisto, Kotona työskentelyn yleisyys ja seuraukset: Suomi eurooppalaisessa vertailussa (PDF)
CNN: Will nanotechnology soon allow you to ’swallow the doctor’?