Oletko kiinnostunut esimerkiksi tietoturvasta tai uusimmista langattomista teknologioista? IT-alan ammattilaiset Bittiumilla kohtaavat päivittäin uusia haasteita ja luovat uutta. Me Duunitorilla tutustuimme yritykseen ja otimme selvää, millaista yrityksessä on työskennellä.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Bittiumin kanssa. Bittium rekrytoi parhaillaan useisiin eri positioihin ympäri Suomen: katso esimerkiksi Embedded Linux Developers-haku.
Tutustu Bittiumin tarjoamiin uramahdollisuuksiin »Bittien kutsuun oli vastattava
Jarkko Nabb kertoo puhelimessa tunteneensa bittien kutsun jo nuorena poikana. Opiskeluaikanaan häntä kiinnostivat erityisesti sulautetut järjestelmät – pienet elektroniikkalaitteet, joissa on jonkinlaista ohjelmistoa. Ura Bittiumilla, tai oikeastaan silloisella Elektrobitillä, alkoi suunnittelijana. Sittemmin se on jatkunut monien tehtävien kautta nykyiseen asemaan, Bittiumin itse lanseeraaman Tough Mobile -tuotteen tietoturvakehityksen päälliköksi. “Roolini on aina ollut puoliksi tekninen asiantuntija ja puoliksi ihmisjohtaja”, Nabb kertoo.
Nabb kuvailee työtään palkitsevaksi, sillä hänellä on mahdollisuus tehdä nimenomaan Bittiumin omia tuotteita. Uusien ominaisuuksien suunnittelu, tuotteiden kehittäminen ja uuden tuominen markkinoille saavat työn tuntumaan merkitykselliseltä. Opimme häneltä, että Bittiumilla tehdään omien tuotteiden lisäksi myös asiakkaille erilaisia laitteita ja järjestelmiä, jotka on suunniteltu asiakkaan tarpeiden mukaan. ”Suurin osa Bittiumin asiakkuuksista on ulkomailla. Kansainvälinen toimintaympäristö tuo entisestään rikkautta ja mielenkiintoa työtehtäviin, joiden parissa pääsee kohtaamaan erilaisia kulttuureja ja toimintatapoja”, Nabb toteaa. Yrityksessä työntekijöillä on mahdollisuus päästä asiakashankkeiden puitteissa myös ulkomaille paikkoihin, joissa asiakkaat ovat.
Kotimaa esille teknologisena edelläkävijänä
Bittium Tough Mobile on nimensä mukaisesti aika kova luu. “Kova ulkoa ja vielä kovempi sisältä”, kuvailee Nabb. Tough Mobile on Android-pohjainen älypuhelin, joka on suunniteltu etenkin viranomaisten käyttöön. Iskun- ja vedenkestävän kuoren alta löytyy erilaisia ohjelmistoja ja tietoturvaominaisuuksia. Tavoitteena on tehdä vaatimattomasti maailman tietoturvallisin Android-puhelin. Design on hyvinkin poikkeuksellinen verrattuna tavallisiin puhelimiin, mutta Tough Mobilea on mahdollista käyttää myös tavallisessa arkikäytössä.
Mikä parasta (ja hieman yllättävääkin), Tough Mobile on kokonaan suunniteltu Suomessa ja täällä se myös valmistetaan. Kotimaisuusasteen voidaan siis sanoa olevan huima verrattuna muihin markkinoiden puhelimiin. “Olemme itsekin ylpeitä siitä, että kotimaassa toimitaan. Suomea pidetään maailmalla edistyksellisenä maana teknologian ja tietoturvan kannalta, joten kotimaisuus on meille eduksi myös tietoturvamielessä”, Nabb toteaa.
“Täällä et pääse urautumaan”
Bittiumilla ilmeisesti viihdytään, sillä Ville Rautiainen on Nabbin tapaan tehnyt lähes koko työuransa yrityksen palveluksessa. IT-kuplan huuma tarttui aikanaan myös nuoreen Rautiaiseen, joka lähti opiskelemaan mielenkiintoiselta kuulostavaa alaa. Nykyisin tuotekehityksestä vastaava Rautiainen työskentelee muun muassa military-tuotteiden, radioverkko- ja puhepalveluratkaisujen parissa vastaten erilaisten hankkeiden onnistumisesta sekä asiakkaiden että sisäisesti projektijohdon suuntaan.
Rautiainen kertoo päässeensä kehittymään työssään monella eri tasolla. Itse työ on ollut opettavaista ja saanut omaksumaan paljon uutta tietoa, mikä on vienyt ammattitaitoa eteenpäin. “Olemme tehneet monenlaisten yritysten kanssa yhteistyötä, joten osaamista on kertynyt laajalta alueelta. Näitä osia yhdistelemällä voidaan luoda monimutkaisia järjestelmiä”, Rautiainen toteaa. Hän myöntää, ettei kaikkea ole mahdollista tehdä täysin nollasta loppuun asti. Bittiumilla on kuitenkin kyky yhdistellä asioita ja luoda uusia tai täysin eri tavalla käytettäviä järjestelmiä, jotka jyräävät perinteisiä ratkaisuja.
“Täällä ei tarvitse pelätä urautumista, vaan vaihtelevia projektitehtäviä on tarjolla laidasta laitaan. Porukkamme mielestä se on täällä yksi suuri syy jaksaa puskea eteenpäin. Erilaiset tehtävät kehittävät työntekijöitä ihmisinä. Sellaiset kaverit, jotka täällä ovat olleet pitkään, adaptoituvat hyvin nopeasti uusiin tilanteisiin”, Nabb kuvailee. Hänelle osoittautuukin hieman vaikeaksi kuvailla tyypillistä työpäiväänsä, sillä päivät ovat monesti niin erilaisia.
Vastuuta ja vaikuttamista heti työuran alusta lähtien
Haastateltavat kuvailevat työn tekemisen kulttuuria vapaaksi ja kertovat työskentelytapojen toimineen tähän asti hyvin. Rautiainen kertoo, että työntekijöillä on aina mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten asioita halutaan tehdä ja minkälaiseen lopputulokseen päädytään. Vaikka Rautiainen ja Nabb ovat jo urallaan edenneitä, on heidän mukaansa myös nuoremmilla suunnittelijoilla yhtä lailla mahdollisuuksia vaikuttaa.
“Erilaisten hankkeiden myötä on kohdannut aina uusia haasteita, joita pitää ratkaista. Harvoin on päässyt tekemään täysin samaa asiaa kahta kertaa peräkkäin”, Nabb sanoo. Hän saa työnsä haastavuudesta vain lisää draivia, sillä itseään täytyy jatkuvasti kehittää uusia menetelmiä ja teknologioita omaksuen. “Työssä on oltava valmis ottamaan suhteellisen suuria vastuukokonaisuuksia haltuunsa heti alusta asti ja koska kukin tekee ohjelmistoihin omia osia, on vastuuta aina myös yksilötasolla”, Nabb kertoo.
Myös tekemisen meininkiä Bittiumilta löytyy. Työn tekemisen moraali on Nabbin tiimeissä korkealla – työntekoon paneudutaan ja aikatauluista yritetään tosissaan pitää kiinni. Huumorinpilkahduksillekin on aina tilaa, ja Nabb kertookin pyrkivänsä aktiivisesti myös keventämään tilannetta. “On meillä hauskaa ja naureskellaan. Tietenkin kun on oikein tiukka tilanne, niin ketään ei naurata”, Nabb naurahtaa. Ongelmatilanteistakin pyritään löytämään pientä komiikkaa, joka omalta osaltaan rauhoittaa tilannetta.
Persoona edellä
Haluaisitko osaksi Bittiumin porukkaa? Saamme kuulla, että hakijoissa tärkeimpinä ominaisuuksina pidetään oma-aloitteisuutta ja avoimuutta. Yrityksessä jokaisella on tietty vastuu, joka edellyttää toimivaa kommunikointia muun tiimin kanssa ja uskallusta esittää ideoita siitä, kuinka asioita voitaisiin tehdä paremmin.
Ohjelmistopuolelle etsitään jatkuvasti uusia osaajia. ”Esimerkiksi hyvät Android-osaajat ja C/C++-ohjelmoijat ovat tosiaankin arvossaan”, Nabb sanoo. Työtä pelkäämättömällä asenteella pääsee pitkälle. Kaikkea ei tarvitse osata valmiiksi, mutta täytyy uskaltaa kysyä!