Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Nuoren työttömyys valmistumisen jälkeen

$
0
0
Työttömäksi valmistuminenTyöttömäksi valmistuminen

Valmistuminen suoraan koulusta työttömäksi ei ole kenenkään tavoitteena, mutta sen mahdollisuus kannattaa ottaa huomioon opiskelujen loppuvaiheessa. Käsittelemme myös työttömyyttä armeijan jälkeen. Artikkeli on osa työttömän tietopakettia, johon kokoamme vastauksia yleisimpiin työttömyyteen liittyviin kysymyksiin.

Jos sinulla ei ole työpaikkaa valmistuessasi, sinun pitää muistaa ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon heti valmistuttuasi. Se on suositeltavaa myös ylioppilaille, joilla ei ole työtä. Työttömyysetuutta voidaan maksaa siitä päivästä, jolloin olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi. TE-toimisto antaa Kelalle työvoimapoliittisen lausunnon, jonka perusteella oikeutesi työttömyysetuuksiin määräytyy.

Saanko työttömyyspäivärahaa vai työmarkkinatukea?

Peruspäivärahan edellytyksenä on työssäoloehdon täyttyminen ja se pätee myös juuri valmistuneeseen opiskelijaan. Sinun on pitänyt olla palkkatyössä vähintään 26 viikkoa eli noin 6 kuukautta työttömyyttä edeltäneiden 28 kuukauden aikana. Päätoiminen opiskelu pidentää tarkastelujaksoa jopa seitsemällä vuodella, joten oikeutesi päivärahaan kannattaa tarkistaa.
Lisäksi työajan on pitänyt olla vähintään 18 tuntia viikossa ja palkan työehtosopimuksen mukainen tai vähintään 1187€/kk.

Mikäli olet jo työttömyyskassan jäsen, olet useimmiten oikeutettu myös ansiosidonnaiseen päivärahaan ehtojen täyttyessä. Tilanteesi kannattaa tarkistaa työttömyyskassastasi.

Työmarkkinatuki on harkinnanvarainen etuus ja saman suuruinen kuin peruspäiväraha. Todennäköisesti saat sitä, mikäli et täytä peruspäivärahan ehtoja. Huomaa, että jos asut vielä vanhempiesi luona, se vaikuttaa työmarkkinatukeesi.

Tarkempaa tietoa työttömyysetuuksista löydät sarjan aiemmasta artikkelista Työttömän etuudet. Muista myös, että työttömänä saatat olla oikeutettu Kelan yleiseen asumistukeen tai opintolainan korkoavustukseen.

Työmarkkinatuki ilman ammatillista tutkintoa

Mikäli sinulla ei ole minkäänlaista ammatillista koulutusta, voit saada työmarkkinatukea vasta 5 kuukauden odotusajan jälkeen. Sääntö pätee esimerkiksi tuoreisiin ylioppilaisiin. Lisäksi alle 25-vuotiaalta edellytetään aktiivisuutta yhteishaussa ja tätä valvoo TE-toimisto.

Työttömyysturva armeijan jälkeen

Mikäli sinulla ei ole työpaikkaa armeijasta kotiutumisen jälkeen, olet hyvin suurella todennäköisyydellä oikeutettu työttömyysturvaan. Näin varsinkin, jos sinulla on jo ammatillinen tutkinto esimerkiksi ammattikoulusta.

Mikäli olet käynyt vain lukion tai peruskoulun ennen armeijaa, tilanteesi tutkitaan tapauskohtaisesti. Aiemmin mainittua 5 kuukauden odotusaikaa saatetaan soveltaa sinuunkin, joskin siitä yleensä vähennetään ennen armeijaa kulunut työttömyysaika. Kela pystyy arvioimaan oikeutesi työttömyysturvaan jo etukäteen, kunhan tiedät kotiutumistajankohtasi ja annat selvityksen tilanteestasi.

Työttömäksi armeijasta
Työttömyysturvasta kannattaa kysyä hyvissä ajoin ennen armeijasta kotiutumista esimerkiksi varuskuntasi sosiaalikuraattorilta tai varusmiestoimikunnalta.

Työkokemusta arvostetaan

Varsinkin lama-aikoina ja työllistymistilanteen ollessa kehno, opiskelijat saattavat kikkailla valmistumisajankohtansa kanssa odottaen parempia aikoja työllistyä omalle alalleen. Perussääntö kuitenkin on, että työnantajat arvostavat mitä tahansa työkokemusta, alasta riippumatta. Mikäli sinulla on valmistumisen jälkeen mahdollisuus tehdä töitä, sen vastaanottaminen on erittäin suositeltavaa, vaikkei se olisikaan juuri oman alasi työtä. Samalla kerrytät myös työssäoloehtoasi.

Lähteet:
Kela


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles