Tiesitkö, että autotehtaastaan tunnettu Valmet Automotive on työllistää satoja tekniikan huippuammattilaisia? Vierailimme Uudessakaupungissa ja tutustuimme Valmet Automotivella työskentelevien asiantuntijoiden monipuolisiin työtehtäviin.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Valmet Automotiven kanssa.
Katso Valmet Automotiven avoimet työpaikat »
Paikka autoteollisuuden näköalapaikalla
Moni talossa työt aloittava toimihenkilö yllättyy siitä, että Valmet Automotive tarjoaa autonvalmistuksen lisäksi paljon muitakin tehtäviä: aina ei suinkaan työskennellä tuotantolinjan vierellä. Suunnittelutoiminta jakautuu Valmet Automotivella kahteen osaan: tuotantotekniikkaan ja tuotekehitykseen, ja kummallakin puolella tehdään paljon erilaisia projekteja moninaiselle asiakaskunnalle. ”Tuotantotekniikka suunnittelee sen, miten tuotteita tehdään, ja me tuotekehityksessä suunnittelemme niitä tuotteita”, tuotesuunnittelija Stenka Keto avaa. ”Suurin osa asiakkaistamme on kansainvälisiä toimijoita, joille teemme paljon projektiluontoisia toimeksiantoja. Lisäksi teemme konsultointia asiakkaille ympäri maailmaa”, kertoo tuotantotekniikan projekti-insinöörinä työskentelevä Olli-Pekka Ojanperä.
Ojanperä aloitti työt Valmet Automotivella pari vuotta sitten. ”Työnkuvani on periaatteessa pysynyt samana, mutta työnkuvaus on niin laaja-alainen, että vaihtelua tulee sitä kautta tosi paljon. Projektit ovat kasvaneet aikalailla eksponentiaalisesti, alkuun tein pienempiä projekteja ja jo puolen vuoden päästä vedin isoja projekteja”, hän kertoo. Ojanperän tyypilliset työpäivät pitävät sisällään muun muassa tuotantoprojektien suunnittelua sekä yhteydenpitoa eri asiakkaisiin ja projektitoimittajiin. ”Suunnittelemme projekteja myös asiakkaiden luona, niin Suomessa kuin ulkomailla. Lisäksi puhelinpalavereja riittää.”
Projektien kansainvälisyys tarkoittaa sitä, että työkieli on usein englanti ja Valmet Automotiven ammattilaisia työskentelee paljon myös ulkomailla. Toimihenkilöillä onkin mahdollisuus päästä myös ulkomaankomennuksille. ”Olin itse muutama vuosi sitten puolisen vuotta töissä asiakkaalla Saksassa”, Keto kertoo. Myös Ojanperä mainitsee, että voisi hyvinkin olla kiinnostunut lähtemään tulevaisuudessa työkomennukselle ulkomaille.
Tekniikasta kiinnostuneen unelmatyöpaikka – ”olemme insinööriskenen etunenässä”
Ojanperä on koulutukseltaan materiaali- ja pintakäsittelytekniikan insinööri, Keto taas on opiskellut autosähköinsinööriksi. Kumpikin kertoo olleensa aina hyvin kiinnostunut tekniikasta ja autoista. ”Tekniikka ja prosessit autonvalmistuksen taustalla kiinnostivat, halusin tietää enemmän. Lisäksi tämä työ vastasi hyvin koulutustani”, Ojanperä kertoo, kun kysyn, miksi hän haki juuri Valmet Automotivelle töihin.
On mielenkiintoista olla kehityksen aallonharjalla.
Ojanperän työ tuotantotekniikassa keskittyy tällä hetkellä pitkälti autojen valmistusprosesseihin. Uudenkaupungin tehtaalla tehdään tällä hetkellä Mercedes Benzin A-sarjaa ja GLC-katumaastureita. Tehdashalli kätkee sisäänsä satoja robotteja ja useita tuotantoprosesseja. ”Pyrimme saamaan prosessit mahdollisimman joustaviksi ja tehokkaiksi – laadusta tinkimättä”, Ojanperä kertoo. ”Tuotantotekniikka kehittyy koko ajan. Pääsemme täällä jatkuvasti tutustumaan siihen, mitä uutta markkinoille on tulossa. On mielenkiintoista olla kehityksen aallonharjalla”, hän lisää.
Ojanperä kehuu etenkin tehtävien monipuolisuutta: se pitää työn mielenkiintoisena ja tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia kehittää omaa uraa. ”Tekniikan puoli on niin laaja-alainen, että täällä pääsee tekemään paljon hyvin erilaisia työtehtäviä. Vaikka olisitkin kouluttautunut jollekin tietylle alalle, täällä on mahdollisuus osallistua hyvin monipuolisesti eri toimintoihin, ja kasvattaa tätä kautta omaa osaamista”, Ojanperä kertoo. Palkitsevinta työssä on Ojanperän mukaan omien projektien näkeminen toteutuneena.
Tuotekehitys kehittää uutta – ”projektit ovat hyvin erilaisia”
Keto työskentelee tuotesuunnittelupuolen sähköautotiimissä ja vastaa projektien ohjelmistokehityksestä. Hän on työskennellyt talossa jo kahdeksan vuotta. ”Aluksi työni keskittyi enemmän perussähköihin, mutta toimenkuva on tarkentunut, ja nykyisin teen lähes pelkästään ohjelmistopuolta”, Keto kertoo. ”Työpäiväni ovat hyvin vaihtelevia, tietyssä vaiheessa projektia tyypillinen työpäiväni saattaa olla kahdeksan tuntia koodaamista, välillä taas olen testaamassa tuotteita, jolloin en istu työpisteelläni lainkaan.” Maallikko saattaisi ajatella, että sähköautopuolella suunnitellaan pitkälti akkuja vain autoihin. Keto kuitenkin valottaa, että näin ei suinkaan ole. ”Sähköistäminen on valtava trendi, joka ei ulotu vain autoihin, vaan myös työkoneiden puolelle. Nyt sähköistetään myös sellaisia laitteita, jotka ovat ennen toimineet polttomoottoreilla. Iso osa tekemistämme akkuprojekteista ei siis liity autoihin.”
Keto nauttii työssään etenkin haasteista. ”Emme tyydy siihen helpoimpaan ratkaisuun, vaan mietimme asioita aina pidemmälle. Tavoitteena on aina löytää paras ratkaisu. Tämä kuvaa kulttuuriamme, laatu on meille tärkeää.” Tällä hetkellä häntä työllistää suomalaisen Avant Tecnon kanssa toteutettava projekti, jossa kehitetään litium-akkujärjestelmää Avant Tecnon täyssähköiseen pyöräkuormaajaan. ”Vastaan akunhallintajärjestelmän ohjelmistokehityksestä. Kyseessä on pitkä projekti, joka työllistää useita henkilöitä.” Keto kertoo, että suunnitteluprosessit lähtevät käyntiin prototyyppien suunnittelusta. ”Prototyyppivalmistajat ovat sitten erikseen, mutta myös valmistusprosessiin pääsee halutessaan mukaan, mikä on hyvin mielenkiintoista”, hän selittää. ”Olemme viime aikoina suunnitelleet useita akkuja eri asiakkaille eri käyttötarkoituksiin. Akut ovat hyvin erilaisia keskenään, se riippuu ihan käyttötarkoituksesta.”
Kasvu jatkuu tulevaisuudessa
”Näen, että akkupuoli on ala, johon tulemme keskittymään tulevaisuudessa ja jossa on nähtävissä paljon kasvua. Sähköistyminen on valtava trendi, joka ei tosiaan koske vain henkilöautoja, vaan kaikkia mahdollisia koneita. Lisäksi sellaiset koneet, jotka ovat jo nyt sähkökäyttöisiä, halutaan muuttaa akkukäyttöisiksi”, Keto vastaa, kun kysyn, millaisena hän näkee alan ja Valmet Automotiven tulevaisuuden. Työntekijän kannalta tämä tarkoittaa sitä, että Valmet Automotive tarjoaa jatkossakin hyvin monipuolisia ja mielenkiintoisia työtehtäviä – ja rekrytoi myös paljon uusia osaajia. ”Viime aikoina on tullut paljon lisää porukkaa, ja lisää haetaan koko ajan aktiivisesti. Ihan laidasta laitaan tarvitaan osaamista: mekaanisia osaajia, sähköosaajia, akkuosaajia ja ohjelmisto-osaajia”, Keto luettelee.
Autoteollisuuden johtavana palvelutuottajana ja huipputeknologian talona Valmet Automotive pystyy tarjoamaan työntekijöilleen paljon mahdollisuuksia, mutta se myös vaatii samaa panostusta työntekijöiltä. ”Täällä tehdään töitä tosissaan ja oma-aloitteisuutta pitää olla. Täällä ei johdatella kädestä pitäen, vaan projektien johtamisen saa hoitaa itsenäisesti, mikä on palkitsevaa”, Ojanperä toteaa. ”Kehittymismahdollisuudet ovat täällä hyvät. Koko ajan saa oppia uutta, ja jos hoitaa hommansa hyvin, niin se kyllä huomataan”, hän jatkaa. Myös Keto kertoo motivoituvansa työssä etenkin sen tarjoamista haasteista: ”Haasteet ja niiden ratkaiseminen – ne on se juttu tässä työssä.”
Kumpikin suosittelee Valmet Automotivea työpaikkana tekniikasta kiinnostuneille ja motivoituneille henkilöille. ”Täällä saa luoda omaa urapolkuaan, työnantaja kuuntelee kyllä sitä, mihin työntekijä haluaisi keskittyä ja tukee tässä. Työympäristömme on viihtyisä ja täällä on hyvä porukka, jossa moni tekee pitkän työuran.”