Työnhakijalle tärkein onnistumisen mittari on työpaikan saaminen. Tätä ennen välietapiksi muodostuu kutsu työhaastatteluun. Sosiaalinen media tarjoaa kattavan mittariston, jolla omaa onnistumistaan voi seurata muutenkin kuin työhaastattelukutsuja laskemalla. Mitä parempia lukuja mittarit osoittavat, sitä lähempänä on myös unelmien työpaikan saavuttaminen.
Artikkeli on osa Työnhakijan some-opasta, johon kokoamme vinkkejä sosiaalisen median hyödyntämisestä työnhaussa.
Mitä Twitterissä kannattaa mitata?
Twitter ei tee eroa yritys- ja henkilöprofiilin välillä, joten jokainen käyttäjä pääsee käsiksi yhtä kattavasti palvelun tarjoamaan dataan. Tilastoja voi tarkastella suoraan profiilisivulta tai erillisen analytiikka-sivun kautta.
Twitter-profiilia tutkiessa katse kohdistuu ensimmäiseksi seuraajien määrään. Se kertoo käyttäjän aktiivisuudesta ja miten kiinnostavaa sisältöä hän palveluun tuottaa. Määrän lisäksi kannattaa tarkastella, miten suuri osa seuraajista on työnhaun kannalta merkityksellisiä kontakteja. Tuottamalla sisältöä alaasi ja osaamiseesi liittyen, seuraajiksi valikoituvat näistä asioista kiinnostuneet henkilöt.
Yksittäisten twiittien osalta tärkeä mittari on näyttökertojen ja toimintojen suhde. Suhdeluku eli toiminta-aste kertoo, miten suuri osa twiitin nähneistä on reagoinut siihen jollain tavalla. Mitä mielenkiintoisempaa sisältö on, sitä enemmän se saa aikaan reaktioita. Twitterissä julkaisut keräävät keskimäärin vähemmän reaktioita kuin muissa some-kanavissa, joten ei kannata huolestua, vaikka twiitit eivät saisi yhtä paljon tykkäyksiä kuin Instagramissa tai Facebookissa.
LinkedInin tärkein mittari on verkoston koko
LinkedIn on suunniteltu ammatilliseen verkostoitumiseen, joten palvelun tärkein mittari on kontaktien määrä. Verkoston koko ei ole samalla tavalla sidoksissa tuotettuun sisältöön kuin Twitterissä. Kontakteja voi helposti olla useampia satoja, vaikka palveluun ei tuottaisi aktiivisesti sisältöä. Twitterissä vastaavan seuraajamäärän saavuttaminen twiitittömällä tilillä on käytännössä mahdotonta.
Verkoston koolla on suuri merkitys löydettävyyden kannalta. Suorahakuja tehtäessä hakutuloksiin vaikuttavat verkoston koko sekä rakenne. Hakutulokset ovat kaikille käyttäjille erilaiset. Yleisesti ottaen tuloksissa kuitenkin sijoittuu sitä korkeammalle, mitä laajempi on verkosto. Tällöin on todennäköisempää, että hakijan ja haettavan verkostosta löytyy yhtäläisyyksiä, jotka nostavat sijoitusta.
Miten saada lisää näyttökertoja profiilille LinkedInissä?
Kontaktien määrän lisäksi on mielenkiintoista seurata, kuinka moni henkilö on vieraillut profiilissasi. Vierailukertojen määrään vaikuttaa muun muassa se, miten hyvin olet onnistunut syöttämään tärkeimmät osaamistasi kuvaavat avainsanat profiiliisi. Jos profiilissasi ei juurikaan vierailla, lisää siihen monipuolisemmin osaamistasi kuvaavia avainsanoja löydettävyyden parantamiseksi.
Vaikka avainsanat ovat tärkeitä LinkedIn-profiilissa, ei sinne päädytä aina suoraan haun kautta. Verkoston koko sekä oma aktiivisuus palvelussa vaikuttavat näkyvyyteen ja näin ollen löydettävyyteen. Yksityisyysasetuksista riippuen myös muut käyttäjät näkevät, kuka heidän profiilissaan on vieraillut. Vierailua seuraa usein vastavierailu, joten aktiivinen profiileissa vierailija saa myös omalle profiililleen lisää näyttöjä.
LinkedInissä tilapäivitykset leviävät blogiartikkeleita paremmin
Blogiartikkeleiden ja tilapäivitysten analytiikkaa on mahdollista tarkastella myös LinkedInissä. Tilastoissa ei tosin ole jaoteltu yhtä yksityiskohtaisesti kuin Twitterissä, minkälaisia toimintoja julkaisu on saanut aikaan. LinkedInin viimeisimpien muutosten myötä näkyvyyttä palvelussa saa parhaiten tilapäivityksillä. Blogiartikkeli jää puolestaan helposti pimentoon, jos se ei saa jakoja LinkedInissä tai muissa some-kanavissa. Blogiartikkeleiden osalta ristiin linkitystä kannattaakin suosia mahdollisimman paljon, sillä myöskään google ei nosta LinkedIn-blogiin tuotettua sisältöä korkealle hakutuloksissa.
Social Selling Index kertoo, käytätkö LinkedIniä täydellä teholla
LinkedInin Social Selling Index on yksi monipuolisimmista sosiaalisen median mittareista. SSI-luku muodostuu neljästä osiosta, joiden pisteytykseen vaikuttavat muun muassa verkostoituminen, tilapäivitykset, kontaktoinnit, haut, sisältöihin reagoiminen ja tilastojen hyödyntäminen. Pisteet kuvaavat hyvin, miten monipuolisesti käytät LinkedIniä.
SSI-analytiikkasivulta näet suoraan, miten korkea oma lukusi on verrattuna verkostosi ja alallasi työskentelevien SSI-lukuihin. Tavoitteeksi työnhakija voi ottaa esimerkiksi LinkedIn-asiantuntija Tom Laineen asettaman 70 pisteen rajan, mikä on Suomen mittapuulla hyvä tulos.