Seuraavana Duunitorin vierasblogissa pääsemme tutustumaan nykypäivän finanssialaan. Kirjoittajat Juho Koli ja Henri Hyppönen kertovat myös, mitä uusilta osaajilta tänä päivänä odotetaan.
Finanssiala muuttuu – mitä uusilta työntekijöiltä vaaditaan?
Pankki- ja finanssimaailman työt on klassisesti totuttu näkemään kassavirkailijoina, pankkiireina ja sijoitusneuvojina. Alan disruptiosta, eli murroksesta ja muutoksesta, keskustellaan paljon, eikä tämä tokikaan voi olla näkymättä myös työtehtävien ja työntekotapojen muutoksena.
Digitalisaatio lisää huikealla vauhdilla modernien palvelukanavien, esimerkiksi verkkoneuvottelujen, chattien ja sosiaalisen median alustojen, käyttöä asiakkaan toiveiden toteuttamiseen. Robotisaatio taas osaltaan tuottaa huomattavasti ihmistä nopeammin analyyttista, päätöksenteossa tarvittavaa dataa. Robotit kykenevät jo nyt ohjaamaan asiakasta esimerkiksi sijoitustuotteissa erittäin tehokkaasti hänen riskiprofiilinsa mukaisiin sijoituskohteisiin.
Nyt ja tulevaisuudessa alalle hakeutuvilta henkilöiltä vaaditaankin aivan toisenlaisia taitoja ja kykyjä kuin nyt alalta eläköityviltä aikanaan, jolloin kaunis käsiala saattoi auttaa hakijaa työnhaussa.
Asiakkaat kohdataan yksilöinä
Finanssialan avoimissa työpaikoissa toivomme ja vaadimme hakijoilta mm. joustavuutta ja mukautumiskykyä, mahdollisuutta työskennellä laajoin palveluajoin, verkostoitumiskykyä, ”muutoksen rakastamista” ja ennen kaikkea asiakaslähtöisyyttä. Nämä ovat hienoja termejä, mutta kaikki välttämättömiä niin finanssialalla kuin yleisestikin nykypäivän työelämässä pärjäämiseksi.
Kysyntä finanssipalveluille on muuttumassa entistä ympärivuorokautisemmaksi. Avainroolissa sinänsä varsin homogeenisissä finanssitaloissa on asiakaslähtöisyys, joka meille rekrytoijana tarkoittaa ennen kaikkea tunnejäljen jättämistä asiakkaalle, yksilöllistä kohtaamista ja aitoa kuuntelua. Räätälöityjä ratkaisuja ja asiakastyytyväisyyttä, ei formaattiin puristettuja kysymyspatteristoja ja vakioratkaisuja.
Muutoksessa pitää pysyä mukana
Asuntorahoituskin on siirtymässä enemmän ja enemmän kohti ratkaisumyyntiä. Talouden kiihtyvällä vauhdilla toistuva syklisyys ja disruptio taas tekevät finanssialasta alati muuttuvan pelikentän. Ainoastaan nopea reagointi esimerkiksi lisääntyvän kilpailun, muuttuvan asiakaskäyttäytymisen ja lisääntyvän regulaation suhteen pitää alan toimijoiden kannattavuuden riittävänä, jotta tulevaisuuteen riittää investoitavia euroja.
Nopea oppiminen, sopeutuminen ja hyvät viestintätaidot tekevät hakijasta erittäin houkuttelevan ja ovat vahva askel kohti työllistymistä. Viestintä on erittäin tärkeässä roolissa niin työyhteisössä pärjäämisessä, kuin asiakaskommunikaatiossakin. Suurimmassa osassa asiakasreklamaatioita kysymys onkin epäonnistuneesta kommunikaatiosta, ei niinkään huonoista tuotteista, tai virheellisistä neuvoista.
Kohtaaminen tapahtuu yhä useammin uusissa kanavissa
Tällä hetkellä katsaus alalla ja erityisesti pankeissa avoimena oleviin työpaikkoihin kertoo, että työtä on tarjolla paljon erilaisissa data- ja IT-puolen tehtävissä, niin koodaamisen kuin datan analysoinninkin puolella. Monella liiketoiminnan osa-alueella haetaan kehittäjiä ja visioijia, vaikkakin usein monimutkaisilta kuulostavin tittelein. Pankki kohtaa asiakkaan edelleen henkilökohtaisesti, mutta kohtaamiset tapahtuvat uusissa palvelukanavissa. Digitaalisten kanavien suosittelu ja esittely myynti- ja asiakaspalvelutehtävissä ovat myös vastaus jatkuvasti kasvavalle kysynnälle.
Myös väestörakenteen ikääntyminen näkyy esimerkiksi varallisuudenhoidon lisääntyvänä kysyntänä. Sekä sijoitusasiantuntijoille että varainhoitajille on nyt kysyntää. Kaikki nykyiset asiakaspalvelutehtävät edellyttävät hakijoilta kykyä suoriutua tehtävästään niin kasvokkain kuin verkkoneuvottelunkin keinoin. Sujuva tietotekniikan perusasioiden hallinta ja innostus erinomaisen asiakaskokemuksen tuottamiseen pitää olla hakijan asenteeseen koodattu.
Tehtävien kirjo on valtava
Urapolkumahdollisuuksia alalla on runsaasti. Perinteiset, katukuvassa näkyvät konttorit pitävät perusverkostona pintansa, toki optimoituna määrällisesti. Hakija, joka on esimerkiksi tradenomiksi valmistunut, saattaa työllistyä ensimmäisessä vaiheessa uraansa asiakaspalveluun.
Seuraava steppi voi olla tutustuminen perinteisen konttorin maailmaan. Vaikka sähköisen allekirjoittamisen mahdollisuudet laajenevat koko ajan, kokee moni mukavana asuntokauppojen loppuun saattamisen ”livenä”.
Asuntorahoitus on pankkien yhteiskunnallisestikin tärkeä tehtävä, jonka oppiminen ja kauppojen toteuttaminen konttorissa on varmasti uralla myöhemmin arvostusta saava osa-alue. Tämän jälkeen voi olla valittavissa erikoistuminen vaikka yritysrahoitukseen, joka on oma antoisa ja vaativa maailmansa, säästämisen ja varallisuudenhoidon tehtävät, tai vaikka vakuutusliiketoiminta.
Lisäksi ainakin osa alan yrityksistä murtautuu voimakkaasti ulos perinteisistä raameistaan, joten tehtävien kirjo on valtava. Suuri osa alan toimijoista on kansainvälisiä, tai ainakin pohjoismaisia, joten kielitaitoiselle eivät valtakunnanrajatkaan asetu esteeksi kehitykselle.
Mitä finanssiala odottaa hakijalta?
5 vinkkiä:
1. Asenne: Päätä onnistua ja ymmärrä huomisen finanssimaailmaa.
2. Asiakaspalveluhenkisyys: Eläydy asiakkaan elämäntilanteisiin ja varmista aina asiakkaan tarpeet.
3. Muuntautumiskyky: Opi nopeasti uutta ja ole joustava.
4. Tavoitteellisuus: Pysy tulosnälkäisenä ja aseta tekemisellesi korkeat tavoitteet.
5. Sosiaalisuus: Ymmärrä, että et tee töitä yksin ja ole hyvä tiimipelaaja. Kuuntele, vinkkaa ja pyydä, sekä jaa palautetta kehittyäksesi!
”Meiltä usein kysytään rekrytoinnin yhteydessä, että minkälainen on paras hakija, tai valitaanko aina paras hakija. Vastaamme aina, että sopivin ihminen valitaan, ei paras.”
Juho Koli
Juho Koli tulee Turusta ja toimii Nordeassa digitaalista asiakaspalvelua verkkoneuvottelujen kautta tarjoavan konttorin johtajana. Kolilta löytyy 10 vuotta finanssialan kokemusta vakuutusliiketoiminnasta ja pankkialalta sekä yritys-, että henkilöasiakasrahoituksesta.
Henri Hyppönen
Henri Hypponen asuu Turussa ja toimii johtajana Nordeassa. Hän on digitaalisen asiakaspalvelun ammattilainen, sekä rekrytoinnin ja henkilöstöjohtamisen spesialisti.