Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Näin hyödynnät Duunitorin Tyyppitestiä työnhaussa

$
0
0
GMYY6JWGJR

Tiesitkö, että voit hyödyntää Duunitorin tyyppitestin tuloksia ja testistä saamaasi persoonaprofiilia myös työnhaussa?

Tee tyyppitesti »
Tyyppitestin on tehty yhteistyössä HUM-e:n kanssa ja se perustuu HUM-e:n luonnetyyppitestiin. Testi pohjautuu Carl Jungin analyyttiseen psykologiaan, joka on yksi eniten käytetyistä ihmisten samankaltaisuutta ja erilaisuutta mittaavista menetelmistä maailmassa. Voitkin käyttää testistä saamaasi tietoa itsestäsi hyödyksi monenlaisissa tilanteissa, kuten työnhaussa.

Lue alta, miten voit hyödyntää tyyppitestin tuloksia työnhaun eri vaiheissa:

1. Työnhakuun valmistautuminen

Aloita tutustumalla saamaasi tuloksiin tarkasti ja kirjoita ylös ne kohdat, jotka kuvaavat mielestäsi itseäsi hyvin. Kirjoittamasi asiat muodostavat niin kutsutun vahvuusprofiilisi, joka kertoo millaisena ihmisenä näet itsesi ja millaisia asioita sinun kannattaa tuoda itsestäsi esille esimerkiksi työhaastattelussa.

Tarkastele myös niitä kohtia, jotka eivät mielestäsi kuvaa itseäsi. Käänny esimerkiksi tuttujesi puoleen ja keskustele heidän kanssaan millaisena he näkevät sinut ja miten he kommentoivat niitä kohtia, jotka mielestäsi eivät itseesi sovi. Tämä on hyvä keino saada arvokasta palautetta sellaisista piirteistäsi, joita et itse välttämättä edes huomaa. Lisäksi voit saada vinkkejä sellaisista asioista, joita sinun kannattaisi itsessäsi vielä kehittää. Omat heikot kohdat on hyvä tiedostaa, jotta niitä voi pyrkiä kehittämään. Vierailut oman mukavuusalueen ulkopuolella ovat monesti hyödyllisiä, ne antavat uusia näkökulmia ja ne voivat johtaa uusiin oivalluksiin.

Jotkin töistä ja organisaatioista sopivat hyvin profiiliisi, toiset eivät. Töitä hakessa kannattaa miettiä, sopisitko persoonasi puolesta työtehtävään ja kyseiseen organisaatioon. Esimerkiksi myyntityössä pärjäävät yleensä paremmin ulospäin suuntautuneet ja muuttuviin tilanteisiin joustavasti reagoivat henkilöt. Kasvava iso kansainvälinen organisaatio taas tarjoaa hyvin erilaisen työympäristön vaikkapa pieneen perheyritykseen verrattuna. Mieti työnhakua aloittaessasi millainen organisaatio sopisi sinun persoonaprofiilisi parhaiten.

entrepreneur-593378_1920
Kirjoita vahvuutesi ylös, ne muodostavat vahvuusprofiilisi.

2. Työhakemuksen laatiminen

Lue työpaikkailmoitus huolella läpi ja poimi siitä ne ominaisuudet ja piirteet, jotka sopivat sinuun ja rakenna esittelysi itsestäsi niiden ympärille. Voit käyttää hakemuksen sisältönä omien vahvuuksiesi kuvausta eli sitä osaa raportista, jonka koet kuvaavan sinua hyvin. Kerro muun muassa millainen olet työntekijänä, ihmisenä, miten toimisit hakemassasi työtehtävässä ja miten hyödynnät vahvuuksiasi.

Muista rehellisyys; itsestään ei kannata luoda sellaista kuvaa, joka ei todellisuudessa pidä paikkaansa. Kaikkiin työpaikkailmoituksessa lueteltuihin ominaisuuksiin ei välttämättä edes tarvitse vastata, sillä usein työpaikkailmoituksen laatija saattaa etsiä sellaista ihmistä, jota on todellisuudessa mahdoton löytää.

3. Työhaastattelu

Kertaa ennen haastattelua vielä työpaikkailmoituksessa kuvailtu tehtävän sisältö ja mieti, miten toisit parhaiten esiin sen tavan miten juuri sinä tekisit kyseistä työtä. Muista, että samaa työtä voi useimmissa tapauksissa tehdä menestyksekkäästi monella eri tavalla. Tarjolla on varmasti sisällölliseltä osaamiseltaan samantasoisia kandidaatteja, joten useimmiten hakijan persoonalla ja asenteella on taitoja suurempi merkitys rekrytointipäätöksissä. Parhaiten rekrytoijan mieleen jäävät aidot, rehdit ja sinut itsensä kanssa olevat kandidaadit. Käy omaa profiiliasi läpi ja paina mieleesi persoonasi vahvuudet ja kehittämisen kohteet, sillä niitä molempia tullaan luultavasti sinulta haastattelussa kysymään. Kun olet sisäistänyt omat vahvuutesi, osaat myös tuoda ne esiin työhaastattelussa ja haastattelija saa aidon ja luotettavan kuvan sinusta. Pidä mielessäsi myös kehityskohteesi, sillä myös niitä kysytään työhaastatteluissa lähes aina.

Työantajat ja haastattelijat eivät halua kuulla ulkoa opittua jargonia siitä, miten yhteistyökykyinen, joustava tai tehokas olet eli sitä tekstiä, joka on hakuilmoituksessa. Esimerkki aikaisemmista kokemuksista tai käytännön tilanteesta kertoo paljon enemmän. Tuo vahvuuksiasi aidosti esiin esimerkiksi kertomalla miten toimit eri työtilanteissa ja miksi se on sinulle luontaista. Jos olet muita huomioon ottava ja autat mielelläsi niin, sen sijaan että kerrot vain olevasi auttavainen, kerro tilanne missä autoit jotakuta onnistuneesti. Mikäli tiedät jo etukäteen tehtävässä onnistumisen kannalta kriittiset asiat, keskity eritoten niihin. Voit myös kysyä haastattelijalta, mitä he odottavat uudelta työntekijältä ja kertoa hänelle, miten voisit itse omine vahvuuksinesi täyttää nämä odotukset.

keskustelu
Vahvuuksien korostaminen on tärkeää työhaastattelussa.

4. Työhaastattelun jälkeen

Käy haastattelun jälkeen läpi sitä, mikä meni mielestäsi hyvin ja palauta mieleesi myös se, missä olisit voinut onnistua paremmin.

Voit haastattelun lopussa tai haastattelun jälkeen kysyä asiaa myös haastattelijaltasi. Kysy esimerkiksi sitä, kuinka sopivana henkilönä haastattelijasi näkee sinut haettavaan tehtävään. Jos et saa paikkaa, kannattaa kysyä, miten voisit kehittää itseäsi. Näin saat arvokasta tietoa, jota voit hyödyntää vastaavia tehtäviä hakiessasi ja myös omien vahvuuksien ja kehittämistarpeidesi täsmentämisessä. Lisäksi saat kuvan siitä, mitkä asiat vaikuttavat rekrytointipäätöksiin kyseisessä tehtävässä ja organisaatiossa.

5. Työssä aloittaminen

Muista huomioida erilaiset persoonallisuustyypit myös myöhemmin työelämässä. Pyydä myös kollegoitasi tekemään tyyppitesti; se on hauska keino oppia uutta erilaisuudesta ja samankaltaisuudesta. Työpaikan päivittäisen tekemisen lomassa ei aina välttämättä muisteta pysähtyä tarkastelemaan, mitkä kenenkin työntekijän vahvuudet ovat. Eri tyyppien vahvuuksia kannattaa kuitenkin tuoda esiin myös työyhteisössä, jotta niitä saadaan hyödynnettyä mahdollisimman hyvin ja jotta erilaisia tyyppejä osataan huomioida myös oikein.

Joko olet käynyt testaamassa mitä ihmistyyppiä edustat? Katso myös 5 syytä tehdä Duunitorin Tyyppitesti ennen kuin haet työpaikkaa.

Selvitä oma ihmistyyppisi Duunitorin tyyppitestillä!

duunitori-tyyppitesti-banneri-og-image


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles