Tiesitkö, että sosiaali- ja terveydenhuoltoalalle suunnitellaan mullistavaa uudistusta, jonka odotetaan parantavan ihmisten jokapäiväistä hyvinvointia? Pääsimme kurkistamaan tähän uudistukseen ja kuulimme, millaista sen parissa on työskennellä.
Tämä artikkeli on toteutettu yhdessä muutos- ja teknologiayritys Nortalin kanssa. Nortal etsii nyt uusia osaajia työskentelemään muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon projektin parissa.
Nortal etsii nyt eHealth Lead Technical Architectia »
Kaikki avoimet työpaikat »
Tavoitteena tuoda yhteen alan toimijat
Ajattelutavan muutos. Tätä tarvitaan uuden sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmän luomiseksi Suomessa, kertoo Nortalin julkishallinnon liiketoimintojen johtaja Sami Paatero. ”Kun puhutaan terveydenhuollon uudistuksesta Suomessa, monesti keskitytään siihen, mitä terveydenhuollon parissa toimivat henkilöt tekevät. Jätetään usein huomiotta, mitä ihmiset voisivat tehdä, jotta eivät joutuisi hoidettavaksi.” Terveydenhuoltoalan vaihe on erittäin mielenkiintoinen myös käynnissä olevan sote-uudistuksen näkökulmasta, sillä se tulee Paateron mukaan johtamaan joka tapauksessa suuriin muutoksiin.
Muutos ja mahdollisuus luoda jotakin uutta ovat yrityksessä keskeisessä asemassa. Nortalilla on muutos- ja teknologiayrityksenä runsaasti sekä julkishallinnon että yksityispuolen toimintoja. ”Tehtäviimme kuuluvat muun muassa toiminnan- ja tuotannonohjaus, asiakaspalvelujärjestelmät ja asiakashallintajärjestelmät”, toteaa Paatero. Nyt käynnissä oleva terveydenhuoltoalan uudistus on yksi iso kokonaisuus esimerkiksi Verohallinnon sähköisten järjestelmien uudistamisen rinnalla.
Kaikilla on omanlaisensa vahvuudet ja vain niitä yhdistelemällä voidaan päästä uudenlaiseen asiakaslähtöisempään toimintatapaan.
Nortalilla ei uskota sellaiseen maailmaan, jossa yksilö voi tehdä kaiken. ”Visiomme on, että sosiaali- ja terveydenhuollon alalla toimijoiden on kumppanoiduttava keskenään ja meidän kanssamme. Kaikilla on omanlaisensa vahvuudet ja vain niitä yhdistelemällä voidaan päästä uudenlaiseen asiakaslähtöisempään toimintatapaan”, Paatero kuvailee. Haasteena on, että tähän asti yksittäiset toimijat ovat pysytelleet omilla alueillaan tulematta niiltä ulos toimiakseen yhteistyössä jonkin isomman tavoitteen saavuttamisen eteen. ”Mielestämme se isompi tavoite voi hyvinkin olla uudenlainen konsepti tuottaa dataa ja analysoida sitä, ja sillä tavalla voidaan lisätä kansalaisten hyvinvointia.”
Lähtökohtana ihminen
Nortal on toteuttanut Virossa vastaavanlaisen sosiaali- ja terveydenhuoltoalan projektin, jossa on uusittu sairaalan toiminnanohjausjärjestelmä. Juuri Helsinkiin Virosta siirtynyt, yli kuusi vuotta Nortalilla työskennellyt Senior System Analyst Kaarel Tark on ollut mukana toteuttamassa eHealth -projektia yhteistyössä Tarton yliopistollisen sairaalan kanssa. ”Suunnittelimme prosessin siitä lähtien, kun potilas rekisteröityy sairaalaan päättyen siihen, kun potilas pääsee kotiin. Projektilla on ollut oikeaa vaikutusta ihmisten elämään. On hienoa ajatella, että joku menee sairaalaan ja saa hyvää palvelua oman työpanokseni johdosta”, Tark kuvailee projektia. Suomessa järjestelmien rinnalle halutaan tuoda laajemmin myös ennaltaehkäisevä puoli ja tarjota siihen liittyviä palveluita.
Mitä oikeastaan on tekeillä? ”Terveydestä voisi ajatella, että se on optimaalisimmillaan ehkäisevää toimintaa. Tätä ennaltaehkäisevyyttä haluamme korostaa. Pyritään siihen, että ihminen ei joudu sairaalahoitoon, ja jos joutuu, hänet hoidetaan mahdollisimman nopeasti ja oikealla tavalla”, Paatero valottaa. Projektissa lähtökohtana on vahvasti ihminen. Toiminta halutaan viedä pitkälle: tavoitteena on, että ihmiset aktivoituisivat ja havahtuisivat itse mittaamaan ja huomioimaan omaa terveydentilaansa ja luomaan sitä kautta parempaa arkea.
Uusia ulottuvuuksia omaan hyvinvointiin – tulevaisuus näyttää tältä
Suomessa on jo nyt yksi maailman parhaita terveydenhuoltojärjestelmiä ja samanaikaisesti valmiudet kehittää ja ottaa uutta teknologiaa käyttöön. ”Terveydenhuoltojärjestelmämme ja teknologiatasomme tunnetaan maailmalla. Jos luomme siihen ulottuvuuksia, joista on globaalisti hyötyä hieman eri tavalla eri maissa, niin uskomme sen olevan asia, johon kiinnitetään laajasti huomiota”, Paatero toteaa. Häntä innostaa ajatus siitä, että hyvinvointia ei opeteta ihmisille, vaan toisinpäin: opetellaan, miten ihmiset haluavat elää ja kuinka elämää voisi ohjata heidän omien päätöstensä kautta terveellisempään ja laadukkaampaan suuntaan.
Tulevaisuudessa ihminen voisi omatoimisesti mitata esimerkiksi ympäristönsä vaikutusta omaan terveyteensä ja saavuttaa näin kokonaisvaltaisemman kuvan omasta hyvinvoinnistaan ja terveydentilastaan. Ratkaisuja voivat olla esimerkiksi aktiivisuusrannekkeen tapaiset mittaukset: ajankäyttöön, harrastuksiin tai säätilaan liittyvä data. Jos ihmiset saadaan aktivoitua ja data kytkettyä viralliseen terveydenhuoltojärjestelmään, säästetään Paateron mukaan kustannuksissa – ja mikä vieläkin tärkeämpää – saadaan ihmiset kiinnostumaan oman hyvinvointinsa tasosta. ”Haasteena on saada mukaan ne ihmiset, jotka eivät ole kiinnostuneita esimerkiksi ravinnosta tai liikunnasta, sillä tämä ihmisryhmä oletettavasti kuluttaa eniten sairaanhoidon ja terveydenhuollon palveluita”, Paatero sanoo.
Ennakkoluulottomasti eteenpäin – ”Työtä tehdään omalla tyylillä ja rytmillä”
Paateron mukaan Nortal tarjoaa rohkean, ennakkoluulottoman ja eteenpäin katsovan toimintaympäristön, jossa keskeisessä asemassa on myös osaava henkilöstö. Osaamisen kirjo on laaja teknologiaosaamisesta erilaisiin ulottuvuuksiin. ”Tätä tehdään joukkueena. Mitä isommaksi kuvio kasvaa, sitä vähemmän yksilö voi tehdä”, Paatero summaa. Tark on samaa mieltä yhteisöllisyydestä: ”Mielestäni tiimini on paras, mitä voi saada, sillä tiedän, että näihin henkilöihin voin luottaa. Työntekijöitä on monista eri maista, ja yhden päivän aikana voi puhua jopa viiden eri kansallisuuden edustajan kanssa.”
Nortalilla työtä saa tehdä omalla tyylillä ja rytmillä. Se tarkoittaa, että työskentelypaikka ja aika ovat vapaita tiimityön sovittujen aikataulujen puitteissa. ”Joskus työnteko on helpompaa kotona ja joskus työpisteellä. Välillä tarvitsee tiimin ympärilleen ja toisinaan omaa rauhaa. Meillä ei ole mitään tiettyä tapaa esittää ihmisille, että näin sinun tulisi tehdä työsi”, Paatero kertoo. Hänen mukaansa Nortalille toivotaan työntekijöitä, jotka osaavat aktiivisesti tunnistaa omat vahvuutensa ja hyödyntää niitä organisaation tavoitteiden saavuttamiseksi.
Tarkia motivoi jatkuva muutoksen ja uuden luominen. ”Projektin alkaessa kaikki voi tuntua hyvinkin sekavalta, mutta pala palalta asiat alkavat valua omille paikoilleen. Vanhasta järjestelmästä suunnitellaan jotakin uutta ja uusi rakenne alkaa hahmottua. Lopulta syntynyt tuotos on hyödyksi ennen kaikkea asiakkaan toiminnalle.” Muutosta luodaan aina yhdessä asiakkaan kanssa. ”Kun meillä on takanamme koko tiimin ja ylemmän johdon tuki Nortalilla, vaikuttaa se myös asiakkaaseen positiivisesti. Jos ylin johto myös asiakkaan puolelta on täysillä mukana, tapahtuu hienoja asioita. Tämä on mielestäni tärkeintä”, Tark toteaa.
Vanhasta järjestelmästä suunnitellaan jotakin uutta ja uusi rakenne alkaa hahmottua. Lopulta syntynyt tuotos on hyödyksi ennen kaikkea asiakkaalle.
Miksi terveydenhuollon projekti voisi innostaa uusia ammattilaisia hakeutumaan sen pariin? Paatero uskoo, että houkutteleva tekijä on Nortalin tapa lähestyä asiaa hieman eri näkökulmasta, ei siis pelkästään IT-järjestelmätoimittajan tavalla vaan pitämällä asiakas tiukasti mukana rakennusprosessissa. Nortalilla ei olla terveydenhuollon ammattilaisia, joten heitäkin tarvitaan. Myös nortalilaisten on kuitenkin ymmärrettävä terveydenhuollon näkökulma, jotta voidaan saavuttaa yksi yrityksen päämääristä – saumaton yhteiskunta.