Hoitoala työllistää kymmeniä tuhansia ihmisiä Suomessa. Toimialalla on kasvava tarve uusille työntekijöille ja ala tarjoaakin monipuolisia uramahdollisuuksia hoitotyöstä kiinnostuneille. Tutustu hoitoalan ammattilaisten, oikeiden työelämän sankareiden työhön.
Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Validia Asumisen kanssa. Validia Asuminen tarjoaa asumispalveluita vammaisille henkilöille sekä ikäihmisille. Organisaatio toimii 1500 ammattilaisen voimin yli 20 paikkakunnalla Suomessa. Validia Asuminen on yhteiskunnallinen yritys ja osa Invalidiliitto-konsernia. Katso Validia Asumisen avoimet työpaikat Duunitorilla ja hae töihin hoitoalalle!
Katso Validia Asumisen avoimet työpaikat »Lähihoitajan työ on hektistä ja haastavaa, mutta palkitsevaa. Duunitori tapasi kolme Validia Asumisen lähihoitajaa, jotka ovat erikoistuneet alallaan vammaistyöhön. Validia Asumisen työntekijät kertoivat, mikä on parasta hoitoalan työssä ja mitä ominaisuuksia hyvältä lähihoitajalta vaaditaan:
Halu auttaa ihmisiä motivoi lähihoitajan työssä
”Hoitotyö on ihmissuhdetyötä. Pohjimmiltaan kyse on siitä, että haluaa auttaa ihmisiä, oli heidän taustansa sitten mikä tahansa. Autettava henkilö voi olla vaikka fyysisesti vammainen tai muuten vaikeasti sairas.” Palkitsevinta lähihoitajan työssä on Patrikaisen mielestä konkreettinen työn jälki ja tyytyväinen asiakas.
Pohjimmiltaan kyse on siitä, että haluaa auttaa ihmisiä.
Asiakkaiden avustamisen lisäksi Patrikainen vastaa muun muassa työvuorojen järjestämisestä ja muista juoksevista työtehtävistä. Validia-talossa arjen hoitotyöhön sisältyy asiakkaan avustamista päivittäisissä toimissa, kuten ruokailussa, hygienian hoitamisessa, liikkumisessa ja siirtymisessä.”Vammaistyössä pyritään mahdollistamaan täysipainoinen ja turvallinen elämä vaikeasti liikuntavammaisille henkilöille ja tekemään työ niin hyvin, että jokaisen asiakkaan arki on mahdollisimman laadukasta”, kertoo Toni Patrikainen, vastaava ohjaaja Hervannan Validia-talossa.
Lähihoitajalta vaaditaan joustavuutta ja vuorovaikutustaitoja
Lähihoitajan työ vaatii monenlaista osaamista, paineensietokykyä ja taitoa kohdata ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa. ”Arki on hektistä ja työ on sekä henkisesti että fyysisesti kuormittavaa. Se on totuus, jonka jokainen hoitoalalla työskentelevä tietää”, Patrikainen toteaa. Työ vaatii hoitajalta lisäksi fyysistä ja psyykkistä kestävyyttä sekä pitkäjänteisyyttä.
Tärkeintä on osata kohdata eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä ja kuunnella asiakasta.
Monipuoliset tehtävät tuovat myös motivaatiota päivittäiseen työhön. ”Arki on erilaista ja asiakkaiden tunteet elävät vuoristorataa. Hoitajalta vaaditaan mukautumiskykyä asiakkaan sen hetkiseen tilanteeseen. Kahta samanlaista työpäivää ei ole ja tylsää ei ole koskaan tullut”, Patrikainen paljastaa.
”Teknisten hoitotoimenpiteiden osaamisen lisäksi tärkeintä on osata kohdata eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä ja kuunnella asiakasta. Lähihoitajan pitää olla kiinnostunut alasta sekä luonteeltaan joustava, tarkka, halukas kehittymään ja oppimaan aina uutta. On osattava toimia yhteistyössä ja osana tiimiä”, kertoo Jari Koski, vastaava ohjaaja Turun Validia-talosta. Koski rekrytoitiin Turun Validia-taloon hoiva-avustajaksi, jonka jälkeen hän opiskeli oppisopimuksella lähihoitajaksi. Tällä hetkellä hän tekee töitä vastaavana ohjaajana. Turun Validia-talo tarjoaa asumispalveluita, päivätoimintaa ja kuntoutusta sekä lasten ja nuorten toimintaa.
Validialla pidetään huolta asiakkaiden lisäksi myös työyhteisön hyvinvoinnista
Osaava työyhteisö auttaa jaksamaan myös kiireisessä työympäristössä. Näin Toni Patrikainen kuvailee Validia-talon arkea: ”Talossa on lämmin henki, niin henkilöstön kuin asiakkaiden kesken. On mukava tulla töihin ja nähdä tuttuja kasvoja.”
Validia-talossa on lämmin henki, niin henkilöstön kuin asiakkaiden kesken.
”Työyhteisömme on osaava, perehtynyt ja joustava. Työpaikalla kaikki oppivat toisiltaan”, Koski sanoo. Samaa mieltä on myös Turun Validia-talossa avustajana työskentelevä Milla Barck.
Barckin mielestä parasta työssä on monipuolisuus ja työnkuva, joka tarjoaa päivittäin uusia haasteita. Kehuja saa myös mukava ja samanhenkinen työyhteisö. Turun Validia-talo, jossa Jari Koski ja Milla Barck tekevät töitä, työllistää päivittäin lähes 30 henkilöä – sekä vakituisia että keikkatöitä tekeviä.
Lähihoitajille löytyy töitä
Lähihoitajien on mahdollista työllistyä erilaisiin tehtäviin, esimerkiksi vanhustyöhön, vammaistyöhön tai lasten parissa tehtävään työhön. Milla Barck kannustaakin lähtemään hoitoalalle avoimin mielin, sillä työllisyystilanne on alalla hyvä. Barck avustaa vaikeavammaisia päivittäisissä toimissa Turun Validia-talossa. ”Hain uutta työpaikkaa jouluna 2002, kun olin juuri valmistunut lähihoitajaksi. Validiaan haettiin lähihoitajan sijaista ja vastavalmistunutta lähihoitajaa työpaikan monipuolisuus houkutti. Työt aloitin alkuvuodesta 2003 ja myöhemmin paikkani vakinaistettiin.”
Jos työ hoitoalalla kiinnostaa, mutta taskusta ei löydy vielä alalle vaadittavaa koulutusta, kannattaa työhön tutustua hakemalla ensin avustajaksi Validia Asumiseen. Näin työkokemusta voi hankkia jo ennen kouluttautumista ja avustavien töiden avulla voi tutustua alaan ja sen tarjoamiin työtehtäviin.
Jari Koski lähti opiskelemaan uutta alaa aikuisiällä: ”Toki se vaikutti aika paljon, että entiseltä alalta ei löytynyt enää töitä. Olin ehtinyt jo tehdä koulunkäynti- ja henkilökohtaisen avustajan töitä aikaisemmin samalla kun opiskelin toista alaa. Tiesin, että hoitoalalla töitä riittää, kun hankkii kokemusta ja koulutusta. Oma kiinnostus alaa kohtaan oli lopulta suurin syy hakea Validia Asumiseen.”
Tiesin, että hoitoalalla töitä riittää.
Validia Asumisessa kannustetaan työntekijöiden urakehitykseen
Toni Patrikainen aloitti lähihoitajan työt Tampereen Muotialan Validia-talossa vuonna 2008. Neljän vuoden jälkeen, vuonna 2012, Patrikainen päätti lähteä jatko-opiskelemaan alaa ja sai siihen kannustusta myös työnantajalta. Taustalla oli Patrikaisen mukaan halu kehittyä työssä ja hankkia esimieskokemusta. Opiskelu oli mahdollista työnantajan tarjoamien järjestelyjen ansiosta. ”Organisaatio ottaa työntekijöiden erilaiset elämäntilanteet huomioon. Pääsääntöisesti henkilöstö tekee kolmivuorotyötä, mutta tarvittaessa voi tehdä välillä enemmän vaikka aamupainotteista työvuoroa tai ottaa opiskeluja varten opintovapaata.” Validia Asumisessa on myös mahdollisuus työnkiertoon ja monipuoliset henkilöstöedut, jotka tukevat työssä jaksamista.
Lähihoitajat ovat todellisia työelämän sankareita, jotka tekevät aidosti merkityksellistä työtä. ”Paras palkinto on palaute suoraan asiakkaalta, mutta palautetta tulee myös työyhteisöltä ja esimieheltä. Hyvin tehty työ välittyy myös viestinä työntekijälle”, Toni Patrikainen kertoo.
Kiinnostuitko työpaikasta hoito-alalla? Katso Validia Asumisen avoimet työpaikat Duunitorilla ja löydä uusia uramahdollisuuksia ympäri Suomea:
Katso Validia Asumisen avoimet työpaikat »
Kuvat: Validia Asuminen. Kuvien henkilöt eivät liity artikkeliin.