LinkedIn tarjoaa loistavat mahdollisuudet työnhakua ajatellen. Moni käyttää LinkedIniä kuitenkin puolella teholla, mieltämällä palvelun pelkäksi julkiseksi CV:ksi.
Artikkeli on osa Työnhakijan some-opasta, johon kokoamme vinkkejä sosiaalisen median hyödyntämisestä työnhaussa
Suomalaisilta sosiaalisen median käyttäjiltä unohtuu usein etuliite sosiaalinen. Somen käyttö jää meillä paljolti tykkäämisen ja jakamisen tasolle, kun esimerkiksi Yhdysvalloissa osallistutaan aktiivisemmin keskusteluihin kommentoimalla ja muita käyttäjiä tägäämällä. Hiljaa sivusta seuraamalla ei sosiaalisesta mediasta saa kaikkia sen tarjoamia hyötyjä irti. Tämä pätee erityisesti LinkedInin kohdalla, jossa näkyvyys on kaikki kaikessa.
LinkedIn-ryhmät
LinkedInin ryhmät ovat erinomaisia foorumeja verkostoitua, keskustella ja löytää työpaikkoja. Ryhmiä löytyy laidasta laitaan eri osaamisalueista aina avoimiin työnhakuryhmiin. Jokaisesta ryhmästä löytyy Conversations- ja Jobs-osiot. Conversations-välilehden alla käydään keskustelua ryhmän jäsenten kesken ja Jobs-osiossa ilmoitetaan vapaista työpaikoista.
Liittymällä mukaan omaa osaamistasi vastaaviin ryhmiin saat helposti tietää, mitkä ovat tämän hetken kuumimmat puheenaiheet alallasi. Osallistumalla ryhmän keskusteluihin voit tuoda esiin omaa ammattitaitoasi, mikä parhaimmassa tapauksessa herättää rekrytoijan mielenkiinnon. Passiivisella sivusta seuraamisella jäät varmasti muiden varjoon, joten mene rohkeasti mukaan keskusteluihin ja tuo esiin näkökulmiasi sekä mielipiteitäsi.
Suomen suurin työnhakuryhmä on Talent Pool Finland, josta löytyy noin 40 000 jäsentä. Työnhakuryhmissä jaetaan tietoa ja vinkkejä uramahdollisuuksiin sekä työnhakuun liittyen. LinkedInin uudistusten myötä Talent Pool Finland -ryhmää ei löydy tällä hetkellä suoraan palvelun omalla hakutoiminnolla tai googlettamalla. Ryhmän liittymissivulle voit klikata itsesi tästä. Muita suosittuja työnhakuryhmiä LinkedInissä ovat muun muassa eJobs.fi, IT-duunit ja Uratärpit.
LinkedIn-blogit ja -tilapäivitykset
LinkedInin blogialusta on hyvä kanava tuoda syvällisemmin esille omaa osaamistasi ja mielenkiinnon kohteitasi. Blogikirjoitukset linkittyvät suoraan LinkedIn-profiiliisi, mikä on erinomainen näyte aktiivisuudestasi. Blogitekstit kertovat myös enemmän kirjoittajasta kuin pelkkä profiilin esittely, joten sen avulla voit erottautua positiivisesti muista työnhakijoista.
Blogikirjoitusten lisäksi LinkedInissä voi julkaista Facebookin tapaan tilapäivityksiä. Palveluiden väliset erot kannattaa kuitenkin pitää mielessä, joten päivitä LinkedIniin ainoastaan ammatillisia asioita koskevia julkaisuja. Tilapäivityksillä saa LinkedInin tämän hetkisen algoritmin myötä enemmän näkyvyyttä kuin blogijulkaisulla, joten omia blogikirjoituksia kannattaa näkyvyyden kasvattamiseksi tuoda esille myös tilapäivityksissä niin LinkedInissä kuin muissakin some-kanavissa.
LinkedIn-suosittelut
LinkedInissä on kahdenlaisia suosituksia. Endorsements listaa osaamisesi, joille muut käyttäjät voivat antaa ”peukkuja”. Nämä pikasuosittelut asettavat käyttäjät kuitenkin eriarvoiseen asemaan. Suuressa organisaatiossa työskentelevä saa luonnollisesti enemmän suosituksia kuin muutaman henkilön yrityksessä töitä tekevä henkilö.
Rekrytoijan kannalta merkityksellisempiä suositteluja ovat sanalliset Recommendations-suositukset. Niitä voivat antaa kollegat, esimiehet, alaiset, asiakkaat ja kaikki muut, joiden kanssa olet työskennellyt. Suosituksia kannattaa pyytää aina kun mahdollista, esimerkiksi projektiluontoisen työn päätyttyä. Vastavuoroisuus toimii myös tässä asiassa eli jos annat suosituksia, niin todennäköisesti saat suosituksia myös takaisin. Jos olet saanut suosittelun rekrytoijan omaan verkostoon kuuluvalta henkilöltä, on se erittäin suuri plus-merkki kohdallasi, kun valintaprosessissa edetään.