LinkedInissä, niin kuin kaikissa sosiaalisen median kanavissa, on omat (kirjoittamattomat) sääntönsä. Moni saattaa rikkoa näitä sääntöjä tietämättään. Mitä LinkedInissä sitten kannattaa tehdä? Mitä olisi syytä välttää? Kokosimme yhteen muutamia tärkeimpiä asioita, joita kannattaa ottaa huomioon palvelua käyttäessä. Olitpa sitten uusi käyttäjä tai vanha konkari, näitä sääntöjä noudattamalla saat LinkedInistä enemmän irti!
1. Kontaktipyynnöt LinkedInissä
TEE NÄIN: Lähetä kontaktipyyntö saman tien
LinkedInissä ja Facebookissa eivät päde samat säännöt. Kun Facebookissa kaveripyynnön lähettäminen lähes tuntemattomalle ensimmäisen tapaamiskerran jälkeen olisi outoa, LinkedInissä paras taktiikka on lähettää kontaktipyyntö, contact request, mahdollisimman nopeasti.
Mitä pidempään viivyttelet tapaamisen jälkeen, sitä epätodennäköisemmin henkilö enää muistaa sinut. Älä siis ujostele, vaan lähetä pyyntö rohkeasti.
Suosi uniikkeja viestejä (viittaa esimerkiksi tapaamiseenne) ja vältä oletusviestiä. “I’d like to connect with you on LinkedIn” ei kuulosta yhtään niin hyvältä kuin “Hei! Loistavia ideoita tänään innovaatioseminaarissa!”.
Pienellä panostuksella saat vastaanottajan tuntemaan itsensä erityiseksi ja vahvistat keskinäistä suhdettanne. Vastaanottaja myös hyväksyy pyyntösi todennäköisemmin, kun se on personoitu.
ÄLÄ lähetä pyyntöjä kahta kertaa enempää
Jos joku ei vastaa kontaktipyyntöösi, älä lähetä sitä uudelleen. Uudelleenlähetys ei lisää todennäköisyyttä, että henkilö hyväksyisi pyyntösi nopeammin – se voi pikemminkin olla ärsyttävää. Jotkut käyttäjistä saavat niin runsaasti kontaktipyyntöjä, että jo niiden läpikäymiseen saattaa kulua aikaa. Lisäksi LinkedIn ilmoittaa hyväksymättömistä kontaktipyynnöistä automaattisesti – sitä ei siis ole syytä tehdä itse.
2. Rekrytointi ja työnhaku
TEE NÄIN: Käytä LinkedIniä rohkeasti verkostoitumiseen alan vaikuttajien kanssa
Haluaisitko lähestyä kiinnostavan yrityksen työntekijää? Tiedätkö henkilön olevan todella kiireinen? LinkedIn on loistava kanava lähestyä ihmisiä ammattimaisessa mielessä – voit lähettää mielenkiintoiselle ihmiselle kontaktipyynnön ja viestin, jossa kerrot arvostavasi tämän tekemää työtä ja haluavasi vinkkejä kuinka päästä itse toimimaan samankaltaisissa tehtävissä.
Voi olla, että henkilö ei ikinä vastaa, mutta parhaassa tapauksessa lähestymisesi laittaa alulle mielenkiintoisen keskustelun ja sinä saat kiinnostavaa tietoa asiantuntijalta!
TEE NÄIN: Verkostoidu unelmatyöpaikassasi työntekijöiden kanssa
Onko sinulla unelmatyöpaikka tiedossa, mutta et tunne ketään firmasta? Ei hätää – LinkedInin avulla pääset selvittämään yhteyden yrityksen työntekijöiden ja omien tuttaviesi välillä.
Kirjoita yrityksen nimi hakukenttään ja etsi yrityksen työntekijöitä. LinkedIn paljastaa sinulle kuinka monen ihmisen päässä tuleva kollegasi on! Verkostoituminen on tärkeää, sillä sinut huomioidaan työnhaussa suuremmalla todennäköisyydellä, kun tunnet jonkun yrityksen sisältä.
Lue myös: 7 vinkkiä LinkedInin tuottavampaan käyttöön – toimitko jo näin?
3. Julkaiseminen ja aktiivisuus
ÄLÄ julkaise liikaa tai liian vähän
Yritä löytää kultainen keskitie myös LinkedInissä julkaisemisen suhteen. Monta postausta päivässä julkaisevat heavy userit voivat ärsyttää, etenkin, jos heidän postauksensa tuntuvat vain postauksen tekemisen vuoksi räiskäistyltä asialta.
Toisaalta liian vähäinen aktiivisuus ei myöskään ole hyväksi. Optimi olisi julkaista muutaman kerran viikossa, eikä enempää kuin kerran päivässä. Tällä tavoin et jää seinäruusuksi muttet myöskään aiheuta ärtymystä muissa.
LinkedInissä keskustellaan myös toisinaan siitä, mitkä asiat sinne kuuluvat ja mitkä eivät. Turvallinen tie on pitää LinkedIniin tuottama sisältö työelämään ja työhön liittyvänä, mutta siellä tapaa nykyään myös vapaampia aiheita. Mieti, mitkä aiheet sopivat itsellesi ja millaisena haluat näyttäytyä.
TEE NÄIN: Onnittele uuden työpaikan johdosta (oikealla tavalla)
Jos haluat verkostoitua oikealla tavalla, panosta myös kontaktiesi onnitteluun esimerkiksi uuden työpaikan johdosta. Helpoin tapa olisi vain painaa ”tykkää” tai kirjoittaa nopeat onnittelut, mutta jos haluat todella panostaa verkostoitumiseen ja saada itsesi näyttämään hyvältä myös muiden silmissä, kirjoita onnittelusi ajatuksella. Panostuksesi on vähäinen, mutta vaikutus on suuri.
Lue myös: Eikö LinkedIn kiinnosta? Suorahaun ammattilainen kertoo, miksi sinunkin kannattaa tehdä LI-profiili
4. Kannatukset
TEE NÄIN: Anna kannatuksia kun pystyt
LinkedInissä henkilöt voivat listata taitojaan, joita muut voivat kannattaa, jos he ovat yhtä mieltä siitä, että henkilöltä kyseisiä taitoja löytyy. LinkedIn-kontakteille kannatuksia, endorsements, kannattaa laittaa heti sen jälkeen, kun olet todistanut henkilön kyseistä taitoa.
Esimerkiksi jos kollegasi tai opiskelukaverisi pitää erityisen hyvän esityksen suurelle yleisölle, voit kannattaa häneltä esimerkiksi Public speaking, Presentation Skills sekä PowerPoint -taitoja. Yleisenä sääntönä voidaan pitää sitä, että kannattaa sellaisia taitoja, joita todella tietää henkilöllä olevan. Muuten järjestelmä menettää nopeasti merkityksensä.
ÄLÄ pelkää kannatusten pyytämistä
Jos kaipaat kannatuksia LinkedIn-profiiliisi, voit rohkeasti pyytää niitä konktakteiltasi lähettämällä heille henkilökohtaisen viestin. Jos kontaktisi ovat päässeet todistamaan esimerkiksi sosiaalisen median taitojasi, ainakin osa heistä varmasti mielellään kannattaa taitojasi.
5. Suositukset
TEE NÄIN: Anna suosituksia avokätisesti
Ole antelias antamiesi suositusten, recommendations, määrässä – mutta suosituksia kirjoittaessa pitäydy aina totuudessa. Kirjoita suosituksia useille henkilöille. Jos kuitenkin saat liian paljon pyyntöjä kirjoittaa suosituksia, voit hyvin pyytää kysyjää kirjoittamaan ensin itse omista taidoistaan ja ominaisuuksistaan listan. Tämän avulla sinulta säästyy aikaa, mutta et silti torju suosituksen pyytämistä.
TEE NÄIN: Pyydä suosituksia kustomoidulla viestillä ja muista kiittää
Kun haluat suosituksia muilta, kannattaa miettiä viestisi sisältö mahdollisimman tarkasti. Todennäköisyys saada suosituksia on korkeampi, jos panostat sisältöön ja olet yksityiskohtainen. Kun saat suosituksia, muista kiittää sinua suositellutta henkilökohtaisella kiitos-viestillä, tai kirjoittamalla vastaavasti tälle suosituksen.
Old schoolista tykkäävät kirjoittavat kiitos-viestinsä käsin paperille ja pudottavat sen kollegan työpöydälle – loistava tapa jäädä mieleen! Muista myös, että huono suositus tekee enemmän hallaa kuin hyvää profiilissasi – piilota huonot suositukset ja pyydä vanhoihin päivitystä.
Entä millaista sisältöä LinkedInissä kannattaa kertoa itsestään? Lue ohjeet siihen ja päivitä profiilisi ajan tasalle: Nämä asiat rekrytoija haluaa nähdä LinkedIn-profiilissasi
Lue myös:
Auta työnantajia löytämään sinut – 10 vinkkiä LinkedIn-profiilin optimointiin
LinkedInin perusteet aloittelijalle
In English: 10 LinkedIn rules everyone should remember
LinkedInin säännöistä on kirjoittanut aiemmin muun muassa The Muse: 24 LinkedIn Rules You Might Be Breaking
The post 5 LinkedIn-sääntöä, jotka jokaisen kannattaa muistaa appeared first on Duunitori.