Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Opiskelu työttömänä

$
0
0
Opiskelu työttömänäOpiskelu työttömänä

Työtön voi parantaa työllistymismahdollisuuksiaan opiskelemalla uuden ammatin tai jatkokouluttautumalla. Tässä artikkelissa valotamme työttömyyteen ja opiskeluun liittyviä asioita. Artikkeli on osa työttömän tietopakettia, johon kokoamme vastauksia yleisimpiin työttömyyttä koskeviin kysymyksiin.

Työttömyyskorvaus ja opiskelu

Päätoimisena opiskelijana sinulla ei normaalisti ole oikeutta työttömyysetuuksiin vaan kuulut opintotuen piiriin. Voit saada työttömyyskorvausta opiskelun aikana, jos opiskelet sivutoimisesti, osallistut työvoimapoliittiseen koulutukseen tai joissakin tapauksissa myös omaehtoiseen kokopäiväiseen opiskeluun. TE-toimisto tutkii ja päättää, pidetäänkö sinua päätoimisena opiskelijana ja oletko oikeutettu työttömyyskorvauksiin opiskeluajalta. Ilmoita opiskeluaikeistasi TE-toimistoon mahdollisimman ajoissa.

Päätoimisiin opintoihin lasketaan ainakin seuraavat:

  • Ammattikorkeakoulututkinnon opiskelu.
  • Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelu.
  • Alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon opiskelu yliopistossa.
  • Lukio-opinnot, joiden laajuus on yhteensä vähintään 75 kurssia (käytännössä normaalit lukio-opinnot)
  • Opintojen laajuus on opintosuunnitelmassa keskimäärin vähintään 5 opintopistettä, 3 opintoviikkoa tai 4,5 osaamispistettä opiskelukuukautta kohti.
  • Opintojen laajuus on keskimäärin vähintään 25 viikkotuntia

Päätoimisetkin opiskelut saatetaan joissakin tilanteissa tulkita sivutoimiseksi, jos olet esimerkiksi opiskeluaikana käynyt vakituisesti töissä tai toiminut yrittäjänä ja jäät näistä työttömäksi. Työttömyyskorvauksia saadaksesi sinun tulee toki täyttää myös muut etuuksien saamiseen liittyvät ehdot.

Työvoimapoliittinen koulutus

Työvoimapoliittinen aikuiskoulutus, toiselta nimeltään työvoimakoulutus, on työ- ja elinkeinohallinnon ulkopuolelta ostamaa koulutuspalvelua. Se on tarkoitettu vähintään 20-vuotiaille työttömille työnhakijoille ja työttömyyden uhkaamille henkilöille.

Koulutuksella pyritään useimmiten hankkimaan ammattitutkinto tai tutkinnon osa. Koulutuksessa voi olla mahdollista suorittaa myös kesken jäänyt tutkinto. Usein koulutuksissa tarjotaan käytännön työharjoittelua yrityksissä.

Työvoimapoliittiseen koulutukseen voit hakea erikseen TE-toimiston kautta. Koulutuksen ajalta sinulle maksetaan sitä työttömyyskorvausta, johon olet oikeutettu: peruspäivärahaa, ansiosidonnaista päivärahaa tai työmarkkinatukea. Tämän lisäksi voit saada osallistumispäiviltä kulukorvausta.

Omaehtoinen opiskelu
Työvoimapoliittinen koulutus mahdollistaa opiskelun ja työttömyysetuuksien saamisen. Omaehtoinen koulutus on usein opintotuen piiriin luettavaa opiskelua.

Omaehtoinen koulutus

Koulutus ja opiskelu on omaehtoista silloin, kun TE-toimisto ei järjestä koulutusta, eikä valitse opiskelijoita. Toisin sanoen sinä itse valitset, mitä opiskelet ja missä. TE-toimisto kuitenkin arvioi, täytätkö edellytykset, joiden perusteella opiskeluasi voidaan tukea työttömyysetuuksilla opintotuen sijasta.

Saadaksesi työttömyysetuutta omaehtoiseen opiskeluun sinun pitää olla:

  • Vähintään 25-vuotias
  • Ilmoittautunut TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi ja työnhakusi pitää olla voimassa.
  • TE-toimiston arvion mukaan koulutuksen tarpeessa ja opiskelu parantaa työllistymismahdollisuuksiasi
  • Sopinut opintojen tukemisesta työttömyysetuudella ennen opiskelun aloittamista.

Työttömyysetuutta voi saada opiskeluihin maksimissaan 24 kuukautta eli 2 vuotta yhtä opintokokonaisuutta kohden. Lisäksi sinun pitää todistaa opiskelujen eteneminen TE-toimistolle.
Tarkempia tietoja omaehtoisesta opiskelusta on tällä TE-toimiston sivulla.

Lähteet:
TE-toimisto
YTK, Yleinen työttömyyskassa
Työllisyysportti


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles