Volkswagen Center Airportin mekaanikkojen hallissa kuuluu työskentelyn ääniä. Korjaamo on jaettu useisiin vierekkäisiin tiloihin, joissa ovat erikseen henkilöauto- ja hyötyautojen korjaamot, korikorjaamo sekä maalaamo. Korjaamopäällikkö johdattaa uteliasta katsojaa tilasta toiseen. Seinustoilta löytyy satoja työkaluja ja mekaanikot ovat työnsä touhussa: yksi on nostanut auton nosturilla ylös ja toinen tutkii jotakin konepellin alta. Joku keskittyy ja joku on laittanut musiikin päälle.
Artikkeli on toteutettu yhteistyössä VV-Auton kanssa. Duunitori pääsi vierailemaan Volkswagen Center Airportiin ja haastattelemaan työntekijöitä. VV-Auto rekrytoi parhaillaan mekaanikkoja!
Hae mekaanikoksi VV-Autolle »Volkswagen Center Airportin myynnin ja asiakaspalvelun puolella on valoisaa ja kiiltävää – onhan siellä nähtävillä muun muassa uusia autoja. Vierailun alkaessa ovella odottaa Korjaamopäällikkö Jussi Valkeapää. Hänelle ensimmäinen kokemus autoalalta on ollut rengasasentajan pesti vuonna 2008 ja korjaamopäällikkönä VV-Autolla hän on toiminut vuodesta 2012. “Olin 23 vuotta kun siirryin korjaamopäälliköksi. Halusin ottaa haasteen vastaan ja näyttää omat kykyni. Mielestäni on hienoa, että täällä ollaan rohkeita ja annetaan mahdollisuus nousta esimieheksi jo nuorena”, Valkeapää kertoo.
Saan tutustua pikahuollon mekaanikkona Valkeapään tiimissä toimivaan Miro Toivoseen. Toivonen on aloittanut Volkswagen Center Airportissa kesällä 2011 ja tullut taloon alun perin työharjoittelun kautta. “Vaahtosammuttimen kokoisesta asti olen tykännyt autoista, joten oli luonnollinen jatkumo hakeutua autoalalle hommiin”, hän toteaa. Toivosen päivä alkaa klo 7.30 ja päättyy 15.30, jonka välissä hän korjaa asiakkaiden autoja jonotusperiaatteella.
Yhteishenki pelaa – ”Aamuisin ei harmita tulla töihin”
Sekä Valkeapää että Toivonen korostavat yhteistyön merkitystä koko toimipisteen näkökulmasta. “Me hoidamme autopuolen, asiakaspalvelu ja myynti hoitavat asiakaspuolen ja tuolla hoidetaan varaosat. Kaikkien täytyy toimia yhteen, jotta saadaan onnistunut suoritus”, Toivonen toteaa.
Toivonen kertoo, että varsinkin viime vuosina yhteistyön sujumiseen on keskitytty paljon ja se on tuottanut tulosta. “Tällä hetkellä meillä on erittäin hyvä yhteishenki hallin ja työnjohdon kanssa, homma pelittää tosi tehokkaasti yhteen”, Toivonen kertoo ja vitsailee: “Ainakaan joka aamu ei harmita tulla töihin!” Apua tarvitessaan sitä voi aina pyytää työkaverilta. “Hallissa kaikki auttavat kaikkia. Jokaisella on tietysti omat erikoisosaamisensa ja joku taas voi olla aiemmin törmännyt vastaaviin vikoihin.”
Kädentaito ei ole katoamassa
Jos olet kuullut, ettei mekaanikon hommissa joudu enää yhtään likaamaan käsiään, niin se ei ole Toivosen mukaan totta. Toki työ on apuvälineiden myötä helpottunut, mutta välillä työpäivän jälkeen “joutuu käymään suihkussa kolme tuntia puunaamassa käsiä puhtaaksi”. Rehellinen kädentaito ei ole katoamassa mekaanikonkaan ammatista, sillä autot toimivat edelleen mekaanisesti ja niissä on rasvaa, öljyä ja erilaisia nesteitä. “Tietotekniikan käyttö kuitenkin lisääntyy koko ajan. Esimerkiksi ajoneuvotesterillä otetaan yhteys autoon ja päästään sisään sen järjestelmiin. Sitä kautta voidaan lukea vikakoodeja ja ohjelmoida autoa”, Toivonen sanoo.
Vastapainona työlleen Toivonen harrastaa valokuvausta ja ruuanlaittoa – ei vaan, intohimoisen automiehen lempipuuha autojen puunaaminen jatkuu myös vapaa-ajalla. “Töissä korjaan autoja ja sitten menen viikonloppuna rakentamaan ja muokkaamaan omia autojani”, Toivonen naurahtaa ja kertoo myös viettävänsä mielellään aikaa pelien parissa.
“Ammattiylpeys on hyvä sana kuvaamaan sitä, mitä haluaisin mekaanikolta”
Mekaanikon työhön tarvitaan koulutuspohja, mutta sen jälkeen työssä onnistuminen on pitkälti asenteesta kiinni. Valkeapää toivoo mekaanikoilta ammattiylpeyttä – että he olisivat itse ylpeitä siitä, mitä tekevät. “Hyvä tyyppi on edelleen hyvä ilmaus. Hyvä mekaanikko on tehokas, tekee laadukasta jälkeä ja on kehittymishaluinen”, Valkeapää kuvailee ja korostaa: “Haluamme varmistaa, että meillä työskentelevät mekaanikot ymmärtävät, miten autoala tulee muuttumaan.”
Vikojen diagnosoinnissa tarvitaan Toivosen mukaan pitkäjänteisyyttä ja johdonmukaisuutta. Hän kertoo, että vikakohteita käydään läpi yksi kerrallaan, kunnes vika löytyy. Uusia asioita Toivonen kohtaa melkein viikoittain, sillä autoista tulee jatkuvasti uusia malleja ja vanhoihin tehdään päivityksiä. Työn laatua seurataan VV-Autolla tarkasti, ja mekaanikkojen kohdalla se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että autot eivät tulisi takaisin korjattaviksi saman vian takia. Myös työn tehokkuutta seurataan ja tehokkuudesta palkitaan.
Hallissa riittää töitä
Mitä mekaanikot odottavat työpaikalta? Toivosen mielestä asentajan työssä on tärkeää, millaisessa ympäristössä ja tiimissä työtä tekee. “Vaikka ei ehkä kuvittelisi työtä stressaavaksi, niin sitä se voi myös olla, jos on esimerkiksi huonot esimiehet tai työkaverit. Silloin tähän työhön leipääntyy nopeasti.” Valkeapää puolestaan on huomannut, että yksi tärkeimmistä asioista mekaanikoille on, että heillä on oikeasti hallissa töitä. “Se on ihan ykkösjuttu, ja meillä töitä onkin riittänyt hyvin. Olen kuullut tarinoita korjaamoista, joissa joinain päivinä ei ole ollut yhtään varattua työtä. Se tarkoittaa myös usein sitä, että asentaja ei saa palkkaa yhtä hyvin kuin voisi saada”, hän toteaa.
Valkeapää kuvailee VV-Autoa yrityksenä innovatiiviseksi ja monessakin asiassa rohkeaksi. “Täällä tehdään rohkeasti uudistuksia, eikä pelätä liikaa riskejä. Todella kannustava organisaatio: annetaan paljon palautetta, sparrataan ja tsempataan.” Toivosta työssä motivoi itsensä haastaminen joka päivä. “Korjaamani tuote on teknisesti mielenkiintoinen ja haastava. Täällä on hyvä olla”, hän summaa.