Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Rakennusala jatkaa kasvuaan

$
0
0
rakennusalan kasvurakennusalan kasvu

Rakennusalalla menee nyt hyvin. Yritysten liikevaihdot kasvavat jokaisella rakentamisen alalla ja työttömyys on alimmillaan moniin vuosiin. Mutta voiko kasvun odottaa jatkuvan? Kannattaako rakennusalalle kouluttautua?

Rakennusalan yritykset kasvavat – Kiitos korkean kysynnän

Vuonna 2016 rakentaminen sujui todella hyvin, kun alalla oli nousua lähes 7 prosenttia. Tänä vuonna kasvu alkaa pikkuhiljaa taittua, mutta kasvua voidaan odottaa edelleen 2-3 prosenttia. Vuosi on lähtenyt käyntiin yllättävän hyvin erityisesti asuntotuotannon saralla, minkä takia rakennusalan kasvuodotuksia on nostettu syksystä. Rakennusteollisuus arvioikin, että vuoden 2017 ennuste todennäköisemmin paranee kuin heikkenee vuoden kuluessa.

Kesä-elokuussa 2016 rakennusyritysten liikevaihto kasvoi keskimäärin 8,4 prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan vuonna 2015. Liikevaihto kasvoi rakentamisen jokaisella alalla. Eniten kasvua oli talonrakentamisessa, jonka liikevaihto nousi 9,9 prosenttia. Erikoistuneen rakennustoiminnan liikevaihto kasvoi 8,6 prosenttia ja maa- ja vesirakentamisen 4,5 prosenttia. Koko vuoden 2016 kasvu oli rakentamisessa noin 6,5 prosenttia.

Sijoitusasuntojen kysyntä on pysynyt korkeana jo pitkään, mutta sen uskotaan pikkuhiljaa vähentyvän. Uusien asuntojen rakentaminen vähenee kysynnän pienentyessä. Vuonna 2016 haettiin poikkeuksellisen paljon lupia asuntorakentamiseen ja tasoa on vaikea ylittää. Toisaalta talous ja työllisyys parantuvat, mikä saattaa lisätä kiinnostusta asunnon vaihtamiseen ja vilkastuttaa asuntojen tuotantoa. Toimitilarakentamisessa kysyntää riittää erityisesti palveluihin liittyvästä rakentamisesta. Matkailuala on kannattavalla pohjalla, joten investointeja tehdään esimerkiksi hotelleihin. Julkisella puolella rakennetaan ja kunnostetaan sairaaloita ja kouluja. Kuntavaalien tulos vaikuttaa myös rakennusalan tulevaisuuteen. Kuntien elinvoimaa voidaan kohentaa hoitamalla olemassa olemaa infraa ja kehittämällä kaavoitusta tavoitteellisesti.

Toissa rakennuksella
Rakennusalan kasvu pienentää työttömyyttä.

Rakennusala on herkkä suhdanteille, mutta alalle kouluttautuminen kannattaa

Alan työllisyysnäkymät ovat hyvät. Viime vuonna rakentamisen pariin syntyi lähes 10 000 uutta työpaikkaa. Rakennusala työllisti keskimäärin 178 200 ihmistä. Rakennusalan työttömyys on alhaisin viiteen vuoteen ja hyvän rakentamistahdin jatkuessa tämä vuosi saattaa olla paras työllisyysvuosi vuoden 2008 jälkeen. Työllisyyden odotetaan nousevan vielä tänä vuonna, mutta rakentamisen suhdanne alkaa pikkuhiljaa kypsyä, ja työllisyyden kasvu saattaa ensi vuonna pysähtyä.

Rakennusalalle kouluttautuminen on siinä mielessä hyvä valinta, että rakentaminen ei lopu koskaan ja osaaville työntekijöille on kysyntää. Rakentamisen työpaikkoja löytyy joka puolelta Suomea. Ala on kuitenkin herkkä suhdanteille, joten työllisyystilanne vaihtelee suhdanteiden myötä. Viime vuosina työllisten määrä on pysynyt kuitenkin melko vakaana. Rakentamiselle tyypillistä on kausiluonteisuus ja työttömyys usein vähenee kesän ja syksyn ajaksi. Alalla on myös rakenteellista työttömyyttä, joten työllistymismahdollisuuksia voi parantaa esimerkiksi vaihtamalla asuinpaikkaa ja huolehtimalla ammattitaidon ajantasaisuudesta. Rakennusalalla on paljon pienyrityksiä, Suomessa jopa 40 000–50 000. Rakennusala onkin hyvä valinta yrittäjyydestä haaveileville. Rakennusalalle voi kouluttautua niin ammattikouluissa kuin korkeakouluissakin. Myös oppisopimuksella opiskelu on hyvä vaihtoehto.

Lähteet:

Yrittajat.fi
Rakennuslehti
Rakennusliitto
Rakennusteollisuus – Tietoa työvoimasta rakennusalalla
Rakennusteollisuus – Rakennusalan koulutus
Kauppakamari


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles