BURGER KING® -ravintolaketju laajenee nopeasti Suomessa ja rekrytoi uusia vuoropäälliköitä. Saadakseen käsityksen vuoropäällikön työstä ja Burger Kingistä työpaikkana, Duunitorin toimittaja jalkautui ketjun kahteen ravintolaan Helsingissä.
Artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Burger Kingin kanssa.
Hae vuoropäälliköksi Burger Kingiin »Pelipaikka Kingijengistä
Duunitorin toimittaja sai mahdollisuuden haastatella kahta Helsingissä työskentelevää vuoropäällikköä, Emilia Vinniä ja Keijo Saukkoa. Malmin ravintolassa työskentelevä Emilia on tismalleen sellainen henkilö, jonka kuvittelisikin työskentelevän vuoropäällikön tehtävissä: Iloinen ja energinen tyyppi, joka ei kavahda asiakkaiden kohtaamista. Hän liittyi kingijengiin huhtikuussa 2016 ja eteni vuoropäälliköksi jo seuraavana syksynä. Keijo aloitti Oulun Burger Kingissä keväällä 2015 ja siirtyi vuoropäälliköksi saman vuoden marraskuussa. Syksyllä 2016 hän muutti Helsinkiin ja jatkoi vuoropäällikkönä Meilahden ravintolassa.
Ennen Burger Kingiä Emilia työskenteli tarjoilijana hotelleissa ja Keijo puolestaan kilpailevan pikaruokaketjun palveluksessa. Burger Kingissä Keijoa kiinnosti houkuttelevampi työsopimus ja paremmat etenemismahdollisuudet. Mielikuva alalla työskentelystä tiivistyi Emilian mielessä yhteen sanaan: kiire. Hänen suhtautumisensa kiireeseen on kuitenkin mutkaton: ”Ei ole työpaikkaa, jossa voi löysäillä. Eikä kiire minua haittaakaan, aikakin kuluu silloin nopeammin kivaa duunia tehdessä.” Ravintolaketjun tiukat standardit yllättivät Emilian: ”Aluksi oli shokki, että täällä ollaan niin tarkkoja, mutta myöhemmin ymmärsin, että asiakkaan kannalta on älyttömän hyvä asia, että esimerkiksi hygienian suhteen ollaan tarkkoja.”
Vuoropäällikkö vastaa kokonaisuudesta
”Vuoropäällikkö tekee kaiken täysillä. Jos itse ei tee, niin ei voi muiltakaan vaatia.” –Emilia
Emilian mukaan vuoropäällikköä tarvitaan varmistamaan kokonaisuuden toimivuus. Keijo nostaa esille tarpeen valvoa standardien noudattamista ja ruoan laatua. Vuoropäällikkö ei ole sidottu työpisteeseen vaan hän auttaa siellä missä apua tarvitaan – ja tietenkin palvelee asiakkaita. ”Jokaisella työntekijällä on vastuunsa, mutta vuoropäällikkö huolehtii siitä, että kaikki tapahtuu oikeaan aikaan”, Emilia kertoo. Työ on monipuolista, kun vastuulla on vuoron aikana koko ravintola keittiöineen, kassoineen ja saleineen. Vuoropäällikkö on suurimman osan ajastaan ravintolan puolella, mutta hän hoitaa myös toimistotehtäviä, kuten kassojen laskemisen ja tilitykset. Hän johtaa omalla esimerkillään. ”Ei voi olla niin, että päällikkö istuu koko ajan toimistossa”, Keijo korostaa. Molemmat ovat sitä mieltä, että esikuvana oleminen tarkoittaa sitä, ettei saa itse lipsua sovituista pelisäännöistä.
Keijon mielestä vuoropäällikön on oltava vuorovaikutustaitoinen ja joustava, mutta tarvittaessa myös jämäkkä. Emilia korostaa rehellisyyttä, innostavuutta ja halua oppia uutta. Molempien mielestä ravintola-alan kokemus ei ole vuoropäällikölle välttämätöntä, kunhan asenne on timanttinen. ”Itsekin olen käynyt vain lukion, enkä ole opiskellut tälle alalle”, Emilia kertoo. Hän kuitenkin myöntää, että aiemmasta kokemuksesta tarjoilijan työstä ja kassan käyttämisestä oli hyötyä.
Vuoropäällikkökoulutuksensa Emilia aloitti omassa ravintolassaan. ”Oli helpompaa opiskella perusasiat tuttujen henkilöiden kanssa”, hän kertoo. Koulutuksen lopuksi oli sertifiointi. ”Siinä arvioidaan, millä tasolla olet kehittymisessäsi”, Emilia sanoo ja kehuu arviointiin liittyvää keskustelua rakentavaksi. ”Koulutuksen aikana ei jätetty missään vaiheessa yksin”, hän iloitsee.
Liukuhihnameininki – ei kiitos!
Palkitsevinta vuoropäällikön työssä on Emilian mielestä alaisten kehittymisen näkeminen. Toisaalta sekin motivoi, että saa hyvää palautetta ja huomaa oman kehittymisensä. Keijo arvostaa asiakkailta saatua palautetta, jota tulee sekä palvelusta että ruoan laadusta. Rakentavan palautteen molemmat ottavat mielellään vastaan, sillä se auttaa koko tiimiä parantamaan toimintaansa. ”Asiakas on aina oikeassa”, Emilia tiivistää vuoropäälliköltä vaadittavan palveluasenteen. Keijo pitää erityisen tärkeänä palvelun henkilökohtaisuutta: ”Se ei ole liukuhihnameininkiä.”
”Kun työntekijät unohtavat painetilanteessa hengittää, vuoropäällikkö auttaa.” – Keijo
Emiliasta tuntui aluksi oudolta johtaa ihmisiä, jotka olivat perehdyttäneet hänet ravintolan töihin. Itseluottamus ja käsitys johtamisesta kuitenkin paranivat vuoropäällikkökoulutuksen aikana. Nykyään hän uskaltaa antaa korjaavaakin palautetta, mutta pyrkii tekemään sen mahdollisimman ystävällisellä tavalla. Keijo mainitsee työn vaativan hyvää paineensietokykyä. ”Vaikka tulee bussilastillinen ihmisiä yhtä aikaa sisään, niin ei auta vetää naamaa näkkärille”, hän kuvailee.
Keijo kertoo vaativansa porukalta paljon, mutta ei liikaa, koska hän tietää kaikkien tekevän parhaansa. Omana kehityskohteenaan hän pitää sitä, että työntekijöille voisi antaa nykyistä enemmän palautetta. Palautetta hän saa itse ravintolapäälliköltä, jonka kanssa istutaan alas säännöllisesti. Emilia haluaa esimiehenä innostaa ja varmistaa, että kaikilla on hyvä olla. ”Jos on huolia ja murheita, niistä saa puhua”, hän kuvailee. Hän ymmärtää myös joustamisen merkityksen: ”Kun on sellainen fiilis, ettei haluaisi olla kassalla, niin totta kai saa olla keittiössä.” Standardeista lipsumista hän ei kuitenkaan salli missään tilanteessa.
Huumoria ja suoraa puhetta
Malmin ravintolassa työskentelee kolmetoista työntekijää ja Meilahdessa vajaat kaksikymmentä. Hieman yli puolet heistä työskentelee osa-aikaisesti esimerkiksi opintojen ohella. Työyhteisöään Emilia ylistää suuresti: ”Meillä on tosi hyvä porukka. Kertaakaan ei ole tullut fiilistä, ettei jaksa tulla töihin.” Yhteyttä työkavereihin pidetään myös WhatsApp-ryhmän kautta. Asioista puhutaan avoimesti. ”Jos jokin asia tökkii, sanomme siitä suoraan, jotta asia korjaantuu”, hän tiivistää. Keijo kuvaa Meilahden jengiä sanalla rempseä. ”Itselläni meni pari viikkoa talon tavoille oppimisessa”, mies kertoo viitaten hurttiin huumoriin. Hän ei näe eroa Oulun ja Helsingin ravintoloiden välillä, joten Burger King -kulttuuri on ilmeisen yhtenäinen.
”Työntekijöistä on tullut kavereita.” -Emilia
Emilia ei osaa nimetä yhtä ainutta ikimuistoista kokemusta Burger King -uransa varrelta, vaan hän näkee koko matkan kokemuksena, jota ei vaihtaisi pois. ”Fiilis tulee jokapäiväisistä hetkistä. Yhdessä on naurettu ja käyty läpi myös huonompia hetkiä”, hän kuvailee. Keijo taas nostaa esille hienoimpina hetkinä uusien ravintoloiden avaukset, joihin hän on päässyt kouluttamaan, viimeksi Lempäälässä.
Mahdollisuus jota ei kannata missata
Keijon mukaan parasta Burger Kingillä on rento porukka, mahdollisuus sovittaa työajat elämäntilanteensa mukaan ja etenemismahdollisuudet. Emilian mielestä eteneminen vaatii omaa tahtoa. ”Kun minäkin pääsin yllättävän nopeasti vuoropäälliköksi, niin muillakin on siihen mahdollisuudet. Etenkin, kun avataan paljon uusia ravintoloita”, nainen kannustaa. Emilian mukaan se, että häntä pyydettiin vuoropäälliköksi, lisäsi uskoa itseensä.
Emilia katsoo, että vuoropäälliköksi hakeminen on satsaus tulevaisuuteen. ”Näin nuorena on mahdollisuus päästä tällaiseen työhön”, hän kehuu ja jatkaa: ”Olen kasvanut henkisesti, kun on pitänyt ottaa paljon vastuuta. Tämä on tulevaisuutta silmällä pitäen mahdollisuus, johon kannattaa tarttua.” Ravintolan ilmapiiri on upea. ”En ole tällaista muissa työpaikoissa kohdannut”, Emilia kertoo. ”Kaikilla on samanlaiset arvot ja yhteisiä puheenaiheita. Ei tule työvuorossa tylsää”, hän suitsuttaa työyhteisöään, eli Kingijengiä, kuten Burger Kingissä on tapana sanoa.
Keijolla on tavoitteet kirkkaana mielessään; hän haluaa edetä ravintolapäälliköksi. Emilian haaveena on perustaa oma yritys, mihin vuoropäällikön työ antaa valmiuksia. Kysymykseen siitä, haluaisiko hän edetä ravintolapäälliköksi, vastaus on lyhyen pohdinnan jälkeen myönteinen. ”En kuitenkaan ihan vielä. Jossain vaiheessa se olisi kuitenkin mahtavaa”, hän naurahtaa.
”Kun muut uskovat sinuun, niin pakko on itsekin uskoa.” -Emilia
Kiinnostuitko vuoropäällikön työstä Burger Kingillä?
Hae oheisen linkin kautta!
Hae vuoropäälliköksi Burger Kingiin »Artikkelin kuvat: Jari Kupiainen