Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Työntekijän sairastuminen

$
0
0
sairauslomasairausloma

Joskus sairaus tai tapaturma yllättää, etkä voi tehdä töitäsi normaalisti. Sinulla on oikeus sairauslomaan ja se kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Vaikka kuinka olisi työkiireitä, kotiin jääminen on sekä sinun että työnantajan etu. Sinä saat lepoa ja tilaa parantua, etkä tartuta työkavereitasi.

Mitä tehdä, jos sairastuu

Ilmoita sairastumisesta lähimmälle esimiehellesi mahdollisimman pian, jotta työpaikallasi ollaan tilanteen tasalla ja tarvittaessa saadaan järjestettyä sijainen. Joillekin työnantajille riittää oma ilmoitus muutaman päivän sairauspoissaolosta. Jotkut taas haluavat sairaanhoitajan todistuksen tai lääkärintodistuksen sairaudesta. Työnantajan vaatimuksesta lääkärintodistus on esitettävä. Voit saada lääkärintodistuksen työterveydestäsi tai esimerkiksi kuntasi terveydenhuollosta.

Sinulla on oikeus saada palkkaa sairausajaltasi. Jos työsuhteesi on kestänyt yli kuukauden, saat sairauslomalla täyttä palkkaa. Alle kuukauden työsuhteessa työnantaja voi halutessaan maksaa sinulle puolet normaalista palkasta. Työnantaja maksaa sairastumispäivän ja yhdeksän seuraavan arkipäivän palkan. Joissakin työ- ja virkaehtosopimuksissa on sovittu pidemmistä sairausloman palkan maksuista. Kun työnantajan velvollisuus maksaa sairausajan palkkaa päättyy, saat Kelalta sairausvakuutuslain mukaista päivärahaa. Jos työnantajasi maksaa sinulle työsuhteen ehtojen perusteella sairausajan palkkaa, Kela maksaa sairauspäivärahan työnantajallesi. Jos taas palkanmaksu päättyy, Kela maksaa sairauspäivärahan suoraan sinulle.

Pidempi sairastuminen

Työkyvyttömyys saattaa sairauden tai vamman takia pitkittyä. Tällöin työnantaja, työntekijä ja työterveyshuolto tekevät yhteistyötä selvittääkseen, voiko työntekijä palata töihin ja mitä se vaatii työpaikalla. Työnantaja ilmoittaa työterveyshuollolle, kun työntekijä on ollut poissa yhteensä kuukauden ja selvittää, voidaanko työpaikalla tehdä työntekijän paluuta helpottavia järjestelyjä. Työterveyshuolto järjestää neuvottelun työnantajan ja työntekijän kanssa ja laatii lausunnon työntekijän työkyvystä ja mahdollisuuksista palata töihin. Työntekijä toimittaa lausunnon Kelaan. Lausunto tulee toimittaa ennen kuin sairauspäivärahaa on maksettu 90 arkipäivältä tai sairauspäivärahan maksaminen päättyy.

 

pitkalta sairauslomalta paluu
Pitkään sairauslomalla olleen töihinpaluuta voidaan helpottaa.

Joskus pitkä sairaus voi liittyä esimerkiksi liikuntaelinvaivoihin tai mielenterveysongelmiin, jolloin liikutaan terveen ja sairaan välimaastossa. Osa työtehtävistä saattaa onnistua hyvin, vaikka työntekijä ei olisikaan täysin työkykyinen. Tällöin lääkäri voi arvioida osasairauspäivärahan sopivaksi vaihtoehdoksi. Osasairauspäivärahalla oleva tekee esimerkiksi puolikasta työviikkoa, josta työnantaja maksaa palkkaa tehtyjen tuntien mukaan ja Kela maksaa osasairauspäivärahan. Osasairauspäivärahaa voidaan käyttää myös pidemmältä sairaslomalta palaamiseen, kun lääkäri katsoo, että työntekijä voi palata osapäivätyöhön vaarantamatta terveyttään. Osasairauspäivärahaa voi saada enintän 72 arkipäivää. Osasairauspäivärahan lisäksi töihin palaamista voi tukea kuntoutus, koulutus, työaikajärjestelyt sekä erilaiset muutokset työtehtävissä ja työn kuormituksessa.

Lähteet:

Kela, kun sairaus pitkittyy
Kela, sairauspäiväraha
Tyoelamaan.fi

 

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:

Määräaikainen työsuhde

Millainen on hyvä työsopimus?

Mitä työntekijän tulee tietää palkanmaksusta?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles