Kun oma tai läheisen elämä muuttuu kertaheitolla, tarvitaan yksilöllistä apua ja hyviä tukijoukkoja. Liikunnanohjaaja ja vertaiskuntouttaja Markku Poikela kertoo, kuinka onnettomuuden jälkeen hän kouluttautui täysin uudelle alalle ja auttaa nyt työkseen muita kuntoutujia selviytymään isosta elämän muutoksesta.
Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Invalidiliiton kanssa. Validia Kuntoutus on osa Invalidiliittoa, ja Validia-nimen alla toimivat myös Validia Asuminen ja Validia Ammattiopisto. Tutustu Validia Kuntoutuksen tarjoamiin uramahdollisuuksiin Duunitorilla »
Vertaiskuntouttaja kohtaa kuntoutujan vertaisenaan
Markku Poikela työskentelee liikunnanohjaajana Validia Kuntoutus Helsingissä, jossa järjestetään kuntoutusta henkilöille, joilla on sairauden tai vamman aiheuttama aivo- tai selkäydinvaurio tai muu neurologinen sairaus. Liikunnanohjauksen lisäksi Poikela hoitaa vertaiskuntoutuksen koordinointia osana moniammatillista työryhmää. ”Vertaiskuntouttajalla on omaa kokemusperäistä tietoa liikuntarajoitteisuudesta pyörätuolin käyttäjänä tai osittaisen vamman kautta.” Poikela itse käyttää manuaalipyörätuolia vammauduttuaan onnettomuuden seurauksena noin 10 vuotta sitten.
Vertaiskuntouttaja on käynyt vaaditun koulutuksen tehtävään, mutta ei ole psykologi tai lääkäri, vaan helposti lähestyttävä henkilö, jonka kanssa kuntoutuja voi jakaa ajatuksia ja elämänkokemuksia vammautumisen jälkeen. Vertaiskuntouttaja kohtaa kuntoutujan siis vertaisenaan. ”Vertaiskuntouttaja toimii pääasiassa saman vammatason, elämäntilanteen ja suunnilleen samanikäisten vertaisena kuntouttajana.”
Uusi urasuunnitelma herätti aluksi epäilyksiä
Poikela kokee, että vertaiskuntouttajalla on tärkeä rooli kuntoutuksen aikana. Oma vertaiskuntouttaja sai Poikelan innostumaan kuntoutuksen aikana uusista lajeista, kuten pyörätuolikoripallosta ja -tenniksestä. ”Peruskuntoutuksen aikana vertaiskuntouttajan rooli oli erittäin tärkeä. Olemme edelleen hyviä ystäviä.” Kuntoutuksesta päästyään Poikela kypsytteli ajatusta tulevaisuuden urasuunnitelmista. ”Onnettomuuden jälkeen minulla ei ollut selkeää visiota, mitä lähden tekemään. Tavoitteenani oli se, että kun pääsen täältä peruskuntoutuksesta ensimmäisen kerran pois, saan arkirutiinit pyörimään. En ollut kuitenkaan valmis vielä jäämään eläkkeelle.” Pyörätuolilla liikkuvalle suositellaan usein toimistotyötä, mutta se ei aktiiviselle nuorelle miehelle tuntunut sopivalta vaihtoehdolta. Poikela päätti hakea yhteishaussa liikuntapuolelle. ”Olen aina tykännyt liikkua ja harrastanut eri lajeja, joten liikunnanohjaajan työ tuntui luontevalta. Ennen vammautumista tein muita töitä toisella toimialalla.” Moni piti Poikelan ideaa liikunta-alasta pähkähulluna. ”Päätin, että katsotaan, miten käy. Koulutuksen aikana moni palikka loksahti kohdalleen ja pääsinkin heti valmistumisen jälkeen töihin.”
Poikela teki opiskeluaikanaan harjoittelujaksoja Validia Kuntoutuksessa. Samoihin aikoihin silloinen vertaiskuntoutuksen koordinaattori oli lähdössä muihin tehtäviin, ja Poikela huomasi tilaisuuden päästä töihin valmistumisen jälkeen. Muutaman viikon jälkeen myös toinen erityisliikunnanohjaajista oli siirtymässä takaisin opiskelemaan, jolloin Poikelan esimies tiedusteli kiinnostusta liikunnanohjaajan tehtävään. ”Saimme suunniteltua sellaisen työnkuvan, jossa pystyn tekemään molempia työtehtäviä.”
Rajoitteet ja ennakkoluulot ovat oman pään sisällä
Validia Kuntoutus on tullut Poikelalle tutuksi sekä kuntoutujana että työntekijänä: ”Onnettomuuden jälkeen alkuun pääseminen voi olla aikamoista vuoristorataa. Ihminen pohtii, pääseekö liikkumaan itse ja miten muut ihmiset suhtautuvat. Ihmisiä on erilaisia, monilla vammautumisen jälkeen asian käsittely voi olla nopeaa, joillakin se alkaa vasta vuoden tai parin kuluttua.”
”Vertaisuus toteutuu täällä myös niin, että kuntoutujat näkevät toisia kuntoutujia talossa liikkuessaan. Se on minusta tärkeää. Kun lähtee täältä ensimmäisen kerran kotiin ja ulkomaailmaan, on mahdollisuus tehdä asioita liikuntarajoitteesta tai vammasta huolimatta, olla täyspainoinen osa normaalia yhteiskuntaa, eikä tarvitse eristäytyä kotiin.”
Poikela haluaa myös työssään rikkoa liikuntarajoitteeseen liittyviä ennakkoluuloja. ”Moni ihminen pystyy tekemään enemmän kuin uskoo. On hienoa, kun kuntoutuja kehittyy liikkumisen osalta, hänen mielensä kohentuu ja vaikka vuoden päästä henkilö elää täyspainoista elämää hyvällä fiiliksellä. Tässä työssä pääsee vaikuttamaan positiivisella tavalla toisen elämään.”
Unelmatyössä yhdistyvät liikunta ja muiden auttaminen
Validia Kuntoutus Helsingin toimipisteessä liikunta on luonnollisesti merkittävä osa kuntoutusta. ”Täällä liikkuminen on toimintakykyä kehittävää ja tukevaa. Liikunta on myös hyvää vastapainoa psyykkisesti kuormittaville ja henkisesti rankoille asioille, joita kuntoutuksen aikana kohtaa. Ikävät asiat ja stressi unohtuvat, kun henkilö pääsee liikkumaan. Parhaimmillaan liikuntarajoite unohdetaan hetkeksi, kun koetaan iloa ja onnistumisia liikkumalla.” Poikela harrastaa paljon liikuntaa myös vapaa-ajallaan, kuten pyörätuolikoripalloa ja -tennistä, uimista, käsipyöräilyä ja moottoriurheilua kesällä sekä laskettelua talvella.
Poikelalle parasta työssä on muiden auttaminen. ”Saan tehdä mielekästä työtä, joka on minulle luontevaa. Koen, että saan tästä työstä itse henkisesti, teen merkityksellistä työtä ja minulla on mahdollisuus parantaa jonkun ihmisen elämänlaatua sekä selviytymistä siitä elämän muutoksesta, jonka hän on kokenut. Koen tällä hetkellä olevani unelmaduunissa. Oma työnkuvani on toimiva, nautin työstäni ja pystyn antamaan työnantajalle merkittävän työpanoksen.”
Työskentely Validia Kuntoutuksessa
Validia Kuntoutuksen eri toimipisteissä työskentelee 300 hoitotyön ja kuntoutuksen ammattilaista. Uusia työntekijöitä rekrytoidaan toistaiseksi voimassa oleviin työsuhteisiin ja eripituisiin sijaisuuksiin. Lisäksi tarjolla on keikkatyötä ja harjoittelumahdollisuuksia opiskelijoille.
Validia Kuntoutuksessa toteutetaan kokonaisvaltaista kuntoutusta moniammatillisella yhteistyöllä. Kuntoutustoiminnan onnistumisen varmistavat laadukkaat tukipalvelut – laitos-, ravitsemus- ja kiinteistöhuolto sekä hallintopalvelut. Haluaisitko sinä töihin Validialle? Validia Kuntoutus tarjoaa töitä sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoille ja opiskelijoille, katso avoimet työpaikat Duunitorilla »