Duunitori selvitti vuoden alussa nuorten kokemuksia kesätyönhausta kyselyn avulla. Kokosimme vastausten perusteella vielä viimeiset vinkit, miten saat napattua kesätyöpaikan tälle kesälle!
Julkaisimme viime kuussa lehdistötiedotteen kesätyönhakukyselyn tuloksista. Kyselyn vastauksia lukiessa huomasimme huolestuttavan teeman: suurin osa hakijoista kokee kesätyönsaannin stressaavana ja hakuprosessit toimimattomina. Joukossa oli kuitenkin myös tsemppaavia viestejä, ja halusimmekin vielä koota sekä vastaajien että Duunitorin vinkit kesätyön löytämiseen.
Käytä hyödyksi verkostojasi ja luo niitä aktiivisesti
Moni kyselyyn vastanneista nosti esille, että kesätyönhaku tuntuu turhalta ilman omia verkostoja tai suhteita. Monella nuorella on kuitenkin tietämättään jo suurempi verkosto kuin uskoo. Kesätyönhaussa kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi sukulaisiin tai muihin perhetuttuihin. Vaikka he eivät tietäisi työpaikkansa kesätyötilanteesta, he varmasti voivat ohjata sinut oikealle henkilölle.
LinkedIn-profiili kannattaa tehdä jo kesätyötä etsiessä. Verkostoosi voit pyytää liittymään esimerkiksi sukulaisia, opettajia, valmentajia tai muita tuttuja. Profiiliin voit lisätä taitojasi, joita ihmiset verkostossasi voivat käydä suosittelemassa. Kun lisäät linkin profiiliisi CV:ssä tai hakemuksessa, työnantaja näkee sinun olevan aktiivinen ja luotettava tyyppi.
Muista verkostoituminen myös työhaastatteluissa. Asiasta vinkkaa myös yksi kyselyyn vastanneista: ”Useammin kuin kerran olen ensin saanut ihan mielenkiintoisen työn ja ottanut sen vastaan, ja sitten saanut vielä mielenkiintoisemman tarjouksen, josta olen joutunut kieltäytymään. Nämäkin tapaukset voi onneksi ottaa verkostoitumisena. Kannattaakin muistaa lisätä yhteyshenkilö LinkedIniin ja osoittaa puhelussa kiinnostusta myös jatkoa kohtaan!”
Lisää LinkedIniin kontaktiksi myös ne henkilöt, joihin olet ollut yhteydessä esimerkiksi avoimien hakemuksien kautta, vaikka heillä ei olisikaan ollut tarjota työtä tänä kesänä. Näin sinulle kertyy valmiiksi kontakteja, joihin voit olla uudestaan yhteydessä ensi vuonna.
Osoita kiinnostuksesi työpaikkaa kohtaan sekä hakemuksessa että CV:ssä
Työhakemus ja CV kannattaa aina muokata kyseistä yritystä ja tehtävää varten. Kerro työhakemuksessa osaamisestasi aina rehellisesti ja esimerkkien kautta, jotta hakemus ei jää vain listaksi osaamistasi asioista. Kyselyn perusteella suurin osa vastaajista muokkaakin hakemusta aina, mutta yli puolet vastanneista kertoivat muokkaavansa CV:tä silloin tällöin tai ei koskaan. Myös CV:ssä voit painottaa taitojasi, joista luulet olevan hyötyä kyseisessä tehtävässä.
CV kannattaakin tehdä, vaikka sinulla ei olisi työkokemusta. Tällöin voit painottaa muuta kokemustasi esimerkiksi ryhmätöiden tekemisestä tai eri harrastuksista. Kirjoita alkuun lyhyt esittely siitä kuka olet ja mitkä asiat sinua kiinnostavat. Lisää vinkkejä CV:n tekoon löydät täältä.
Pysy aktiivisena ja kerrytä kokemusta
”Kesätyönhaku on kamalan työlästä ensimmäisinä kesinä, kun ei ole työkokemusta. Mutta sitten kun saa jalkaa oven väliin, työnhaku helpottuu huomattavasti! Oma aktiivisuus vaikuttaa paljon työnsaantiin”, kertoo yksi kyselyn vastaajista. Vaikka kesätyönhaku ei tuottaisikaan tulosta ennen kesää, voit jatkaa hakua kesän ajan tai hankkia kokemusta vapaaehtoistyöstä. Kertyneestä kokemuksesta on hyötyä seuraavan kesän hauissa.
Harva löytää kesätyön heti ensimmäisellä yrityksellä. Muista kuitenkin, että jokainen hakemus ja yhteydenotto auttavat sinua kehittymään ja kertomaan omista vahvuuksistasi paremmin. Seuraava hakemus saattaakin tuoda sinulle unelmiesi kesätyön!