Quantcast
Channel: Duunitori – Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Millainen on hyvä työsopimus?

$
0
0
Solmittu tyosopimusSolmittu tyosopimus

Työsopimus on työntekijän ja työnantajan välinen sopimus, jolla työntekijä sitoutuu tekemään töitä palkkaa vastaan. Sopimuksessa määritellään myös muita tärkeitä asioita, kuten työajat ja työntekopaikka. Työsopimus voidaan tehdä kirjallisesti, suullisesti tai sähköisenä, mutta se olisi varmuuden vuoksi hyvä tehdä aina kirjallisena.

Huolehdi, että sopimuksessa on perusasiat kunnossa

Työsopimuksessa on hyvä olla selvitys työnteon keskeisistä ehdoista. Näitä ovat:

  • työnantajan ja työntekijän koti- tai liikepaikka,
  • työnteon alkamisajankohta,
  • määräaikaisen työsopimuksen päättymisaika ja peruste määräaikaisuudelle,
  • mahdollinen koeaika,
  • työntekopaikka tai selvitys siitä, miten työntekijä työskentelee useissa eri kohteissa,
  • pääasialliset työtehtävät,
  • sovellettava työehtosopimus,
  • perusteet palkan tai muun vastikkeen määräytymiselle ja palkanmaksukausi,
  • säännöllinen työaika,
  • vuosiloman määräytyminen,
  • irtisanomisaika tai perusteet sen määräytymiselle.

Jos näistä asioista ei ole sovittu työsopimuksessa, työnantajan täytyy antaa niistä erillinen selvitys ensimmäisen palkanmaksukauden loppuun mennessä.

Koeaika ei ole pakollinen, mutta työsopimuksessa voidaan erikseen sopia enintään kuuden kuukauden pituisesta koeajasta. Sen aikana kumpikin osapuoli voi vielä halutessaan purkaa työsopimuksen. Työnantaja voi lisätä työsopimukseen myös salassapito- tai kilpailukieltoehtoja, joissa kielletään esimerkiksi työnantajan asioden kertominen eteenpäin tai kilpailevan yritystoiminnan perustaminen. Työsopimuksessa ei saa olla ehtoja, jotka ovat alan yleissitovan työehtosopimuksen vastaisia. Jos tällaisia ehtoja kuitenkin laitetaan työsopimukseen, niiden sijasta noudatetaan työehtosopimuksen määräystä.

Erilaiset työsopimukset sopivat erilaisiin tilanteisiin

Työsopimukset ovat aina voimassa toistaiseksi, ellei erikseen sovita määräaikaisesta työsuhteesta. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus tarkoittaa sitä, että työsuhde pysyy voimassa, kunnes työnantaja tai työntekijä irtisanoo työsopimuksen. Määräaikaisessa työsopimuksessa taas on ennalta sovittu milloin työsuhde päättyy. Määräaikaisia työsopimuksia käytetään esimerkiksi projekteissa, kesätöissä ja sijaisuuksissa. Työnantaja ei saa tehdä määräaikaista työsopimusta ilman perusteltua syytä.

Työsopimuksessa voidaan sopia kokoaikaisesta työstä tai osa-aikatyöstä. Kokoaikaisessa työsopimuksessa sovitaan, että työntekijä tekee viisi kokonaista työpäivää viikossa. Osa-aikainen työntekijä taas tekee sopimuksen mukaisesti vähemmän tunteja viikossa. Jos työnantaja tarvitsee myöhemmin lisää työntekijöitä tehtäviin, jotka sopisivat osa-aikaiselle työntekijälle, työnantajan on tarjottava työtä ensin hänelle.

tyosopimuksen allekirjoittaminen
Lue työsopimus huolella läpi ennen allekirjoittamista.

Ennen työsopimuksen allekirjoittamista

Vaikka myös suullinen työsopimus on pätevä, sopimus kannattaa aina tehdä kahtena kappaleena kirjallisena. Näin sekä työnantajalle että työntekijälle jää mustaa valkoisella siitä, mitä on sovittu. Mahdollisissa ongelmatilanteissa sovitut asiat on helppo tarkistaa kummankin allekirjoituksella varustetusta työsopimuksesta. Ennen kuin allekirjoitat sopimusta, lue se huolellisesti läpi. Tarkista, että sopimuksessa on kaikki kohdat samalla tavalla, kun työnantajan kanssa on puhuttu. Katso, että sopimuksesta ei puutu mitään tärkeää ja että se ei sisällä kohtuuttomia ehtoja.

Tarkista myös, tuleeko työsuhteessasi sovellettavaksi jokin yleissitova työehtosopimus. Jos työsuhteessa ei ole noudatettavaa työehtosopimusta, mikään ei takaa esimerkiksi palkankorotuksia, lomarahaa tai perhevapaiden ajan palkkaa. Näistä asioista voidaan kuitenkin sopia työsopimuksessa, vaikka mitään työehtosopimusta ei tarvitsisikaan noudattaa. Tutustu lisäksi mahdollisiin kilpailukieltoihin tarkasti. Tiukka kilpailukielto saattaa vaikeuttaa työllistymistäsi tai yrittäjyyttä työsuhteen jälkeen.

Lähde:

Työsopimuslaki
Ekonomi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 449

Trending Articles