Kesätyöpaikka on loistava mahdollisuus tienata sekä kerätä tärkeää työkokemusta. Ensimmäisen kesätyöpaikan voi saada jo 14-vuotiaana ja siitä eteenpäin töitä voi tehdä vaikka joka kesä. Kesätöitä voivat hakea yhtä lailla kesätekemistä kaipaava yläastelainen, kesäksi rahaa tarvitseva opiskelija tai lisätuloja toivova työssäkäyvä. Jos työpaikkaa kesäksi ei ole tiedossa vaikkapa edellisen kesätyön kautta, mietityttää varmasti, mistä niitä kesätöitä löytyisi.
Kesätyöhakemus avoimeen työpaikkaan
Helppo tapa aloittaa kesätyönhaku on selailla avoimia kesätyöpaikkoja. Voit etsiä kesätyöpaikkailmoituksia vaikkapa Duunitorilta. Jos tiedät jo, millaisen työn parissa haluaisit viettää kesäsi, voit etsiä työpaikkaa alaan liittyvillä sanoilla tai mahdollisilla työtehtävillä. Työpaikkaa kannattaa hakea läheltä kotoasi tai sellaisista paikoista, joihin pääset helposti julkisilla. Jos pystyisit asumaan kesän muualla, voit etsiä työpaikkoja myös kauempaa. Muista seurata Duunitorin kesätyösivuja myös somessa.
Kun löydät sopivan paikan, on aika hakea sitä! Työpaikkailmoituksissa on yleensä selkeät ohjeet hakemiseen. Hakemus voidaan toivoa esimerkiksi sähköpostin liitteenä tai sitä varten voi olla nettilomake. Noudata aina ohjeita ja tarkista, haluaako työnantaja perinteisen cv:n ja hakemuksen lisäksi esimerkiksi työnäytteitä tai koko hakemuksen videomuodossa. Älä jätä kesätyömahdollisuuksia vain yhden hakemuksen varaan, vaan hae useampaan sinua kiinnostavaan paikkaan.
Kesätyö avoimella hakemuksella
Kesätöitä voi hakea myös, vaikka siitä ei olisi julkaistu varsinaista työpaikkailmoitusta. Osa kesätyöpaikoista voi olla niin sanottuja piilotyöpaikkoja, joihin ei haeta julkisella haulla. Työpaikkojen ilmoittaminen ja rekrytointiprosessi vaativat työnantajalta aikaa ja rahaa, joten monet löytävät kesätyöntekijän mielellään muuta kautta. Pohdi ensin, mitkä yritykset voisivat tarvita osaamistasi tai missä sinua kiinnostaisi työskennellä. Tarkista sitten, pystytkö jättämään sinne avoimen hakemuksen esimerkiksi nettisivujen kautta. Jos et voi lähettää avointa hakemusta, voit ottaa yhteyttä suoraan yritykseen. Lähesty esimerkiksi kiinnostavan osaston tai yksikön esimiestä. Koska sinulla ei ole varsinaista työpaikkailmoitusta, johon vastaat, kannattaa keskittyä esimerkiksi ongelmaan tai tarpeeseen, jonka voisit ratkaista ja kertoa, mitä lisäarvoa toisit yritykseen.
Piileskelevän kesätyöpaikan voit napata myös hyödyntämällä verkostojasi. Sukulaistesi, kavereidesi tai entisten kollegoidesi työpaikalle saatetaan tarvita kesätyöntekijää. Voit suoraan kysellä tuttaviltasi, tarvitaanko heidän työpaikallaan apukäsiä kesäksi. Kesätyöpaikan etsinnästä kannattaa muistaa mainita mahdollisimman monille – koskaan ei tiedä, kenellä on tuttu, joka on juuri kysellyt sopivaa kesätyöntekijää. Voit tiedustella kesätöitä myös entisiltä työnantajilta. Vaikka heillä ei olisikaan tarjolla töitä, he tuntevat sinut ja voivat vinkata muista paikoista, joissa kaivataan juuri sinun osaamistasi.
Selaa avoimia kesätyöpaikkoja ja lue lisää vinkkejä kesätyönhakuun!