Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

3 syytä, jotka houkuttelivat insinöörin palaamaan Valmet Automotivelle

$
0
0

Katja Keskitalon ensimmäisestä työpäivästä Valmet Automotiven valmistusliiketoiminnan Business Process Development Managerina ei haastatteluhetkellä ollut vielä kerennyt kulua kauaa – hän nimittäin hyppäsi remmiin vastaavista tehtävistä toisesta yrityksestä vasta pari viikkoa sitten. Uunituore työntekijä Keskitalo ei kuitenkaan Valmet Automotivella ole, sillä ennen muualle siirtymistään hän oli ehtinyt työskennellä talossa eri tehtävissä jo usean vuoden ajan. Selvitimme, mikä houkutteli hänet palaamaan.

Tämä artikkeli on osa autoalasta kertovaa juttusarjaa ja kirjoitettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Valmet Automotiven kanssa. Tutustu Valmet Automotiven uramahdollisuuksiin »

1. Monipuoliset urapolut ja mahdollisuus kehittää itseään “aikalailla rajattomasti”

Katja Keskitalo palasi Valmet Automotivelle työskenneltyään välillä muualla. Hänellä oli monta syytä palata, ja innostavat uramahdollisuudet oli yksi syy.

Valmet Automotive työllistää satoja toimihenkilöitä – ja urapolkujakin on tämän myötä tarjolla monenlaisia. Haastateltavamme Katja Keskitalon ura on tästä hyvä esimerkki. Hän haki aikanaan töihin Valmet Automotivelle heti pintakäsittelytekniikan insinööriksi valmistuttuaan. Hänen uransa käynnistyi maalaamon alue-esimiehen pestistä, jonka jälkeen hän siirtyi suunnittelutehtäviin samalle osastolle. Neljä vuotta Valmet Automotivella työskenneltyään Keskitalo vaihtoi työpaikkaa ja opiskeli samalla kauppatieteiden maisteriksi. Opintojensa loppuvaiheessa hän palasi Valmet Automotivelle työskentelemään laatuosastolla muun muassa asiakaspalautteen, laadunkehityksen ja Six Sigma -kehitysprojektien parissa. Tämän jälkeen tie vei takaisin maalaamoon – tällä kertaa laatupäälliköksi. “Sitten vaihdoin taas työpaikkaa, olin siellä vajaan vuoden. Palasin takaisin vastaavan position avauduttua Valmet Automotivella ja pääsin jälleen takaisin tuttuun taloon”, Keskitalo kertaa.

Mikä houkutteli hänet palaamaan? “Syitä on monia”, Keskitalo hymyilee. “Valmet Automotive on kansainvälinen voimakkaan kasvun yritys, minkä ansiosta täällä on tarjolla nyt ja myös jatkossa laajasti erityyppisiä haasteita ja työmahdollisuuksia.” Aiemmin haastateltu laatuinsinööri Tuomo Rauni kehui vahvasti talon tarjoamia mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistaan. Keskitalo korostaa samaa: “Täällä on mahdollista kehittää itseään aikalailla rajattomasti.” 

Kehityshankkeiden tavoitteena on toiminnan jatkuva parantaminen ja täydellinen asiakastyytyväisyys.

2. Modernit työkalut – Leanin ja Six Sigman avulla toiminta pysyy kilpailukykyisenä

Keskitalon uusi työnkuva on vasta muotoutumassa, mutta se tulee liittymään valmistusliiketoiminnan prosessien kehittämiseen. “Käytännössä tämä tarkoittaa kehityshankkeiden vetämistä ja ohjaamista tai kehityshankkeisiin liittyvien tiimien jäsenenä olemista. Tavoitteenamme on parantaa toiminnan ja yksittäisten toimintojen tehokkuutta ja kilpailukykyä.” 

Alansa johtavana toimijana Valmet Automotivella on käytössä modernit työkalut ja menetelmät joka osa-alueella. Kehityshankkeissa hyödynnetään muun muassa Lean-ajattelua ja laatujohtamisen Six Sigma -työkalua. “Molemmat menetelmät ovat hyviä. Varsinkin Six Sigma johdattaa systemaattiseen tapaan ratkoa ongelmia ja vie sen kautta kohti tavoitteita”, Keskitalo kertoo ja lisää: “Leanin työkalut ovat todella hyviä, kun puhutaan toiminnan tehokkuudesta. Niiden avulla kaikki ylimääräinen, joka ei tuota asiakkaalle arvoa saadaan minimoitua. Järkevä ja hyvä tapa pysyä kilpailukykyisenä siis.”

Valmet Automotiven valmistusliiketoiminnan ratkaisut edustavat maailman huippua.
Keskitalo kertoo pitävänsä erilaisista mittareista ja ylipäätään siitä, että asiat ovat mitattavissa: “Asetetut tavoitteet voidaan mittareiden avulla todentaa saavutetuiksi.” Haasteellisessa ja monipuolisessa työssä riittää mielenkiintoa. “Minulla on täällä varsin laaja pelikenttä ja pääsen näkemään yrityksen toiminnan lähes kokonaisuudessaan. Tämä avaa mahdollisuuksia kehittää itseään ammatillisesti jatkuvasti.” Myös jo aiemmin mainittu kansainvälisyys näkyy käytännön työssä. “Raportointi tehdään englanniksi. Lisäksi meillä on paljon kansainvälisiä sidosryhmiä, kuten asiakkaita ja yhteistyökumppaneita, joihin olen yhteydessä”, Keskitalo kertoo.

3. Positiivinen yrityskulttuuri – “teemme haastavia projekteja, mutta huumori pysyy mukana kiireenkin keskellä”

Viimeisenä pointtina Keskitalo nostaa esille hyvän työporukan ja erittäin positiivisen yrityskulttuurin. “Kulttuurimme on haastava, mutta hyvä. Täällä tehdään paljon projekteja ja jokainen ymmärtää hyvin yhteiset tavoitteet. Vaikka välillä olisi hyvinkin hektistä ja kiireistä, niin etenemme yhdessä kohti päämääriämme.” Rautaisten ammattilaisten välillä vallitsee kiireen keskelläkin hyvä henki. “Huumori pysyy mukana. Nauramme ja heitämme vitsiä, ilmapiiri ei missään nimessä ole liian vakava”, Keskitalo kertoo.

Tänne voi hakea monenlaisella taustalla – tärkeintä on halu oppia uutta ja taito hyödyntää tietoa.

“Tulevaisuutemme näyttää hyvin valoisalta, nykyiset sopimukset ovat pitkiä ja täällä on hyvä tekemisen meininki”, Keskitalo mainitsee. Valmet Automotivelle voi hänen mukaansa hakea monenlaisella taustalla. “Itselläni on kaksoistutkinto, mutta täällä on paljon myös esimerkiksi kaupallisen alan osaajia. Insinöörin koulutus ei siis ole pakollista, joskin kiinnostuksesta tekniikkaan on hyötyä. Tärkeintä on kuitenkin se, miten osaa hyödyntää tietoa ja oppia uutta.”

Haluaisitko haastaa itsesi autoteollisuuden ja tekniikan näköalapaikalla? Valmet Automotive rekrytoi nyt lukuisiin asiantuntija- ja esimiestehtäviin, seuraa avoimia työpaikkoja ja ota uusi suunta urallesi »


Lue myös autoalan uramahdollisuuksista kertovan juttusarjan aiemmat jutut:

Moni yllättyy: Valmet Automotive on paljon muutakin kuin autotehdas

Autotehtaan laatuinsinöörin tavoitteena on virheetön auto – “Tulin tänne, sillä halusin kehittää osaamistani”


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles