Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Yhteisöllistä kehittymistä ja luovia ratkaisuja – tätä kaikkea on Eatech

$
0
0

Tamperelainen ohjelmistoyritys Eatech kasvaa vauhdilla. Duunitorin toimittaja sai mahdollisuuden sukeltaa syvemmälle eatechilaiseen sielunelämään haastattelemalla neljää työntekijää. Matkaoppaina toimivat tekninen asiantuntija Antero Salokangas, käyttäjäkokemus- eli UX-suunnittelija Merita Lemmetty, projektipäällikkö Marko Felin sekä mobiilikehitykseen erikoistunut ohjelmistosuunnittelija Teemu Sinkkonen. Kahden artikkelin sarjan ensimmäisessä osassa tutustumme tarkemmin Anteron ja Meritan kokemuksiin ja ajatuksiin.

Artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Eatechin kanssa.

Hae Eatechille web-kehittäjäksi » Hae Eatechille mobiilikehittäjäksi » Jätä Eatechille avoin hakemus »

Osui ja upposi

Antero valmistui vuonna 2014 filosofian maisteriksi pääaineenaan vuorovaikutteinen teknologia. Ennen Eatechia hän oli työskennellyt vuosia opintojen ohella teleoperaattorilla. Eatechille hän päätti hakea yrityksessä jo työskennelleen vanhan kollegansa suosituksesta. Mielikuva yrityksestä oli aluksi epäselvä. ”Ensimmäisenä tulivat mieleen maksupäätteet. Se osoittautui osuvaksi kuvaksi, mutta hyvin kapeaksi. Toiminnan laajuus on ollut ihan eri mittakaavaa kuin ajattelin”, hän tarkentaa.

”Asiakkaat tulevat eri toimialoilta ja käyttävät erilaisia teknologioita, joten jokaiselle löytyy varmasti jotain mielenkiintoista.” – Merita

Tampereen yliopistolla tietojenkäsittelytieteen laitoksella maisterin opintojaan viimeistelevälle Meritalle Eatech on ensimmäinen alan työpaikka. Hänen mukaansa Eatech näkyi hyvin yliopiston kanavissa, minkä lisäksi se oli tullut tutuksi kouluprojektin tiimoilta. Positiivinen mielikuva sai hänet lopulta jättämään työhakemuksen.

Meritan mielestä UX-suunnittelijan on ollut helppoa sulautua ohjelmistokehittäjien joukkoon. (Kuva: Jenni Ilmola)

Anteron sai vakuuttuneeksi ennen kaikkea entisen kollegansa korostama hyvä työilmapiiri: ”Se osui ja upposi itselleni.” Anterolle oli myös tärkeää päästä työtehtävään, jossa hän pystyisi kasvattamaan asiantuntijuuttaan erityisosaamisalueellaan. ”Molemmat näistä mielikuvista ovat toteutuneet käytännössä”, Antero iloitsee. Meritan mielestä Eatech oli sitä, mitä odottikin – hyvä työpaikka. Hän nostaa esille erityisesti joustavuuden työaikojen suhteen, mikä tukee opiskelijan työssäkäyntiä. ”Se on ollut minulle tosi hyvä juttu, ehkä yksi tärkeimmistä”, hän kiittelee.

UX-suunnittelija, koodarin paras kaveri

Syyskuussa 2016 aloittaneen Meritan työ on vaihtelevaa, sillä käyttäjäkokemussuunnittelija sukkuloi projektien välillä. Tämä on mahdollista, koska UX-suunnittelijan osaamistaan tarvitaan vain tietyissä vaiheissa projektia. Työskentelytapa sopii Meritalle, vaikka siinä onkin omat haasteensa: ”Pitää olla hyvä ajanhallinnassa ja priorisoinnissa.” Useisiin samanaikaisiin projekteihin osallistumista helpottaa yhtenäinen toimintatapa. ”Minun ei tarvitse vaihtaa omaa työmoodia mennessäni tekemään toista projektia”, hän iloitsee.

Antero työskentelee ohjelmistoylläpidossa tiimissä, johon on rekrytoitu useita uusia työntekijöitä sen jälkeen, kun hän aloitti työt huhtikuussa 2016. Ylläpitotiimin kokoonpano ei vaihdu, vaan se palvelee pitkäjänteisesti nimettyjä asiakkaitaan. Anteron mukaan tiimissä on vallinnut vahva yhteishenki, jonka halutaan säilyvän yrityksen kasvaessa. Uudet työntekijät on otettava hyvin vastaan, mikä tarkoittaa esimerkiksi perehdytyksen jatkuvaa kehittämistä. Kasvun Antero näkee myönteisessä valossa, sillä se tarjoaa töitä myös jatkossa.

Käyttäjäkokemussuunnittelijan on ollut helppoa sulautua ohjelmistokehittäjien joukkoon. Arvostusta löytyy puolin ja toisin, ja Merita kertookin kehittäjien kuuntelevan tarkoin hänen mielipiteitään. ”Kehittäjiltä on tullut palautetta, että on kiva koodata, kun on valmiina kunnolla tehdyt suunnitelmat”, hän sanoo. Eatechilla on vielä toistaiseksi vain muutamia UX-suunnittelijoita, mutta monella koodarillakin on UX-taustaa. Tällä porukalla vaihdetaankin tiiviisti ajatuksia menetelmistä ja eri teknologioista.

Anteron työssä vaaditaan teknisen asiantuntijuuden lisäksi hyviä vuorovaikutustaitoja. ”Täytyy olla valmis avaamaan suunsa”, hän naurahtaa. Myös stressinsietokyky on tarpeen, koska asiakkaiden ongelmat ovat toisinaan kriittisiä ja niiden ratkaisu määräaikaan mennessä synnyttää positiivista painetta. ”Siinä korostuu toisen auttamisen halu ja ongelmien juurisyyn selvittely”, Antero täsmentää.

Yhdessä kehittymisen autuus

Antero nauttii mahdollisuudesta vaikuttaa työhönsä, mutta työnantajaltaan hän toivoo jatkossakin tukea osaamisen kehittämisen mahdollistamiseen ja kehittymispolun kirkastamiseen. Vaikka työtä tehdessä huomaakin omat kehittymistarpeensa, suunnitelmallisuus ei ole kiireen keskelläkään pahitteeksi. Askeleita oikeaan suuntaan on jo otettu muun muassa järjestämällä säännöllisesti osaamisen jakamiseen tähtääviä yhteisöllisiä työpajoja.

Eatechin toiminta on ollut laaja-alaisempaa kuin Antero etukäteen ajatteli. (Kuva: Jenni Ilmola)

Merita kertoo haluavansa – ja myös saavansa – itse vaikuttaa, millaisia työkaluja ja menetelmiä hän saa käyttää. UX-suunnittelussa on monia erilaisia tapoja tehdä asioita. Se, mitä kulloinkin noudatetaan, riippuu esimerkiksi siitä, mitä ollaan tekemässä ja missä vaiheessa projektia. Merita saa tarvittaessa tukea omalta esimieheltään, mutta myös projekteittain vaihtuvilta projektipäälliköiltä.

Kasvun myötä työntekijöille on tullut entistä enemmän mahdolliseksi erikoistua. ”Kun tulin Eatechille, jatkuvien palveluiden tiimi oli vielä pieni ja kaikki tekivät kaikkea. Nyt joku voi ottaa jonkin osa-alueen selkeästi enemmän haltuun kuin joku toinen”, Antero kertoo. Silti Eatechilla pidetään Anteron mukaan tärkeänä, että kaikilta löytyy tarvittava perusosaaminen, jota pyritään jatkuvasti kasvattamaan. Tämä vaatii hyvää dokumentaatiota, suunnitelmallista kouluttamista, toimivaa sisäistä viestintää sekä tietenkin yhteisöllisyyttä. Läpinäkyvyys sen suhteen, kuka osaa parhaiten mitäkin, on töiden onnistumisen kannalta oleellista.

Työ tekijäänsä opettaa

Anteron Eatech-uran toistaiseksi suurin onnistuminen oli tammikuun lopulle ajoittunut projekti, jossa hän pääsi hyödyntämään vahvinta osaamisaluettaan keskittymällä intensiivisesti noin viikon ajan asiakkaan ongelman ratkaisemiseen. ”Ongelma saatiin ratkaistua viimeisellä tunnilla. Se vaati epämukavuusalueelle menemistä ja oman osaamisen soveltamista”, Antero kertoo ja jatkaa: ”Viikon aikana ymmärrys sekä asiakkaasta että teknisestä ongelmasta kasvoivat todella paljon. Ilman omaa panosta ongelma olisikin jäänyt ratkaisematta.” Kokemuksen arvoa lisäsi myös saumaton yhteistyö työkaverin kanssa. ”Usein ongelmat ja niiden ratkaiseminen ovatkin parasta oppimateriaalia”, Antero korostaa.

Antero ja Merita ovat tyytyväisiä Eatechin työilmapiiriin. (Kuva: Jenni Ilmola)

Merita ei pysty nimeämään yksittäistä onnistumista, mutta hän muistelee lämmöllä ensimmäisiä projektitehtäviään, jotka hän sai hoidettua kunnialla. Kiitosta hyvin tehdystä työstä oli mukavaa kuulla, ja onnistumiset kasvattivat nuoren asiantuntijan itseluottamusta. Oman työn tulokset ovat jatkuvasti nähtävillä, koska Eatechilla ohjelmistoja tuotetaan ja julkaistaan ketterästi, pala kerrallaan.

Inhimillinen työpaikka, jossa venytään asiakkaan puolesta

Meritan mielestä Eatechilla on erityisen hyvää työntekijöistä ja työoloista huolehtiminen. Myös ennakkoluulottomuus on tehnyt häneen suuren vaikutuksen: ”Meillä ei pelätä kokeilla uutta, eikä kangistuta vanhaan.” Anteron mielestä Eatechin suurin vahvuus ja erottautumistekijä on sitoutuneisuus työn tekemiseen ja asiakkaiden ongelmiin. Hän pitääkin tärkeänä, että tätä kulttuuria vaalitaan lämmöllä yrityksen kasvaessa.

”Yhteisöllisyys on eatechlaisuuden ytimessä, oli se sitten projektin aikana auttamista tai yhteistä tekemistä virallisen työajan ulkopuolella, erilaisissa harrastus- ja illanviettomuodoissa.” – Antero

”Se kumppanuusmalli, joka meillä on asiakkaisiin, näkyy arjen työssä ja päätöksissä”, Antero kertoo ja lisää, että yrityksessä on tehty jopa organisaatiomuutoksia, jotta tavoite toteutuisi käytännön tasolla. ”Sitoutuminen kulkee läpi yrityksen aina omistajasta uuteen työntekijään saakka. Se on isoimpia motivaation syitä ja ylpeyden aiheita. Kannetaan vastuuta siitä, että hommat hoidetaan laadukkaasti ja ajallaan. Se pistää itsensäkin yrittämään entistä enemmän”, Antero kuvailee.

Ennen artikkelin julkaisua Duunitorin toimittaja pyrki syventämään ymmärrystään Eatechin kulttuurista keskustelemalla myös yrityksen perustajiin lukeutuvan operatiivisen johtajan, Antti Kopposen, kanssa. Ei ollut yllätys, että lätkäkaupungissa vertauskuvat löytyvät jääkiekon puolelta. Toimittajalle syntyi käsitys, että Eatechin työkulttuurissa yhdistyvät Ilves-kapteenin sydän ja työmoraali, mutta Tapparan tavoitteellisuus. Voitaneenkin väittää, että jos Ilves-ikoni Raipe Helminen olisi mukana ohjelmistobisneksessa, hän varmaankin pelaisi Eatechin riveissä.

Tätä on Eatech:

  • Antero: sitoutunut, hyvä työilmapiiri, innovatiivinen
  • Merita: kannustava, kunnianhimoinen, huolehtiva

Kiinnostuitko työskentelystä Eatechilla?

Hae oheisten linkkien kautta!

Hae Eatechille web-kehittäjäksi » Hae Eatechille mobiilikehittäjäksi » Jätä Eatechille avoin hakemus »

Artikkelin kuvat: Jenni Ilmola


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles