Digital Workforcen perustaneet kolme IT-alan ammattilaista turhautuivat siihen, että ammattilaisten aika kuluu vääriin asioihin: esimerkiksi erilaisten tietojen siirtämiseen paikasta toiseen. Tällaisen toiminnan automatisoiminen ja nopeiden tulosten näkeminen kiehtoi niin paljon, että ajatuksesta syntyi startup. Lue, millaista ohjelmistorobotiikan parissa on työskennellä!
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Digital Workforcen kanssa. Yritys rekrytoi nyt myyjiä ja ratkaisukonsultteja, katso avoimet paikat!
Digitaalinen työvoima vapauttaa ihmiset tekemään sitä, mitä he parhaiten osaavat
Ohjelmistorobottia, tai digitaalista työvoimaa, tarvitaan silloin, kun työ on hyvin yksinkertaista ja toistuvaa – eikä siinä tarvita inhimillistä päättelykykyä tai luovuutta. “Homman kauneus on siinä, että kun automaatio toteutetaan, digityöntekijä ikään kuin koulutetaan tiettyyn tehtävään, jolloin ei tarvitse kehittää mitään uusia järjestelmiä tai rakentaa kalliita ja hankalia integraatioita”, partneri Mika Vainio-Mattila, yksi kolmesta perustajasta, toteaa. Digitaalinen työvoima alkoi pyöriä mielessä, kun perustajat kokivat toimialalla olevan haasteita, joita digityöntekijöillä pystyttäisiin helpottamaan uudella tavalla. “Olen ollut pitkään IT-alalla ja myös asiakkaan puolella kokemassa sitä tuskaa, mitä täysin välttämättömät IT-järjestelmät välillä aiheuttavat. On paine siitä, että liiketoimintaprosesseja pitäisi pystyä muuttamaan nopeasti, mutta usein taustalla olevat järjestelmät ovat olleet este”, Vainio-Mattila sanoo.
Ohjelmistorobotiikka tunnetaan jo laajasti. Uteliaisuus onkin Vainio-Mattilan mukaan usein kuulijan ensimmäinen reaktio: “Monet tunnistavat omista tehtävistään sellaisia kokonaisuuksia, joita voitaisiin siirtää robotin tehtäviksi. Tällöin ihmiset voisivat keskittyä inhimillistä osaamista, luovuutta ja esimerkiksi empatiaa vaativiin tehtäviin.” Näitä taitoja kun ei vielä roboteilta löydy. Ratkaisukonsulttina yrityksessä työskentelevän Karli Kalpalan mielestä on hienoa tehdä työtä sellaisen teknologian parissa, joka myy itse itsensä. “Asiakkaat innostuvat yleensä ennen kuin ehdin edes itse päästä vauhtiin”, hän naurahtaa.
Ratkaisukonsultit johtavat omaa työtään – “Täällä ei pidetä kädestä”
Kalpalan lisäksi haastattelen Tomi Apostolakista, joka työskentelee niin ikään ratkaisukonsulttina. Apostolakis on ollut mukana alusta asti ja on toinen yritykseen rekrytoitu työntekijä. “Vaikka startup-maailma oli ehkä hakiessani kaukainen, niin harvemmin tämä aihe ihmisiä latistaa. Kyllä tämä lähtee lentoon saman tien kun jonkun kanssa keskustelee. Huuma vei mennessään: viime vuosi vaihdettiin kolmen partnerin ja kolmen työntekijän kanssa ja tämä vuosi partnerien ja 24 työntekijän kanssa”, Apostolakis naurahtaa. Kasvu on ollut kovaa ja töitä on vuoden aikana tosiaan tehty.
Lue lisää ratkaisukonsultin työstä » Lue lisää juniorikonsultin työstä »
Myynnissä muuntaudutaan ja opitaan lennosta
Finanssialalla aikaisemmin uraansa luonut Hanna Saari toimii nykyään saman alan toimijoiden kanssa myynnin parissa. Kankeat ja vanhanaikaiset organisaatiot vaihtuivat startupiin, jossa Saari on vihdoin päässyt vaikuttamaan ja tuomaan esille myös omia ideoitaan. Hän on ollut jopa hieman yllättynyt siitä, kuinka korkean tason ihmisiä työssä on päässyt tapaamaan. Digital Workforcella työntekijät pääsevät lyhyessä ajassa hyvin syvälle asiakkaiden erilaisiin liiketoimintaprosesseihin, joista tarvitaan ymmärrystä robotin opettamiseksi työhön.
Lue lisää ratkaisumyyjän työstä »Startupissa viihtyy itsenäinen oppija ja tekijä
Apostolakiksen mielestä startupin ammatillisesti parhaat puolet liittyvät siihen, että koko pienen yrityksen tarina on työntekijän nähtävillä ja hänen on mahdollista viedä tätä tarinaa eteenpäin oman toimintansa kautta. “Täällä saa oikeasti tehdä. Jos puhutaan isosta yrityksestä, työntekijällä on oma tietty laatikkonsa, mutta tässä puhutaan koko yritystoiminnan näkemisestä. Haasteita riittää, ja niistä saa kantaa vastuuta juuri sen verran, kun oikeasti jaksaa kantaa”, Apostolakis kertoo. Kalpala lisää tähän, ettei uralle voi tehdä kuin hyvää olla mukana teknologiavetoisessa firmassa, joka kiinnostaa laajasti.
Startup-yritykselle ominaisesti haastateltavat tunnistavat, että haasteita riittää ja tilanteet muuttuvat nopeasti. Yrityksessä täytyy uskaltaa tarttua uusiin asioihin ja ennen kaikkea oppia. “Digital Workforce on hyvä työnantaja, mutta ei täällä kukaan tule pitämään kädestä kiinni. Jos viihtyy korporaatiomeiningissä, niin tämä ei ole oikea paikka”, Apostolakis toteaa. Parhaiksi puoliksi konsultit mainitsevat muun muassa sen, että omaan työnkuvaansa saa vaikuttaa ja projekteja saa tehdä omien vahvuuksiensa kautta. Hyvä asenne on se, mitä arvostetaan. “Saa tulla ja mennä, kunhan asiat tulee tehtyä. Kulttuuri on hyväntuulinen ja töissä on tosi hyvää porukkaa, jonka takia on aina kiva tulla töihin”, Saari sanoo. Työporukkaa kuvataan myös aktiiviseksi ja aikaa tulee vietettyä yhdessä myös työn ulkopuolella. Valoisa avotoimisto muokkaantuu helposti kalusteita siirtämällä myös illanviettoihin.
“Ohjelmistorobotiikka on tämän päivän teknologiaa. Digityöntekijöiden tuella yritysten toiminnan edellytykset taataan nyt ja tulevaisuudessa.” Haluatko liittyä porukkaan? Digital Workforce rekrytoi nyt ratkaisumyyjiä ja -konsultteja, joilta löytyy ennen kaikkea persoonaa ja valmiutta oppia!
Hae ratkaisukonsultiksi » Hae juniorikonsultiksi » Hae ratkaisumyyjäksi »Digital Workforce on vuonna 2015 perustettu Suomessa ja Ruotsissa toimiva startup, joka keskittyy ohjelmistorobotiikan jalkauttamiseen etenkin terveydenhuoltoalan sekä pankki- ja vakuutusalan yrityksissä. Yrityksen tavoitteena on kasvaa 60 hengen kokoluokkaan 2017 loppuun mennessä ja lisätä kansainvälistä toimintaa entisestään.