Sosiaalisen median hyödyntäminen työnhaussa on yleistynyt viime vuosina kovaa vauhtia. Kilpailu työpaikoista on tänä päivänä todella tiukkaa, ja moni työnhakija painiikin saman kysymyksen parissa – miten erottautua muista työnhakijoista positiivisella tavalla?
Tämä artikkeli on osa laajempaa Työnhakijan some-opas juttusarjaa, johon on koottu hyödyllisiä vinkkejä ja ajankohtaisia asioita liittyen sosiaaliseen mediaan ja työnhakuun vuonna 2017.
Vaikka sosiaalisen median hyötyjä työnhaussa tuodaan paljon esille, täytyy kuitenkin muistaa, että alakohtaisesti hyötynäkökulma vaihtelee hyvinkin suuresti. Kihniöstä kirvesmiehen töitä hakevalle Janille loppuun asti hiottu LinkedIn–profiili ei tuo yhtä suurta hyötyä kuin Helsingissä asiantuntijatyötä hakevalle Tainalle.
Tämän päivän rekrytoijat ovat jo sitä sukupolvea, joille sosiaalinen media on osa arkea, ja sen myötä sitä osataan myös käyttää rekrytointia helpottavana välineenä. Jos sosiaalinen media on yrityksissä vahvasti läsnä monissa toiminnoissa kuten markkinoinnissa, niin miksi sitä ei hyödynnettäisi rekrytointiprosessissa?
LinkedIn, Twitter, Facebook – mistä suurin hyöty työnhakijalle?
Sosiaalisen median kanavia on olemassa tuhansia, mutta muutama niistä on profiloitunut työnhakua tukevaksi palveluksi. LinkedIn on tällä hetkellä ainoa täysin työnhakuun keskittynyt some-kanava ja sitä onkin luonnehdittu nykyajan käyntikortiksi. LinkedInin-profiilissa on helppoa tuoda esille omaa ammatillista osaamistaan ja koulutustaan. Huolella rakennettu profiili kertoo työnhakijan aktiivisuudesta ja aidosta halusta työllistyä.
Twitter on sekoitus viihdettä ja asiaa. Siellä työnhakija voi tuoda esiin omaa persoonaa ja osaamistaan osallistumalla aktiivisesti oman alansa keskusteluihin. Rennon letkeät kommentit jääkiekon mm-finaaliin liittyen eivät suoraan liity työnhakuun, mutta kertovat kyllä persoonasta, mikä usein ratkaisee kahden tasaväkisen hakijan välillä. Twitterissä myös ilmoitetaan paljon vapaista työpaikoista. Muutamalla hashtagilla kuten #duunit #rekry ja #työpaikat, löytää lukuisia työntekijää vailla olevia paikkoja. Twitterin ja LinkedInin avulla luot omaa henkilöbrändiäsi ja teet itsestäsi haluttavan persoonan, jonka jokainen työnantaja ottaisi palkkalistoilleen.
Facebook ja työnhaku yhdistyvät monen mielessä vain työpaikkailmoitusten jakokanavana. Facebookissa pätee kuitenkin samat lainalaisuudet kuin muissakin kanavissa – omalla aktiivisuudellasi voit vaikuttaa suuresti, miten suuren hyödyn saat. Sen sijaan, että seuraat sivusta yritysten ilmoittelua, liity rekry-ryhmiin, joissa työnhakua tukemaan saa kokonaisen yhteisön. Rekry-ryhmistä saa hyödyllisiä vinkkejä työhakemusten tekoon, CV:n muotoiluun, työhaastattelutilanteisiin ja muihin rekrytoinnin vaiheisiin.
Minkälaisen kuvan sosiaalinen media antaa sinusta?
Aikaa ennen sosiaalista mediaa työnantajan kosketus työnhakijaan jäi usein työhakemuksen ja CV:n varaan. Nyt työnhakijan persoonaan ja osaamiseen voi päästä konkreettisesti käsiksi eri some-kanavissa. Parhaimmillaan sosiaalinen media toimii työpaikan ovet avaavana välineenä ja pahimmillaan se voi sulkea sen nenän edestä.
Asiallinen ja päivitetty LinkedIn-profiili sekä aktiivinen osallistuminen Twitterissä alan keskusteluihin vahvistavat mielikuvaa hyvästä ja ammattitaitoisesta henkilöstä. Kaupungin Puskaradio-ryhmässä räyhäävä mielensäpahoittaja puolestaan luo negatiivisen mielikuvan, jota on mahdotonta kääntää enää positiiviseksi.
Sosiaalisen median valjastaminen työnhakua tukevaksi välineeksi käynnistyy henkilökohtaisen sosiaalisen strategian suunnittelulla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mietit aluksi, mitkä kanavat tukevat parhaiten työnhakua ja mihin niistä haluat aidosti panostaa. Panosta mieluummin yhteen kunnolla kuin kahteen puoliteholla!
Facebookin Somerekry-ryhmässä saat 11 500 jäsenisen yhteisön tukemaan työnhakuasi. Kysy neuvoa, verkostoidu ja löydä työpaikkoja!
Työnhaku vinkit ja palvelut -ryhmä on keskittynyt vinkkien ja tiedon jakamiseen työnhakuun liittyen. Kehitä itseäsi ja paranna mahdollisuuksiasi olla mukana loppumetreillä rekrytointitilanteissa!
Työnhakijan some-opas käsittelee tulevissa artikkeleissa seuraavia aiheita:
- Henkilökohtainen sosiaalisen median strategia
- Henkilöbrändin rakentaminen
- Näin tuot esille omaa osaamistasi sosiaalisessa mediassa
- LinkedInin hyödyntäminen työnhaussa