Kiinnostavatko kesätyönhakuvinkit? Haku on nyt ajankohtaista, sillä monet yritykset ovat jo avanneet paikkoja kesäksi. Nyt on siis hyvä aika aloittaa hakeminen, jos haluaa napata parhaat paikat päältä. Monet nuoret hakevat tänäkin keväänä ensimmäistä kesätyöpaikkaansa ja pohtivat muun muassa, minkälaisia kesätöitä on tänä vuonna tarjolla ja miten työnantajaa kannattaa lähestyä. Listasimme kahdeksan kysymystä kesätyönhausta ja vastaukset niihin.
Katso kesätyönhakuvinkit:
1. Milloin kesätöiden haku kannattaa aloittaa?
Kesätöiden hakeminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian vuoden alussa. Suuret yritykset aloittavat rekrytointinsa alkuvuodesta, mutta monet pienemmät yritykset rekrytoivat kesätyöntekijöitä vasta myöhemmin keväällä. Jotkut yritykset tietävät jo edellisenä vuotena, kuinka monta henkilöä he aikovat rekrytoida ja toiset taas arvioivat tilannetta alkuvuodesta. Kesätyöhaku on kuumimmillaan tammikuusta maaliskuuhun.
2. Miten kannattaa hakea oman alan työpaikkaa?
Joissakin työpaikoissa vaaditaan oman alan koulutusta tai ainakin, että opiskelee alaa parhaillaan. Kesätyö tai työharjoittelu oman alan yrityksessä on oiva ponnahduslauta opiskelijalle, vaikka työsuhde olisikin vain määräaikainen. Kannattaa siis ottaa selvää omalla alalla toimivista yrityksistä ja hakea rohkeasti myös tuntemattomiin firmoihin. Mitä tunnetumpi yritys, sitä enemmän he vastaanottavat työhakemuksia ja sitä enemmän on kilpailua.
Perinteisten työnhakukanavien lisäksi oman alan työpaikkoja kannattaa katsoa myös koulun ilmoitustauluilta ja intrasta. Yritykset, jotka hakevat nimenomaan alan opiskelijoita, ilmoittavat yleensä näiden kanavien kautta.
Työhakemuksessa ja ansioluettelossa kannattaa kertoa, mitä alaa opiskelee, mitä kursseja on käynyt ja mitä on oppinut. Työhakemuksessa kannattaa myös ehdottomasti tuoda esille, mikä omassa alassa ja kyseisessä yrityksessä kiinnostaa.
3. Millaisiin yrityksiin kannattaa olla yhteydessä?
Pienempiin yrityksiin voi olla vähemmän hakijoita ja niissä voi saada enemmän vastuuta ja työtehtäviä. Toisaalta suuret ja tunnetut yritykset rekrytoivat yleensä useita henkilöitä kerralla esimerkiksi kesätöihin. Myös startup-yritykset hakevat usein harjoittelijoita. Ota huomioon myös julkinen sektori ja vapaaehtoistyöt.
4. Miten työnantajaa kannattaa lähestyä? Sähköpostitse, soitolla, käymällä paikan päällä?
Työnhaussa tarvitaan aktiivisuutta ja hyvää ajoitusta. Työpaikan saaminen helpottuu, kun aloittaa verkostoitumisen jo opiskeluaikana. Mieti, onko tuttavapiirissäsi joku, joka työskentelee tai tuntee jonkun joka työskentelee haluamallasi alalla. Heiltä kannattaa kysyä vinkkejä mahdollisista työnantajista ja uramahdollisuuksista.
Jos yritys hakee uusia työntekijöitä työpaikkailmoituksella, kannattaa ilmoituksen hakuohjeita noudattaa. Jos siis ilmoituksessa pyydetään täyttämään sähköinen hakulomake tai lähettämään sähköposti, niin kannattaa tehdä. Jokaisella on varmasti kokemuksia turhauttavista hakulomakkeista, mutta ne ovat usealla yrityksellä silti käytössä. Huomioi myös, että hakemuksen kielen on oltava sama kuin ilmoituksen. Jos siis ilmoitus on englanniksi, siihen tulee vastata englanniksi.
Hakemuksen lähettämisen jälkeen kannattaa soittaa työnantajalle. Puhelun aikana on mahdollisuus kysyä kysymyksiä hakuprosessiin liittyen, mutta vältä kysymästä täysin itsestään selviä asioita.
Jos haet esimerkiksi liikkeeseen töihin, paikan päällä vierailu voi olla hyvä idea. Jos kyse on isommasta ketjusta, paikalla tuskin on ketään, joka voi vaikuttaa rekrytointeihin. Toisaalta käymällä paikan päällä saat heti hyvän kontaktin työnantajaan ja jäät varmasti henkilön mieleen. Uusi työpaikka voi löytyä myös esimerkiksi rekrytointimessuilta. Katso tästä myös Duunitorin ohjeet miten valmistaudun työhaastatteluun.
5. Millainen on hyvä työhakemus?
Hyvä työhakemus on ennen kaikkea selkeä. Työhakemuksesta on tultava selville nopealla silmäyksellä kuka olet, mitä teet / opiskelet, miksi haet juuri kyseistä työpaikkaa ja miksi sinut kannattaisi valita. Työnantaja haluaa nähdä työhakemuksesta, että sinulla on motivaatio ja asenne kohdillaan.
Vältä ympäripyöreitä lauseita ja adjektiiveja. Hyvän työhakemuksen ei tarvitse olla erityisen hyvännäköinen tai visuaalinen, mutta jos haet luovalle alalle, kannattaa myös ulkoasuun panostaa. Varo turhan kikkailevia värejä ja fontteja. Hyvä työhakemus alkaa ja loppuu vahvasti ja pysyy asiassa. Työhakemus voi olla myös tarinan muodossa, mutta ihan kaikkea lapsuudesta alkaen ei tarvitse kertoa.
Kaikille sattuu joskus kirjoitusvirheitä, mutta niiden kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana työpaikkaa haettaessa. Tarkasta kieliasu ja kirjoitusvirheet monta kertaa. Hakemus kannattaa myös antaa luettavaksi ulkopuoliselle, joka voi vielä tarkistaa virheet ja poistaa epäolennaisuudet.
6. Miltä näyttää pätevä CV?
Ansioluettelossa on oltava ainakin nämä asiat: yhteystiedot, työkokemus, koulutus, kielitaito, IT-taidot, mahdolliset luottamustehtävät, saavutukset ja suosittelijat. Jos sinulla on harrastuksia tai kiinnostuksen kohteita, joista voi olla hyötyä työtehtävissä, kerro myös niistä. Internetistä löytyy paljon hyviä CV-pohjia. Kuten työhakemuksessa, myös ansioluettelossa vähemmän on enemmän. Mieti mitkä asiat ovat olennaisia haettavan työpaikan kannalta. Älä valehtele tai pyöristele. Jos lisäät kuvan, pidä se asiallisena. Saa hymyillä! Lue lisää millainen on hyvä CV.
7. Minkä alan kesätöitä on eniten tarjolla ja mitä kaikista vähiten?
Suurissa kaupungeissa on tarjolla enemmän kesätöitä kuin pienemmillä paikkakunnilla. Kunnat hakevat joka vuosi kesätyöntekijöitä. Kesätyöpaikkoja löytyy yllättävän monelta alalta, muun muassa kaupan alalta, sosiaali- ja terveysalalta, teollisuudesta ja palvelualalta. Monissa kesätyöpaikoissa vaaditaan 18 vuoden ikää. Duunitorilta löytyy paljon avoimia kesätyöpaikkoja erityisesti myyjille, siivoojille, ulkotyöntekijöille, sairaanhoitajille, lähihoitajille ja ravintolatyöntekijöille.
Jos omassa kaupungissa on pulaa kesätyöpaikoista, kannattaa ottaa selvää, löytyisikö mielenkiintoinen kesätyö toiselta paikkakunnalta tai miksei jopa ulkomailta.
Kesätyöpaikkoja löytyy harvemmin yrityksistä, joissa on hiljaisempaa kesän aikana. Kesätyöpaikat vaihtelevat paljon kokemuksen mukaan. Monet yritykset hakevat nuoria, joilla ei ole lainkaan alan työkokemusta. Omalle alalle pyrkivä opiskelija saa todennäköisesti kesätyöpaikoista enemmän irti. Kesätyö on opiskelijalle täydellinen tilaisuus kartuttaa työelämätaitoja ja soveltaa opittuja asioita käytäntöön. Useimmiten vasta ensimmäisessä oman alan työssä saa todella käsityksen siitä, minkälaista työskentely alalla on.
8. Mistä kesätöitä kannattaa etsiä?
Internet ja sosiaalinen media ovat nousseet tärkeiksi rekrytointikanaviksi perinteisten medioiden rinnalle ja työnhakuprosessi on siirtynyt vahvasti nettiin. Kesätöitä löytyy paljon tunnetuilta työnhakusivustoilta: Duunitorilta, Oikotieltä, Monsterista, Aarresaaresta, Uranuksesta ja kuntien omilta sivuilta. Duunitori.fi kerää avoimia työpaikkoja useasta eri lähteestä ja tämän vuoksi meillä on tällä hetkellä yli 500 kesätyöpaikkailmoitusta palvelussamme.
Kesätyöpaikkoja löytyy myös yritysten omilta sivuilta ja sosiaalisesta mediasta, kuten Twitteristä. Kevään aikana järjestetään rekrytointimessuja ympäri Suomea, esimerkiksi Turun ContactExpo. Messuilla on hyvä tilaisuus päästä tutustumaan ja luomaan kontakteja yrityksiin.
Katso kaikki avoimet kesätyöpaikat ja lue myös muut kesätyö-aiheiset artikkelimme!
Artikkelikuva: cc Thephotographymuse