Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Ala, jota ei koulunpenkillä opita – tutustuimme VR Trackin uuteen trainee-ohjelmaan

$
0
0

Kiinnostaisiko mahdollisuus päästä kehittymään infra- ja rautatiealan asiantuntijaksi? VR Track käynnistää tänä vuonna uudenlaisen trainee-ohjelman, johon valitut pääsevät tutustumaan yhtiön toimintaan monesta eri näkökulmasta, ja jonka jälkeen on tarjolla vakituinen työpaikka talossa! Lue alta, millaisena VR Trackin nuoret asiantuntijat näkevät työpaikkansa. 

Tämä artikkeli on kirjoitettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä VR Trackin kanssa. 

Hae traineeksi VR Trackille »

Ensi syksynä starttaava trainee-ohjelma tarjoaa kattavan näköalapaikan infra-alan monipuoliseen maailmaan. Vuoden mittainen trainee-ohjelma on suunnattu teknisen alan koulutusohjelmasta yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta vastavalmistuneille. Miksi ohjelmaan sitten kannattaisi hakea mukaan? Annetaan kahden VR Trackin nuoren ammattilaisen kertoa.

Ala, jonka lainalaisuuksia ei opi koulunpenkillä

”Jos tuollainen ohjelma olisi ollut aiemmin, olisin ehdottomasti hakenut mukaan”, sanoo VR Trackin geosuunnittelija Pauliina Sutela, jonka ura VR Trackillä alkoi vuonna 2014 kesätyöpestistä Pohjois-Suomen ratasuunnitteluryhmässä. ”Törmäsin VR Trackin uramahdollisuuksiin opiskelujeni aikana, kun Track oli esittelemässä toimintaansa eri opiskelijatapahtumissa. Minulle heräsi kiinnostus ratamaailmaa kohtaan, sitä ei nimittäin opeteta missään oppilaitoksessa, vaan tämä ala opitaan töiden kautta”, hän kertoo. Kesän jälkeen Sutela jatkoi tuntityöntekijänä, kunnes palasi viimeistelemään opintonsa. Vuonna 2015 hän palasi taloon tekemään diplomityötään geotekniikasta, ja valmistuttuaan työllistyi samalle alalle suunnittelun georyhmään. Hänen tyypillinen työpäivänsä kuluu erilaisten geosuunnitteluprojektien parissa. ”Vastuullani on esimerkiksi ratojen stabiliteettilaskentaa ja rumpusuunnittelua. Tyypillisenä päivänä teen suunnittelutöitä Novapointilla tai Autocadilla. Lisäksi työpäiväni sisältää usein palavereita tai kokouksia, joissa käsitellään meneillään olevia projekteja.” 

Työmaamestari Jannina Hautamäki on työskennellyt VR Trackillä nyt vuoden verran. Hautamäellä on sekä kone- ja tuotantotekniikan ammattikorkeakoulututkinto että sähköasentajan ammattikoulututkinto, ja hän hakikin taloon alunperin sähköasentajaksi. ”Laitoin hakemuksen sisään ja minulle tarjottiinkin teknisen harjoittelijan paikkaa, johon tulin sitten valituksi”, hän kertaa. Harjoittelijapestin päätyttyä Hautamäki palkattiin työmaamestariksi. Tällä hetkellä hän työskentelee turvalaitepuolen parissa Riihimäki-Tampere-projektissa, joka työllistää kerralla jopa 40 alan ammattilaista. ”Uusimme turvalaitteita Riihimäki-Tampere-välillä. Omiin työtehtäviini tässä jättiprojektissa kuuluvat muun muassa MVR-mittausten tekeminen työmailla, työmaiden papereiden dokumentointi ja aikataulujen valmistelu.” 

Jannina Hautamäki aloitti viime vuonna VR Trackillä teknisenä harjoittelijana ja jatkoi harjoittelujakson jälkeen Trackillä uraansa työmaamestarina. Kuva: Heidi Liljeblad

Harjoittelijakin saa vastuuta alusta alkaen

Työ VR Trackillä oli Sutelalle ensimmäinen oman alan työpaikka. Hän kehuu VR Trackiä etenkin sen vuoksi, että talossa uraansa vasta aloittelevakin opiskelija tai vastavalmistunut saa heti ensimmäisistä työpäivistä lähtien eteensä oikeita työtehtäviä, pääsee mukaan muun muassa palavereihin, ja hänet otetaan osaksi työyhteisöä. ”Aloittaessani avustin erilaisissa ympäristöasioissa, kuten ympäristölupahakemusten tekemisessä. Opintoni vastasivat alaa hyvin, mutta suunnittelutoimistoista minulla ei ollut aiempaa kokemusta”, Sutela kertoo.

Uraansa aloittaessaan Sutela odotti oppivansa paljon uutta, ja tämä kävi myös toteen. Kuten jo yllä todettiin, ratamaailmaan ei koulunpenkillä kovinkaan syvällisesti voi perehtyä, vaan ala opitaan töiden kautta. Sutela kertoo yllättyneensä etenkin siitä, kuinka mielellään kaikki häntä alussa neuvoivat, kiireen keskelläkin. ”Kukaan ei olettanut, että tietäisin kaikesta kaiken. Yksi tärkeimmistä täällä oppimistani asioista on se, että tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa. Moni kysymys avaa uusia näkökulmia myös kokeneemmille työntekijöille. Tuoreille näkökulmille on aina paikkansa.” 

Myös Hautamäki kehuu työkavereitaan ja esimiehiään hyvästä perehdytyksestä. ”Sain työmaamestarin työhön liittyviä työtehtäviä pikkuhiljaa hoidettavakseni jo teknisenä harjoittelijana. Oppimista avitti meidän loistava työyhteisö. Moni on ollut täällä pitkään, ja ilmapiiri on hyvin yhteisöllinen. Esimieheni Tarmo Lehtinen esimerkiksi on todella hyvä kertomaan asioita ja neuvomaan”, hän kertoo. Lisää oppia ja kokemusta Hautamäelle on kertynyt myös erilaisten kurssien kautta.

Projektien myötä avautuu mielenkiintoisia uramahdollisuuksia

Haastateltavat kehuvat VR Trackiä työnantajana mielellään. ”VR Track on tosi reilu ja tasapuolinen työnantaja. Kaikkia kohdellaan samalla tavalla ja nuori asiantuntija oppii täällä hirveästi sellaisia asioita, joita ei koulunpenkillä kerrota. Kokeneet työntekijät jakavat mielellään tietotaitoaan eteenpäin”, kertoo Sutela. Työtiimeihin mahtuu monen ikäistä porukkaa, niin nuoria kuin kokeneempiakin. ”Tiimimme on ikähaarukaltaan laaja. Pidämme tiiviisti yhtä ja täältä löytää helposti oman henkisiä työkavereita”, lisää Hautamäki.

Geosuunnittelija Pauliina Sutelan mukaan parasta hänen työssään on uuden oppiminen. Kuva: Ville Honkonen

Työtehtävät pyörivät tyypillisesti erilaisten projektien ympärillä, ja projektien kautta avautuu myös mielenkiintoisia uusia ura- ja etenemismahdollisuuksia. ”Etenemistä pohditaan myös esimiehen kanssa. Laadimme suunnitelmia esimerkiksi siitä, miten kouluttaudutaan seuraavaksi”, Sutela kertoo. Parhaaksi asiaksi työssään Sutela mainitsee uuden oppimisen. Projektit ovat hänen mukaansa monesti niin erilaisia, että niissä oppii automaattisesti paljon uutta ja jokainen projekti kehittää omaa ammattitaitoa eteenpäin. Hautamäki on samoilla linjoilla: ”Vaihtelevuus on tässä työssä parasta. Eri projektit tarjoavat erilaisia haasteita, mikä pitää työn mielenkiintoisena.” VR Trackin rakennuspuoli jakaantuu eri osa-alueisiin ja työntekijät voivat halutessaan erikoistua eri suuntiin.

Trainee-ohjelma valmistaa uraan asiantuntijana – ”huikea tilaisuus”

”Suosittelen VR Trackiä ihmisille, jotka haluavat vähän tavallisesta poikkeavan työnkuvan. Ratamaailma on aivan erilainen moneen muuhun tekniseen alaan verrattuna”, Hautamäki kertoo. ”Pitää olla valmis oppimaan uusia asioita avoimella mielellä”, lisää Sutela.

Uusi trainee-ohjelma on Sutelan mukaan uudenlainen ja ainutlaatuinen tilaisuus, joka tarjoaa hyvän mahdollisuuden päästä tutustumaan alaan monesta eri näkökulmasta. Mukaan valitaan 2-4 teknisen alan korkeakoulusta vastavalmistunutta traineeta, jotka aloittavat ohjelmassa syksyllä. Vuoden ohjelman aikana trainee työskentelee neljän kuukauden jaksoissa yhteensä kolmessa VR Trackin liiketoiminnossa. Jokainen trainee saa tuekseen johtoryhmätasolta mentorin, jonka kanssa trainee tapaa säännöllisesti ohjelman edetessä. Lisäksi jokaisessa liiketoiminnossa traineen työskentelyn ohjaamisesta huolehtii oma ohjaaja. Vuoden jälkeen traineelle tarjoutuu mahdollisuus jäädä VR Trackille töihin.

Kiinnostuitko? Haku trainee-ohjelmaan on käynnissä nyt! Lue lisää ja jätä hakemuksesi »


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles