Onko puhelinmyynnillä maine, jota se ei itse asiassa ansaitsekaan? Pyysimme DNA Puhelinpalvelukeskuksen myyntineuvottelijoita kertomaan omat mielipiteensä puhelinmyyntiin yleisesti liitetyistä väittämistä. Yllätyimme muun muassa siitä, kuinka hyvin myyntineuvottelijana voi tienata.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä DNA Puhelinpalvelukeskuksen kanssa. Myyntitiimissä on jatkuvasti tilaa uusille tekijöille ympäri Suomen!
Hae myyntineuvottelijaksi »Soitan helmikuisena iltapäivänä DNA Puhelinpalvelukeskukseen Tampereelle. Luurin toisessa päässä vastaavat Nora, 22, sekä Juuso, 23, jotka ovat työskennelleet puhelinmyynnissä muutamia vuosia. Toisenlaista näkökulmaa saan lisäksi kuunnellessani Kuopion keskuksessa työskentelevän Eilan, 60, tarinaa, jolla myyntityötä on takana jo seitsemän ja puoli vuotta.
1. Myytti: “Lappu käteen ja siitä vaan soittelemaan. Jos kauppaa ei tule, lentää pihalle.”
Onko sinullakin käsitys, että ensimmäisenä päivänä saat toiseen kouraasi listan numeroita ja toiseen puhelimen, jolla sitten pitäisi alkaa heti soittelemaan? Itseoppineena myyjänä kauppaakin pitäisi syntyä heti, tai lupaava työura katkeaa heti alkuunsa. “Ei pidä paikkaansa. Noin saatoin itsekin ajatella aluksi, mutta saamme aloittaessa todella hyvän perehdytyksen ja meitä koulutetaan koko ajan myös pitkin työuraa”, kertoo Tampereella työskentelevä Nora.
Väittämä naurattaa myös Juusoa: “Tuki ja turva on koko ajan olemassa ja pystyy kysymään neuvoa. Ei siinä yksin jää.” Työ aloitetaan viikon kestävällä perehdytyksellä, jossa käydään läpi tuotteita sekä myyntityötä. Jo perehdytysviikon aikana harjoitellaan myös soittamista asiakkaalle, jotta siihen saa pehmeän laskun.
Kaikki myyjät myyvät koko DNA:n tarjoomaa, joten tuoteskaala on laaja ja siitä löytää valinnanvaraa asiakkaiden tarpeisiin. Uusien tuotteiden ominaisuudet koulutetaan kaikille myyjille, jotka eivät lue valmista tekstiä lapusta, vaan tarjoavat asiakkaan kertoman perusteella sopivaa ratkaisua. “Puhelimet, tabletit ja nettilaitteet kehittyvät huimaa vauhtia. Saamme niihin asiantuntevaa koulutusta yhteistyökumppaneilta ja laitevalmistajilta”, Kuopiossa työskentelevä Eila kertoo.
Todellisuus: Alussa tarjotaan hyvä perehdytys, eikä potkuja ole luvassa, vaikka et olisikaan heti ensimmäisellä viikolla myyntitiimin kirkkain tähti.
2. Myytti: ”Puhelinmyynti on ikävää hommaa ja asiakkaat negatiivisia.”
Luulona voi olla, että puhelinmyynnissä kohtaa vain negatiivisia asiakkaita. Näin ei kuitenkaan haastateltavien mukaan ole, sillä DNA:lla myydään tuotteita, joille on oikeasti tarvetta. “Tietenkin kaikki lähtee myös omasta tekemisestä. Jos asiat esittelee oikealla tavalla, niin ei sieltä luuria korvaan tule”, Juuso sanoo. Myyjät kuitenkin ymmärtävät, etteivät asiakkaat aina ehdi puhua kiireidensä vuoksi.
Nora huomauttaa, että myyntineuvottelijan työ on kuin mitä tahansa asiakaspalvelutyötä: välillä asiakkaat ovat negatiivisempia. “Jos sattuu saamaan joskus luurin korvaan, siirtyy vaan seuraavaan puheluun”, Nora toteaa.
Todellisuus: Asiakaspalvelussa kohtaa aina sekä positiivisia että negatiivisia asiakkaita. DNA:lla luurin saaminen korvaan on haastateltavien mukaan aika harvinaista.
3. Myytti: ”Soittaminen pelottaa, eikä siihen saa apua.”
“Kyllähän se alkuun jännitti, varsinkin kun ei ollut mitään tällaista työtä tehnyt. Aika nopeasti siitä pääsi kuitenkin yli”, Nora kuvaa. Toisin kuin joku saattaisi ajatella, tarjolla on aina apua. “Esimies on alkuun vieressäsi kuuntelemassa ja auttaa, jos meinaat vaikka jäätyä”, Nora sanoo ja kertoo sen auttavan kehittymisessä, sillä esimies pystyy heti puhelun loputtua neuvomaan, mitä missäkin vaiheessa olisi ehkä kannattanut sanoa.
Myös Juuso muistaa hieman jännittäneensä ensimmäisiä puheluita, mutta nykyisin soittaminen on hänen mielestään mukavaa ja hän jopa odottaa, että pääsee taas juttelemaan ja käymään asioita läpi asiakkaan kanssa.
Todellisuus: Aluksi voi tottakai jännittää, mutta apu on saatavilla koko ajan. Työntekijät jopa odottavat puheisiin pääsemistä!
4. Myytti: ”Puhelinmyynnissä tehdään töitä polkupalkalla.”
Uskoisitko, että myyntineuvottelijat voivat ansaita hyvin? Kun ottaa huomioon, ettei työhön vaadita edes aikaisempaa koulutusta, kuulostavat esimerkiksi 2000-5000 euron kuukausiansiot mielestäni yllättävän hyviltä. Ja nämä eurot kerätään yleensä kuuden tunnin vuoroilla.
“Kaveri kysyi juuri, mikä tässä työssä on se mistä tykkään. Vastasin, että sosiaalisena ihmisenä pidän asiakkaiden kanssa toimimisesta ja on hienoa, että voin omalla työlläni vaikuttaa palkan suuruuteen”, Juuso kertoo. Mitä enemmän myyt, sitä enemmän keräät provisiota – jolle ei ole kattoa. Eikä työtä tehdä pelkän provision varassa, vaan takuupalkka on DNA:lla 10,64 euroa tunnissa, mikäli tuntipalkka (8,23e) ja provisio yhdessä eivät tätä ylitä.
Oman lisäjännityksensä myyntiin tuovat myös myyntikilpailut, jotka keskittyvät esimerkiksi tietyn tuotteen myymiseen tiettynä ajankohtana. “Kilpailut motivoivat, ja niistä saa kivoja palkintoja oman palkan lisäksi. Itseni ei ole esimerkiksi tarvinnut ostaa työskentelyaikanani ollenkaan puhelinta, kun on aina voittanut uuden jostakin kilpailusta”, Juuso kertoo tyytyväisenä. Norakin on voittanut esimerkiksi kanavapakettikilpailussa jo useamman kerran: “Viimeksi voitin 300 euron lahjakortin ja sain valita mihin haluan sen käyttää.”
Todellisuus: DNA:n myyntineuvottelijat ansaitsevat mielestäni yllättävän hyvin – ja takuupalkka takaa aina kohtuullisen ansion.
5. Myytti: ”Puhelinmyynti on epärehellistä ja asiakkaiden huijaamista.”
Rehellinen puhelinmyynti saa osakseen turhaa epäluuloa, sillä huijareitakin on valitettavasti liikkeellä. “Joskus on kuullut, että joku ei halua tehdä työtä jossa huijataan ja valehdellaan, niin sellaisesta tässä ei todellakaan ole kyse. Meillä arvioidaan jatkuvasti asiakastyytyväisyyttä ja sitä, kuinka hyvin kaupat toteutuvat. Nämä vaikuttavat myös provisioihin”, Nora selittää ja kertoo, ettei mitään tuputeta, vaan asioista kerrotaan rehellisesti hyvällä hengellä ja myyntiasenteella. Juuso on samaa mieltä: “Kun puhelussa käy kaiken rehdisti läpi, niin ei siinä pääse mitään sellaista tilannetta syntymäänkään.”
Todellisuus: Kaikki näyttäisi olevan kunnossa, eikä toiminnassa ole mitään epärehellistä.
Toimistolla työskennellään rennosti – ”Parasta on hyvä työilmapiiri”
“Työilmapiiri – sehän tässä oikeastaan on parasta”, Nora nauraa ja jatkaa: “Meillä on hyvä tiimihenki ja aina hauskaa töissä sekä vapaa-ajalla. Se on tärkeää tässä työssä, sillä tämä voi kuitenkin joskus olla henkisesti raskasta.” Vaikka toimistolla ei Noran mukaan ole “liian virallista”, näkyy ammattimaisuus kanssakäymisessä asiakkaiden kanssa. “Kommunikointi pidetään siistinä ja ammattimaisena, jotta asiakkaat voivat luottaa meihin ja heille jää meistä hyvä kuva”, hän sanoo.
Aikaisemminkin asiakaspalvelutehtävissä työskennellyt Eila viihtyy Kuopion keskuksessa: “Saan työskennellä itseäni nuoremmassa porukassa ja se on mukavaa. Meillä on hyvä yhteishenki ja savolainen lupsakka meininki!” Eila kertoo, että työ haastaa jatkuvasti esimerkiksi uusien tuotteiden ja palvelujen muodossa, jolloin puhelurunkokin muuttuu.
Jos kaipaa jossakin vaiheessa vaihtelua Suomen maisemiin, on myös mahdollista lähteä vaikka muutamaksi kuukaudeksi Espanjaan työskentelemään. “Muutama toimistoltamme on matkustanut sinne jo useamman kerran. Kuulemma lämpimästä on mukava soittaa, ja matka on monelle samalla avartava kokemus”, Juuso kertoo.