Monet rekrytoivat yritykset kamppailevat sopivien hakijoiden tavoittamisessa. Hakupäätökseen vaikuttaa merkittävimmin ilmoituksen täsmääminen omiin taitoihin sekä se, että ilmoitus motivoi ammatillisesti, selviää Duunitorin syksyllä tekemästä suuresta työnhakijatutkimuksesta.
Duunitori toteutti syksyllä 2015 mittavan työnhakijatutkimuksen selvittääkseen työnhaun nykyistä tilaa, rekrytointiprosessiin vaikuttavia tekijöitä sekä työnhaussa vallitsevia asenteita Suomessa. Kyselyyn vastasi yli 1000 ihmistä tasaisesti eri ikäryhmistä ja eri ammattialoilta. Heistä yli puolet etsii töitä aktiivisesti tai melko aktiivisesti.
Vastaajien mukaan työnhakupäätökseen vaikuttaa eniten työpaikkailmoituksen sopivuus omiin taitoihin nähden sekä se, että ilmoitus on ammatillisesti motivoiva. Hakijoiden houkuttelemiseksi hyvä työpaikka on siis sellainen, joka tarjoaa esimerkiksi ammatillisia haasteita ja mahdollisuuksia kehittyä uralla. Nämä asiat kannattaakin tuoda esille myös työpaikkailmoituksessa. Kyselyn mukaan hakupäätökseen vaikuttaa merkittävästi myös yleismielikuva yrityksestä.
Vähemmän merkitystä sen sijaan on yrityksen talouden vakaudella tai käsityksellä yrityksen johtamiskulttuurista, vaikka niitäkin pitää tärkeänä kuitenkin yli puolet vastaajista. Syynä sijoitukseen saattaa olla esimerkiksi se, että johtamiskulttuurista on harvoin edes olemassa mielikuvia varsinkaan pienten yritysten kohdalla.
Yleisesti vastaajat ovat sitä mieltä, että mielikuva työnantajasta vaikuttaa tulevaisuudessa yhä enemmän hakupäätökseen. Mielikuvaan pystyy vaikuttamaan jonkin verran jo ilmoituksen ja rekrytointiprosessin selkeydellä, sillä niitä pitää tärkeinä lähes yhdeksän kymmenestä vastaajasta, minkä lisäksi mielikuvaan vaikuttaa hakijan oma tietämys kyseisen yrityksen toiminnasta.
Duunitorin työnhakijatutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena Duunitori.fi-palvelussa syksyllä 2015. Kyselyyn vastasi 1025 vastaajaa.