Rotankolot työmaan betonirakenteissa johtivat siihen, että näennäisesti hyvien betonirakenteiden lujuudesta löytyi puutteita myös muualla työmaalla. Myös monet muut työmaat alkoivat tarkkailla betonirakenteiden laatua. Ongelmien ja niiden selvitysten myötä betonirakenteiden riskien kanssa osataan tehdä töitä aiempaa huolellisemmin.
Usealta työmaalta löytyi liian heikkoja betonirakenteita
Betonirakenteiden ongelmat alkoivat paljastua, kun Turun sairaalatyömaan betonirakenteista löytyi rotankoloja. Aluksi ongelmista syytettiin huonoa betonityötä, mutta pian selvisi, että betoni on jäänyt liian pehmeäksi ja aikataulut ovat saattaneet olla liian kireitä. Rotankolojen ansiosta selvisi, että myös muissa työmaan betonirakenteissa on vakavia puutteita. Esimerkiksi seinärakenteen yläosan betonin lujuuden olisi pitänyt olla mitattaessa vähintään 45 megapascalia, mutta se oli pahimmillaan vain 22. Kyseinen betoni on näyttänyt ihan hyvältä, mutta ei ole ollut merkittävästi sen lujempaa kuin rotankoloinen betoni.
Haurasta betonia löytyi myös muualta. Esimerkiksi turkulaisella pysäköintitalotyömaalla herättiin tutkimaan betonin lujuutta sairaalatyömaan ongelmien takia. Heikkoa betonia löytyi pilareista, jotka näyttivät hyvin valetuilta, mutta joiden lujuus oli 60 – 70 prosenttia vaaditusta. Liian pehmeää betonia on löytynyt myös pääkaupunkiseudulta ja Pirkanmaalta. Betonin lujuusongelmia oli muualla jo aikaisemmin. Rovaniemeläisellä työmaalla ei ymmärretty, että kylmässä ja vesisateessa muutaman päivän kuivunut sokkeli ei vielä kestä betonielementin painoa, mikä johti miehen menehtymiseen. Kemijärvellä betonin heikkous huomattiin teräksiä jännitettäessä ja VR Track joutui purkamaan siltatyömaan valun.
Betonirakenteet on suunniteltava huolella ja tehtävä yhteistyössä
Rakentamisessa tarvitaan usein monen toimijan yhteistyötä. Myös betonimassa olisi hyvä tehdä suunnittelijan, työmaan ja betonivalmistajan yhteistyönä, jotta siitä tulee juuri tarkoitettuun kohteeseen sopivaa. Turun sairaalatyömaalla yhteistyö olisi ollut erityisen tärkeää, sillä betonirakenteet piti mitoittaa kestämään junan törmäys. Työmaalla tehtiin se virhe, että valuun käytettiin edellisestä valusta jäänyttä, jo jäykkää betonimassaa. Lisäksi aikataulu on ollut äärimmäisen tiukka junaliikenteen ja työmaan lupausten takia.
Betoni testataan tavallisesti tehtaassa, jossa on sen lujittumisen kannalta erinomaiset olosuhteet. Käytännön olosuhteet eivät vastaa betonin laadunvalvontaolosuhteita. Vielä 80-luvulla työmaat ovat itse valaneet betonista testikuution, kun nykyisin luotetaan tehtaiden tekemiin testikuutioihin. Tapaukset betonin heikosta lujuudesta saattavat johtaa testikuutioiden paluuseen, jotta voidaan nähdä, onko betonimassa kelvollista vielä työmaallakin.
Betoniteollisuus teki selvityksen lujuusongelmien syistä. Nämä syyt jakautuivat kahteen erilliseen ryhmään. Ensimmäinen ryhmä koostuu P-lukubetoneista, joita käytetään yleensä infrarakenteissa. P-lukubetonin vaatimukset edellyttävät notkistavan lisäaineen ja huokostimen käyttöä betonia valmistettaessa. Joissakin tapauksissa tämä yhdistelmä on muodostanut betoniin liikaa ilmaa, mikä laskee lujuutta. Vaativissa kohteissa betonin ilmapitoisuus tulisi mitata myös työmaalla, mutta liikaa ilmaa sisältävää betonia on päätynyt myös rakenteisiin. Toinen ryhmä koostuu työmaista, joille on tilattu betonia, jonka työstettävyys ei sovi kohteeseen tai jonka lujuus kehittyy liian hitaasti työn etenemiseen nähden. Erityisesti jos sää on kylmä ja muotit puretaan nopeasti, tavalliset betonit eivät ehkä ehdi lujittua tarpeeksi nopeasti. Sementeissä tai seosaineissa ei havaittu laatuongelmia.
Lähteet:
Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:
Rakennusala kansainvälistyy niin ulkomaille kuin kotimaassakin
Homeongelmia voidaan ennaltaehkäistä terveellä rakentamisella
Rakennusala tuo omat haasteensa työturvallisuuteen
Aliurakointi rakennusalalla – Joustoa talonrakentamiseen ja infrarakentamiseen
Putkiremontti pitää rakennuksen kunnossa – Muista remontoida asukkaat ja taloyhtiö huomioiden
Kerrostalojen uudisrakentaminen – Asuntoja sijoittajille, pienille perheille ja tyylitietoisille