Työtön voi tehdä työttömyysaikanaan töitä, mutta tulot vaikuttavat maksettaviin työttömyyskorvauksiin. Kerromme, mitä vaikutuksia tuloilla on etuuksiin. Artikkeli on osa työttömän tietopakettia, johon kokoamme vastauksia yleisimpiin työttömyyttä koskeviin kysymyksiin.
Osa-aikatyö ja työttömyyskorvaus
Työttömyysaikana tekemäsi osa-aikatyö tai sivutyö ja niistä saatavat palkat vaikuttavat työttömyyskorvauksiisi. Samoin jotkin sosiaalietuudet ja pääomatulot vaikuttavat työttömyyskorvauksiin. Muistathan, että työttömyysetuuksistakin maksetaan veroa.
Tulojen vaikutukset koskevat yhtälailla peruspäivärahaa, ansiosidonnaista päivärahaa eli ansiopäivarahaa sekä työmarkkinatukeakin. Etuuksien välillä on kuitenkin eroa siinä, miten tulosi vaikuttavat maksettaviin tukiin. Mikäli olet työttömyyskassan jäsen, sinun kannattaa kysyä neuvoa osa-aikatyöskentelyyn ja ansiopäivärahasi maksuun liittyviin kysymyksiin suoraan kassastasi. Perustietoa eri työttömyysetuuksista löydät sarjan aiemmasta artikkelista.
Tulojen vaikutus Kelan työttömyyskorvauksiin
Kelan perussääntö on, että jokainen palkkana maksettu euro vähentää peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea 50 senttiä. Työtuloon lasketaan palkan lisäksi mukaan muut palkkiot, verolliset kulukorvaukset, luontoisedut yms.
Työtulosi sovitellaan yhteen peruspäivärahan tai työmarkkinatuen kanssa 4 viikon välein. Tarkastelun aikaväliä kutsutaan sovittelujaksoksi, kun taas työtulon ja työttyömyysetuuden yhdistelmää sanotaan sovitelluksi työttömyysetuudeksi, esimerkiksi sovitelluksi työmarkkinatueksi.
Mikä ihmeen suojaosa?
Voit tienata 300 €/kk bruttona eli ennen veroja ilman, että tulo vähentää työttömyysturvasi määrää. Tätä kutsutaan suojaosaksi. Jos tarkastelujaksona on 4 viikkoa, on suojaosa 279 €. Muista aina ilmoittaa kaikki työtulosi Kelaan tai työttömyyskassaasi, vaikka tulot eivät ylittäisi suojaosaa.
Pääomatulot, kuten vuokratulot, ja työmarkkinatuki
Tarveharkintaisen työmarkkinatuen maksamiseen vaikuttavat myös pääomatulot, joita ovat esimerkiksi vuokra-, metsä-, osinkotulot osakkeista. Tulorajaan vaikuttaa se, asutko yksin ja onko sinulla lapsia.
Harkinnassa otetaan huomioon myös tulot, jotka on hankittu työttömyysjakson ulkopuolella. Lisäksi joissakin tilanteissa pääomatulot eivät vaikuta työmarkkinatukeen mitenkään.
Sosiaalietuudet, jotka eivät vaikuta työttömyyskorvauksiin
Kela on määritellyt erikseen sosiaalietuudet, jotka eivät vaikuta työttömyyskorvauksien suuruuteen. Näitä etuuksia ovat peruspäivärahan ja työmarkkinatuen kohdalla:
- lapsilisä
- elatusapu tai -tuki
- yleinen asumistuki tai eläkkeensaajan asumistuki
- toimeentulotuki
- eläkettä saavan hoitotuki tai vammaistuki
- tapaturmavakuutuslain mukaan maksettu haittaraha, sotilasavustus ja sotilasvammalain mukainen elin- tai täydennyskorko.
Sekä peruspäivärahan osalta lisäksi:
- perhe-eläke
- osittainen varhennettu vanhuuseläke
Työtön ja vapaaehtoistyö tai talkootyö
Et menetä työttömyyskorvauksiasi vapaaehtois- tai talkootöissä. Yleensä riittää, että kerrot vapaaehtoistyön tekemisestä TE-keskuksessa siellä käydessäsi. Voit tehdä näitä arkeesi iloa antavia töitä, kunhan työ on työttömyysturvalain mukaista palkatonta, tavanomaista yleishyödyllistä vapaaehtois- tai talkootyötä.
Muista, että menetät oikeutesi työttömyyskorvauksiin, jos et vapaaehtoistyön takia hae tai voi vastaanottaa kokoaikatyötä. Vapaaehtoistyö ei voi olla sellaista, joka normaalisti tehtäisiin työsuhteessa tai yrittäjänä. Jos olet tästä epävarma, kysy tarkennuksia TE-toimistosta.
Normaalisti vapaaehtois-ja talkootöiden tunnusmerkkeinä pidetään palkattomuutta, yleishyödyllisyyttä ja auttamista. Vapaaehtoistöissä saamasi tarjoilut ja niihin mahdolliset kulukorvaukset ovat myös sallittuja.
Tarkempia ohjeita työttömän vapaaehtois- ja talkootyöhön löydät tältä TE-keskuksen sivulta.
Lähteet:
TE-keskus
Kela
YTK työttömyyskassa